OPĆINA BUŽIM OBEZBIJEDILA NOVI APARAT ZA MJERENJE INZULINA

U aprilu ove godine Općinski načelnik Općine Bužim Zikrija Duraković u sali općine održao je radni sastanak sa predstavnicima Udruženja šećeraša Bužim gdje su predstavnici Udruženja prezenitirali svoj rad te iskazali svoje probleme i potrebe. Jedan od problema sa kojim se susreće ovo Udurženje i za čim su iskazali potrebu bila je i nabavka aparata za mjerenje inzulina.

U ovom kratkom vremenu Općina Bužim i Općinski načelnik Zikrija Duraković iznašli su način da obezbijede potrebna sredstva i kupe novi aparat. Tim povodom Općinski načelnik je posjetio prostorije Udruženja gdje se sastao sa rukovodstvom i čanovima udruženja te im uručio aparat.

S obzirom da se ovaj test u bolnicama i klinikama naplaćuje, članovi Udruženja oboljelih od šećerne bolesti će isti moći obaviti u prostorijama Udruženja uz minimalnu naknadu za repromaterijal.

Naime, radi se o Quo-Lab A1c uređaju koji je analizator radne površine za mjerenje glikoziliranog hemoglobina (HbA1c). Poluautomatski analizator dizajniran je specifično kako bi se zadovoljile potrebe klinika i laboratorija na dijabetesu u okruženjima koja zahtijevaju niske troškove rada i jednostavnost korištenja.

Od jednostavnog postupka, Quo-Lab osigurava laboratorijske rezultate ispitivanja u roku od četiri minute iz uzorka krvi venskog ili iz prsta. Quo-Lab može pohraniti do 7000 rezultata koji se mogu preuzeti kao tekstualne datoteke na računar putem integriranog USB porta. HbA1c test trenutno je najbolji način da se dijabetes drži pod kontrolom. Vrijednosti glikoziliranog hemoglobina treba određivati svakih šest mjeseci ukoliko je dijabetes dobro regulisan i stabilan a svaka tri mjeseca ukoliko nije stabilan i dobro izregulisan.

Šta je HbA1C?

Hemoglobin A1C test, poznat i kao HbA1C ili glikozilirani hemoglobin je bitan test krvi koji pokazuje kako je vođena bolest. On pokazuje prosečan nivo šećera u krvi za posljednja 2 do 3 mjeseca i pored svakodnevog kućnog mjerenja glikemija predstavlja još jedan metod za praćenje i kontrolu bolesti.

Hemoglobin se nalazi u crvenim krvnim zrncima, koji nose kiseonik kroz tjelo. Kada šećernu bolest nije dobro kontrolisana (nivo šećera u krvi je visok), šećer u krvi se kombinuje sa hemoglobinom i postaje glikoziliran. Prosečan nivo šećera u krvi se može izjmeriti hemoglobinom A1C Ako je nivo šećera bio visok u nekom periodu, i on će biti visok.

Koji je normalan nivo HbA1C-a?

Za osobe koje nemaju šećernu bolest, normalan nivo hemoglobina A1C je između 4% i 5,6%. nivo između 5,7% i 6,4%

By admin