SERVISNE INFORMACIJE, ČETVRTAK, 06. 07. 2017.

Prema zvaničnim infomracijama koje smo dobili ovog jutra za period od 05.07.2017.godine od 08:00 sati do 06.07.2017. godine do 08:00 sati na području općine Bužim

JAVNI RED I MIR

  • Nije bilo krivičnih djela niti narušavanja javnog reda i mira
  • Nije bilo intervencija bužimskih vatrogasaca

SAOBRAĆAJ

  • Svi putevi na području općine Bužim su prohodni, saobraćaj se odvija bez ograničenja osim na dijelu RP 401 B Bužim-Cazin u naselju Konjodor-Jusići zbog oštećenja kolovoza od klizišta u dužini od 30 metara saobraćaj se odvija naizmjenice jednom trakom

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Nije bilo saobraćajnih nesreća

ZU Dom zdravlja Bužim

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodnih 24 sata obratilo 18 pacijenata, od kojih je jedan upućen na dalje liječenje u bolnicu u Bihać. Dežurni doktor bila je Dženeta dr. Ljumić

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • Zbog povećane potrošnje vode, redukcija vode u vremenskom periodu od 23:00-6:00 sati za potrošače koji se vodom snabdjevaju sa izvorišta Musići.
  • Snabdijevanje električnom energijom i telekomunikacijskim vezama uredno.
  • Planiranom dinamikom odvijaju se  odvoz smeća i održavanje gradske čistoće.

STANJE NA PUTEVIMA BIHAMK

Stanje na cestama 05 .07. 2017. u 19 : 55 sati

Povoljni uvjeti za vožnju karakterišu ovoga jutra saobraćajnu situaciju u BiH. Saobraćaj se odvija usporeno ili uz kraća zadržavanja na dionicama sa aktuelnim sanacionim radovima. S obzirom na to da se i danas očekuje toplo vrijeme , vozače savjetujemo da duža putovanja planiraju u jutarnjim ili večenjim satima, a ukoliko ipak putuju u toku dana, da prave češće pauze.

Zbog deminiranje terena na magistralnom putu M-6 Stolac-Ljubinje do 13:30 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava saobraćaja.

Od puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo magistralne puteve: M -17 Vrapčići-Bišće Polje, M-4 Simin Han-Kalesija i M-16 Poriče-Kupres.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

PROGNOZA VREMENA

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje sunčano i vruće. Na krajnjem jugozapadu Bosne je moguć kratkotrajan pljusak. Vjetar, slab, promjenljivog smjera. Jutarnje temperature od 11 do 17, na jugu od 18 do 23, a dnevne od 29 do 35 °C. 

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Četvrtak 06.07.2017. godine Prijepodnevni sati će biti ugodniji, dok će u drugom dijelu dana visoke temperature i sparina uzrokovati tegobe poput nervoze, dekoncentracije i malaksalosti. Usljed manjka svježine u noći, za očekivati je probleme sa snom. Poželjno je reducirati boravak na otvorenom i izbjegavati duže izlaganje suncu, a učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.

NA DANAŠNJI DAN

  1. Češki reformator Jan Hus spaljen je, kao jeretik, na lomači u Konstanci zbog svog teološko-polemičkog dela «O crkvi». Bio je rektor univerziteta u Pragu (1402), reformisao je češki jezik i pravopis. 1535. Engleski humanista i pisac Tomas Mor pogubljen je kao izdajnik, zbog neslaganja sa crkvenom politikom kralja Henrija VIII. Godine 1935. katolička crkva ga je proglasila za sveca. Autor je političko-filozofskog dela «Utopija» u kojem je iznio ideju o idealnoj ljudskoj zajednici.

    1885. Francuski biolog i hemičar Luj Paster prvi put je uspješno primjenio vakcinu protiv bjesnila na ljudskom biću, devetogodišnjem Žozefu Majsteru iz Alzasa.

    1893. Umro je francuski pisac Gi de Mopasan, jedan od najznačajnijih autora kratke forme u svjetskoj književnosti («Dunda», «Strasti», «Naličja», «Zamke»).

    1908. U Turskoj je počela «mladoturska revolucija» pod vođstvom mlađih oficira i intelektualaca nezadovoljnih vladavinom sultana Abdula Hamida II.

    1919. Prvi vazduhoplov koji je preletio Atlantik, britanski dirižabl «R-34» spustio se na Ruzveltovu poljanu u Njujorku.

    1923. Zvanično je proglašeno osnivanje SSSR-a (Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika), na osnovu odluke Prvog svesaveznog kongresa sovjeta krajem 1922.

    1928. U Njujorku je održana premijera filma «Svjetla Njujorka», prvog zvučnog filma u istoriji kinematografije.

    1944. U požaru koji je u glavnom šatoru cirkusa «Ringling Brothers and Barnum & Bailey» izazvao gutač vatre, u američkom gradu Hartfordu u Konektikatu, poginulo je 167 ljudi.

    1962. Umro je Vilijam Fokner, jedan od najznačajnijih modernih američkih pisaca. Njegov književni opus najvećim dijelom predstavlja sagu o sudbini američkog Juga. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1949. («Sartoris», «Buka i bes», «Svjetlost u augustu», «Konjički gambit», «Divlje palme»).

    1964. Britanski protektorat u Africi Njasalend je, pod nazivom Malavi, postao nezavisna država u okviru Britanskog komonvelta.

    1967. U Nigeriji je počeo građanski rat zbog proglašenja nezavisnosti Istočne Nigerije (Bijafra). U dvogodišnjem ratu poginulo je više od milion ljudi.

    1988. U eksploziji naftne platforme «Pajper alfa» u britanskom dijelu Severnog mora, poginulo je 167 ljudi.

    1990. Predsjednik Bugarske Petar Mladenov podnio je ostavku zbog optužbi da je naredio da se tenkovima rasture antivladini protesti.

    1999. Pripadnici međunarodnih mirovnih snaga u Bosni uhapsili su u Banjaluci lidera Narodne stranke i poslanika u Skupštini Republike Srpske Radoslava Brđanina i izručili ga Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu.

    2003. Predsjednik Liberije Čarls Tejlor prihvatio je ponudu za azil u Nigeriji. Njegov odlazak je bio uslov američkog predsjednika Džordža Buša za angažovanje SAD na uspostavljanju mira u toj zapadnoafričkoj zemlji koju već 14 godina potresaju sukobi.

    2005. Iz Ulcinja ka Dubrovniku i Splitu krenula je prva redovna autobuska linija iz Crne Gore prema Hrvatskoj, poslije 14 godina prekida zbog rata u bivšoj Jugoslaviji.

 

By admin