SERVISNE INFORMACIJE ZA PERIOD  14. 07. – 17.07 2017.

Prema zvaničnim infomracijama koje smo dobili ovog jutra za period od 14.07.2017.godine od 08:00 sati do 17.07.2017. godine do 08:00 sati na području općine Bužim

JAVNI RED I MIR

  • Jedno narušavanje javnog reda i mira  ( Puštanje glasne muzike poslije utvrđenog vremena).
  • Nije bilo intervencija bužimskih vatrogasaca

SAOBRAĆAJ

  • Svi putevi na području općine Bužim su prohodni, saobraćaj se odvija bez ograničenja osim na dijelu RP 401 B Bužim-Cazin u naselju Konjodor-Jusići zbog oštećenja kolovoza od klizišta u dužini od 30 metara saobraćaj se odvija naizmjenice jednom trakom

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Dvije saobraćajne nezgode sa materijalnom štetom bez povrijeđenih lica

ZU Dom zdravlja Bužim

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodnih 24 sata obratilo 40 pacijenata, od kojih je 2 upućeno na dalje liječenje u bolnicu u Bihać. Dežurni doktor bio je Adis dr. Kauković.

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • Zbog povećane potrošnje, redukcija vode u vremenskom periodu od 23,00-6,00 sati za potrošače koji se vodom snabdjevaju sa izvorišta Musići.
  • Jedan dio naselja bez napajanja el. energijom, najavljen prekid zbog radova na el. energetskoj mreži.
  • Planiranom dinamikom odvijaju se  odvoz smeća i održavanje gradske čistoće.

STANJE NA PUTEVIMA BIHAMK

Stanje na cestama 17. 07. 2017. u 08 : 10 sati

Povoljni vremenski uslovi i dobra prohodnost većine putnih pravaca, karakterišu ovoga jutra saobraćajnu situaciju u našoj zemlji. I pored toga, apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična preticanja.

Na putevima sa aktuelnim radovima postavljena je privremena saobraćajna signalizacija, čije poštivanje je obavezno. Izdvajamo magistralne puteve: M-5 Donji Vakuf-Travnik, M-18 Vogošća-Sarajevo, M-17 Vrapčići-Mostar, M-4 Tuzla-Kalesija i M-16 Bugojno-Kupres.

Pojačan je promet vozila na graničnom prelazu Doljani, zadržavanja su trenutno od 30 do 40 minuta. Na ostalim graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.

Podsjećamo vozače da prije polaska na putovanje provjere da li posjeduju svu potrebnu dokumentaciju za prelazak granice. Neophodno je posjedovati validan pasoš za osobe, kao i zeleni karton za vozilo. Ukoliko se ne putuje vlastitim vozilom, a vlasnik vozila nije prisutan, neophodno je posjedovati dozvolu za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu. Zbog brojnih upita građana, napominjemo da je prelazak granice prema Srbiji i Crnoj Gori za odrasla lica i dalje moguć samo sa ličnom kartom, dok djeca, kao i ranije, moraju imati pasoš.

PROGNOZA VREMENA

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar u Bosni slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini umjerena i jaka bura. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 23 i 29°C, na jugu zemlje do 32°C. 

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Ponedjeljak 17.07.2017. godine Uz povoljne biometeorološke prilike, mirniji san i svježije jutro, većina populacije će se osjećati bolje. Drugi dio dana će proteći uz izraženiji osjet sparine, stoga je preporučljivo umanjiti aktivnosti. Na jugu će opšta slika biti nešto lošija, usljed viših temperatura. 

NA DANAŠNJI DAN

1453 – U bici kod Kastijona Francuzi su potukli Engleze. Ova francuska pobjeda označila je kraj Stogodišnjeg rata. 

1762 – Ubijen je ruski car njemačkog porijekla Petar III Fjodorovič Romanov, koji je vladao samo nekoliko mjeseci.

1793 – Na giljotini je pogubljena žirondinka Šarlota Korde, koja je četiri dana ranije ubila lidera Montanjara (izrazito lijevo najekstremnije krilo revolucionara) i jednog od vođa Francuske revolucija Žana Pola Maraa. 

1912 – Umro je francuski matematičar, fizičar i filozof Žil Anri Poenkare, koji je prije Alberta Ajnštajna zasnovao specijalnu teoriju relativnosti.

1918 – Ubijen je ruski car Nikolaj II Romanov, posljednji monarh Rusije,

1928 – Rođen je Džo Morelo, američki džez bubnjar, član proslavljenog kvarteta Dejva Brubeka.

