DANAS POČINJE 22. MANIFESTACIJA SLOBORASKI DANI VITEŠKOG GRADA BUŽIMA

Ostalo je svega nekoliko sati do početka obilježavanja 22. manifestacije Slobodarski dani viteškog grada Bužima koja ima za cilj da očuva sjećanje na najbolje sinove našeg Bužima.

Slobodarski dani viteškog grada Bužima je manifestacija koja već 22. godine čuva sjećanje na više od 500 poginulih boraca-šehida i hrabru borbu bužimskih vitezova u odbrani jedine nam domovine Bosne i Hercegovine. To je manifestacija koja simbolizira hrabrost, čast i dostojanstvo, i s druge strane tugu i žal što je upravo u ovom mjesecu poginuo ratni heroj, general Izet Nanić.

Kao i ranijih godina manifestacija će početi svečanim prijemom u Općini Bužim, te učenjem Jasina na Turbetu generala Izeta Nanića i poginulih boraca-šehida 505. Viteške brigade i Večeri Kur’ana koje će se održati na platou OŠ “Bužim» gdje će najeminentniji učači iz naše države ali i drugih država svojim glasovima učiti odlomke iz Kur`ana. Tokom prethodnih 17 godina večeri učača Kur’ana, učači Kur’ana su bili iz Bosne i Hercegovine, Malezije, Irana, Jordana, Saudijske Arabije, Turske, Egipta, preko cijelog Balkana, pa sve do dalekih zemalja Evrope i Amerike što ga čini internacionalnim.

Ove godine akšam-namaz će se klanjati iznad turbeta generala Izeta Nanića. Pored ovih sadržaja ovu večer će obogatiti još jedan značajan sadržaj a to je promocija kaside “Devet heroja” koja će biti premijerno prikazana te prigodno predavanje koje će u svojstvu izaslanika reisu-l-uleme održat muderis Nezim ef. Halilović.

 “Organizacioni odbor za obilježavanje značajn ih datuma iz perioda 92-95 radi cijelu godinu tako smo u ovoj godini obilježili tri značajna datuma iz ratnog perioda ( akcija Munja “93, formiranja kriznog štaba, štaba teritorijalne odbrane i predaje ratne zastave 105.Bumb, sjećanje na prvi napad na Bućevce). Inzenzivne pripreme za ovogodišnju manifestaciju Slobodarski dani viteškog grada Bužima su počele krajem juna tako da dočekujemo spremno ovogodišnju manifestaciju. Pozivamo sve gradane Bužima i Bosne i Hercegovine  da poprate aktivnosti i sadružaje koji slijede. Kao i ranijih godina publika će moći uživati u raznim vjerskim, kulturnim, sportskim i drugim sadržajima” kazao je Edhem Eminić predsjednik Organizacionog odbora.

Dan kasnije, 5. augusta je obilazak mjesta pogibije generala Izeta Nanića, kao i tevhid na Ćorkovači poginulim borcima 505. Viteške brigade. Istog dana će u 11h ispred zgrade Pošte krenuti i deseti po redu “Put bužimskih vitezova”. Istog dana u večernjim satima, tačnije u 21h u Velikoj sali Centra za kutluru, sport i informisanje održat će se žrijebanje za malonogometni turnir Izet Nanić.

Ostatak programa i ove godine obiluje sportskim, kulturnim i vjerskih sadržajima, a dvanaestodnevna manifestacija završava 15. augusta kada će biti održana Svečana akademija povodom formiranja 505. Viteške brigade, uz prigodan zabavi program u čijem muzičkom dijelu će nastupiti Behar bend.

“Kao i predhodnih godina Centar za kulturu, sport i informisanje će aktivno uzeti učešće u organizaciji manifestacije Slobodarski dani viteškog grada Bužima”. Ove godine građani će u Centru za kulturu, sport i informisanje moći pratiti čak pet sadržaja: Peti bužimski likovni salon, Peti instrumentalni koncert, Peto bužimsko književno kazivanje koje organiziraju kulturna udruženja sa područja Općine Bužim. Pored toga imat ćemo i promociju knjige našeg autora Nijaza ef. Hadžića. Ugostit ćemo i predstavnike malonogometnih ekipa tokom žrijeba za 21. malonogometni turnir Izet Nanić.” kazao je direktor Centra za kulturu, sport i informisanje Mersudin Nanić. 

Likovni saloni, promocije knjiga, turnir u streljaštvu, malonogometni turnir, odbojkaški turnir, samo su neki od događaja koje će posjetioci moći pratiti u idućih dvanaest dana.

Nadamo se da će ovi događaj biti razlogom našeg boljeg poštivanja i uvažavanja svih pripadnika koji su dali svoj doprinos za očuvanje jedine nam domovine Bosne i Hercegovine.

 

By admin