ODRŽANO PRVO POSLIJERATNO DRUŽENJE «ŽUTIH MRAVA» (FOTO)
U Bužimu je danas na izletištu “Svetinja” nedaleko od nekadašnjih prvih borbenih linija održano druženje bivših pripadnika “Drugog jurišnog bataljona” popularnog ratnog naziva “Žuti mravi”. Bilo je to prvo druženje bivših pripadnika ove jedinice nakon 22 godine, a mnogi od njih se nisu ni vidjeli od završetka rata.
 
Inače Drugi jurišni bataljon je formiran 1994. godine prvobitno kao “4. Omladinsko-inžinjerijski bataljon”, da bi odlukom rahmetli k-danta 505. Viteške brigade Izeta Nanića već postojeći “Drugi jurišni bataljon” uz četu za specijalne namjene “Hamza” oformljen u “Bataljon za specijalne namjene “Hamza” a dotadašnji 4. Bataljon 505. Brigade oformljen u Drugi jurišni bataljon.
 
Ono što je bilo specifično za ovu jedinicu je činjenica da su njeni pripadnici bili najmlađi borci koji su rat dočekali maloljetni, te u toku rata regrutovani i obučavani u Nastavno regrutnom centru. Krasile su ih žute uniforme po kojima su dobili naziv “Žuti mravi”. Poznate su predaje o ovoj jedinici da se ista nije “znala” povući i u najtežim uvjetima ratovanja. Na žalost 57 pripadnika ove jedinice je položilo svoje živote za odbranu jedine nam domovine. Ovo druženje će biti organizovano narednih godina zadnjeg vikenda u julu mjesecu, te postati tradicionalno.
 
«Evo danas smo se okupili na Svetinji povodom druženja bivših pripadnika Drugog bataljona 505. Viteške brigade, evocirali smo uspomene na ratni put bataljona, koji je bio jedan od boljih u 505. Viteškoj brigadi, mada ni za jedan bataljon 505. Viteške brigade ne možemo reći da je bio lošiji, ali ovaj je bataljon bio specifičan po tome što su to bili mladići od dvadesetak godina, i on je dao posebno veliki doprinos u operaciji “Sana” kao i u mnogim drugim operacijama. Danas smo dogovorili da ovo druženje bude ubuduće organizovano svakog zadnjeg vikenda u julu mjesecu. Teško je stanje ove populacije, jedni su zaposleni dok drugi nisu, ali zajedno možemo jedni drugima pomoći i meni je čast što sam bio k-dant II jurišnog bataljona u tom period» kazao je Edham Eminić.
 
«Mi smo se kao jedinica odnosno njeni bivši pripadnici nakon 22 godine po prvi put okupili ovdje na Svetinji, mjestu nedaleko od nekadašnjih prvih borbenih linija, na kojima su ovi momci krvarili za odbranu jednine nam domovine. Od iduće godine ćemo se truditi da ovo druženje postane tradicionalno jer ovi momci su to zalužili. 57 pripadnika ove jedinice su ugradili svoje živote za odbranu naše domovine. Naš bataljon je formiran ratne 1994. godine, u najtežim vremenima za naš opstanak na ovim područjima. Mi smo tad osnovani kao 4. Omladinski inžinjerijski bataljon, da bi 1995. godine naš cijenjeni k-dant i narodni heroj, rahmetli Izet Nanić stare jurišnike Drugog bataljona i četu za specijalne namjene “Hamza” oformio u Bataljon za specijalne namjene “Hamza” a mi kao jedinica smo ponijeli naziv Drugog jurišnog bataljona. Ipak bez obzira na sve to mi smo ostali prepoznatljivi po svojim žutim uniformama i po nazivu “Žuti mravi” koji nam je dodijelio naš rahmetli komandant.» kazao je Muhidin Veladžić.

FOTO

Za više slika #JU “Centar za kulturu, sport i informisanje”

By admin