1936 – Pobunom trupa generala Franciska Franka, u Melilji u Španskom Maroku, protiv vlade «Narodnog fronta» Manuela Asanje, pobjednika na izborima u februaru 1936, počeo je građanski rat u Španiji u kojem je poginulo oko milion ljudi. Bila je to reakcija tradicionalnih struktura Španije, desnice, aristokratije i crkve na 
prokomunističke i izrazito anticrkvene poteze Asanjine vladej

1945 – Konferencija velikih sila pobjednica u Drugom svjetskom ratu o posljeratnoj budućnosti Evrope počela je u bivšoj rezidenciji pruskih kraljeva i njemačkih careva u Potsdamu, pored Berlina. Na skupu okončanom 2. augusta 1945, sovjetski lider Staljin, predsednik SAD Frenklin Ruzvelt i premijer Velike Britanije 
Vinston Čerčil, kojeg je 28. jula zamijenio novi šef britanske vlade Klement Atli, odlučili su da Njemačka bude potpuno demilitarizovana. Zabranjena je Nacionalsocijalistička partija i propisano je da Njemačka plati ratnu odštetu. Dogovorene su i teritorijalne promene u Istočnoj Evropi, uključujući iseljavanje 
takozvanih sudetskih Njemaca iz Čehoslovačke, ali i Njemaca iz drugih dijelova Istočne Evrope, poput Poljske. Uprkos zaklinjanju u trajni mir, ubrzo su duboka razmimoilaženja Istoka i Zapada izazvala hladni rat. 

1965 – Američki bombarderi «B-52», poznati kao «leteće tvrđave», iz američke pacifičke baze na ostrvu Guam, prvi put su bombardovali ciljeve u Vijetnamu. 

1968 – Iračku vojnu vladu generala Abdula Rahmana Muhameda Arefa oborio je general Ahmed Hasan el Bakr, koji je postao predsednik Iraka, predsjednik vlade i predsjedavajući Savjeta revolucionarne komande. 

1973 – U Afganistanu je bivši predsjednik vlade Sardar Muhamed Daud Kan državnim udarom zbacio kralja Muhameda Zahira Šaha i proglasio se za predsjednika republike, čime je poslije 40 godina okončana Šahova vladavina. Ovaj događaj označio je kraj monarhije u Afganistanu. 

1975 – U orbiti oko Zemlje spojili su se sovjetski i američki vasionski brodovi «Sojuz 19» i «Apolo 18», a komandanti letelica Aleksej Leonov i Tom Staford rukovali su se i razmijenili čestitke, pri čemu je Rus govorio engleski a Amerikanac ruski. 

1976 – Indonezija je pripojila bivšu portugalsku koloniju Istočni Timor i proglasila ga 27. provincijom, uprkos protivljenju matičnog stanovništva koje je, kao posljedica vijekovne portugalske uprave, izrazito katoličko, dok u Indoneziji preovladava islam. Poslije višedecenijskog otpora i brojnih žrtava Istočni Timor 
je konačno 2002. dobio nezavisnost. 

1979 – Diktator Nikaragve Anastasio Somosa dao je ostavku i pobjegao iz zemlje, a vlast je preuzeo ljevičarski Sandinistički pokret Danijela Ortege. 

1987 – Francuska je prekinula diplomatske odnose sa Iranom. 

1988 – Iran je bezuslovno prihvatio rezoluciju Ujedinjenih nacija o prekidu vatre, čime je okončan osmogodišnji Iračko-iranski rat. 

1994 – Brazil je na svjetskom fudbalskom prvenstvu u SAD osvojio četvrtu šampionsku titulu, što do tada nikome nije uspjelo. 

1995 – Umro je argentinski automobilski as Huan Manuel Fanđo, petostruki svjetski šampion u «Formuli-1». Bio je prvak svijeta 1951, 1954, 1955, 1956. i 1957. 

1998 – Džinovski talasi – cunami – izazvani snažnim zemljotresom u pacifičkom podmorju zbrisali su s lica zemlje šest sela na sjeverozapadnoj obali Papue Nove Gvineje, usmrtivši više od 3.000 ljudi. 

1998 – Na konferenciji u Rimu usvojen je Rimski statut, čime je omogućeno osnivanje Međunarodnog krivičnog suda. Ideja konferencije u Rimu na kojoj je usvojen statut suda bila je da svaka zemlja donese zakone na osnovu kojih bi bilo moguće suditi i političarima i visokim oficirima ukoliko počine zločine. Međunarodni krivični sud u Hagu ustrojen je četiri godine kasnije. 

2000 – Bašar el Asad formalno je proglašen predsjednikom Sirije, naslijedivši preminulog oca Hafeza koji je tom bliskoistočnom zemljom vladao tri decenije. 

2014 – Malezijski avion, koji se kretao od Amsterdama ka Kuala Lumpuru, srušio se iznad Donjecke oblasti na istoku Ukrajine, nedaleko od granice s Rusijom, pri čemu je poginulo 298 osoba. Ubrzo su uslijedile pretpostavke da je letjelica oborena projektilom zemlja-vazduh.

By admin