SERVISNE INFORMACIJE, PETAK, 07. 07. 2017.

Prema zvaničnim infomracijama koje smo dobili ovog jutra za period od 06.07.2017.godine od 08:00 sati do 07.07.2017. godine do 08:00 sati na području općine Bužim

JAVNI RED I MIR

  • Nije bilo krivičnih djela niti narušavanja javnog reda i mira
  • Nije bilo intervencija bužimskih vatrogasaca

SAOBRAĆAJ

  • Svi putevi na području općine Bužim su prohodni, saobraćaj se odvija bez ograničenja osim na dijelu RP 401 B Bužim-Cazin u naselju Konjodor-Jusići zbog oštećenja kolovoza od klizišta u dužini od 30 metara saobraćaj se odvija naizmjenice jednom trakom

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Nije bilo saobraćajnih nesreća

ZU Dom zdravlja Bužim

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodnih 24 sata obratilo 23 pacijenata, od kojih je 5 upućeno na dalje liječenje u bolnicu u Bihać. Dežurni doktor bila je Amra dr. Nanić

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • Zbog povećane potrošnje vode, redukcija vode u vremenskom periodu od 23,00-6,00 sati za potrošače koji se vodom snabdjevaju sa izvorišta Musići.
  • Kraći prekid u napajanju el. energijom na cijelom području općine Bužim.
  • Planiranom dinamikom odvijaju se  odvoz smeća i održavanje gradske čistoće.

STANJE NA PUTEVIMA BIHAMK

Stanje na cestama 07 .07. 2017. u 08 : 00 sati

Na putevima u BiH ovoga jutra saobraća se uz povoljne uvjete za vožnju i umjeren promet vozila.

S obzirom da meteorolozi i za danas najavljuju visoke dnevne temperature, vozačima preporučujemo putovanje u ranim jutarnjim ili večernjim satima, a ukoliko se ipak putuje tokom dana, savjetujemo češće pauze. Posebno skrećemo pažnju svima koji koriste klima uređaj u vozilu, da nekoliko minuta prije kraja putovanja isključe klimu, kako bi se pripremili za izlazak iz vozila.

Vozače teretnih vozila molimo da, kada iza sebe primjete dužu kolonu putničkih vozila, nakratko se isključe iz saobraćaja, kako bi se izbjegla rizična preticanja.

Na magistralnom putu M-5 Gromiljak-Blažuj (dionica Zelena meraja-Mostarsko raskršće) zbog izvođenja neophodnih radova saobraća se otežano, jednom trakom, uz moguće kraće obustave (do 15 minuta).

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo magistralne puteve: M-17 Vrapčići-Bišće Polje, M-4 Simin Han-Kalesija i M-16 Poriče-Kupres, kao i magistralni put M-18 na području Živinica.

Na graničnim prelazima zadržavanja trenutno nisu duža od 30 minuta. S obzirom da su dani vikenda pred nama, očekujemo pojačan promet vozila i veće gužve, kako na putevima u našoj zemlji, tako i na graničnim prelazima

Zbog protesta građana za danas (07.07.) od 11 do 11:30 sati najavljena je blokada saobraćaja u Neumu, na semaforu kod skretanja sa magistralnog puta prema donjem dijelu grada.

PROGNOZA VREMENA

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano i vruće. Poslije podne u Bosni će biti lokalnih pljuskova i grmljavine koji su najizgledniji u centralnim područjima, krajem dana i u sjevernim. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 31 i 37°C, na jugu zemlje do 39°C. 

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Petak 07.07.2017. godine Tokom jutra će biti ugodnije, potom je, usljed porasta temperatura i sparnog vremena, kod osjetljivih osoba moguće djelimično jačanje tegobe. Preporučljivo je suzdržavati se od težih aktivnosti u poslijepodnevnim satima. Također, neophodno je provoditi mjere zaštite od vrućine i sunca.

NA DANAŠNJI DAN

  1. – Pod pritiskom katoličke „Svete lige“ francuski kralj Anri III izdao je Nemurski edikt protiv hugenota.

 

  1. – u Tilzitu je potpisan mirovni ugovor kojim je završen rat Francuske i Rusije, učesnice u koaliciji protiv Napoleona. Ugovor, koji je ostao na snazi do Napoleonove invazije na Rusiju 1812, podrazumjevao je i savezništvo, a Napoleon se, pored ostalog, obavezao da neće progoniti Crnogorce zbog njihove borbe protiv Francuske.

 

  1. – Umro njemački fizičar Georg Simon Ohm, koji je otkrio odnos struje elektromotorne sile i otpora u električnom kolu, nazvan prema njemu Omov zakon. Dao je znatan doprinos akustici, optici kristala i matematici. Jedinica za mjerenje električnog otpora u međunarodnom sistemu mjera njemu u čast je nazvana «om».

 

  1. – SAD su anektirale Havaje.

 

  1. – Sukobom japanskih i kineskih trupa kod mosta Marko Polo blizu Pekinga počeo je drugi japansko-kineski rat, odnosno, po kineskom shvaćanju, drugi svjetski rat.

 

  1. – U Liverpoolu je rođen Ringo Starr, bubnjar legendarnih Beatlesa.

 

  1. – Pod vođstvom komunista u Srbiji je počeo ustanak protiv njemačke okupacije.

 

  1. – Farmer iz savezne države New Mexico pronašao je čudne metalne krhotine, te obavijestio šerifa koji je alarmirao vojnu bazu Roswell, čime je započeo najpoznatiji svjetski NLO slučaj.

 

  1. – Pravdajući se zaštitom «ugroženih» života svojih državljana Belgija, samo sedam dana poslije proglašenja nezavisnosti Konga, uputila padobranske jedinice u tu afričku zemlju. Kongoanski premijer Patris Lumumba odmah je zatražio intervenciju UN, ali blokovski podijeljena svjetska organizacija nije brzo djelovala, pa je provincija Katanga objavila otcjepljenje, što je izazvalo građanski rat. Lumumba, simbol kongoanske nezavisnosti, zbačen je u oktobru 1960, odveden u Katangu i ubijen u februaru 1961.

 

  1. – Solomonska Ostrva proglasila su nezavisnost.

 

By admin