NIZOM SADRŽAJA OBILJEŽENA 22. GODIŠNJICA POGIBIJE IZETA NANIĆA

Danas je nastavljeno obilježavanje manifestacije Slobodarski dani viteškog grada Bužima. U jutarnjim satima službena delegacija posjetila je mjesto pogibije generala Izeta Nanića i Mehe Bašića gdje su proučili Fatihu i položili cvijeće. Na samom mjestu pogbije prisutnim se obratio Agan Elkasović učesnik bitke, koji je pernio svoje dojmove i doživljaje današnjeg dana.

U znak sjećanja na bužimske vitezove Udruženje mladih Bužim deseti put za redom u okviru manifestacije Slobodarski dani viteškog grada Bužima organizirali su pješački pohod ”Put Bužimskih vitezova“. U isto vrijeme po prvi put  BK “Bužim”  je organizirao biciklistički maraton “Uspon na Ćorkovaču” gdje su učešće uzeli brojni klubovi sa područja Unsko-sanskog kantona kako bi odali počast svim bužimskim vitezovima koji su ovu relaciju prelazili u ratnom peridu od 1992-1995. godine

U 13:00 sati nakon klanjanja podne-namaza imami MIZ Bužim proučili su Jasin i tevhid borcima-šehidima 505. Vbbr., te je održan i historijski sat “Sjećanja na heroje”.

Djeca poginulih šehida Aida Suljić i Elvis Muminović pročitali su biografije poginulih boraca u ovoj akciji. Nakon toga prisutnim se obratio Općinski načelnik Zikrija Duraković koji je između ostalog kazao: “Mi se moramo truditi da čuvamo sjećanje na našu herojsku borbu i nesmijemo iznevjeriti ideale za koje su se borili naši borci i za koje su naši šehidi dali svoje živote. Moramo sjećanja prenositi na mlađe naraštaje.”

Ispred 505. Viteške brigade obratio se Šefik Veladžić koji je govorio o spomen obilježju koje se gradi na Ćorkovači te simbolici istog ali i njegovom značaju. U svome govoru on se osvrnuo i na slavni put generala Izeta Nanića i 505. Viteške brigade.

Pristunim su se obratili i premijer USK Husein Rošić te Federalni ministar za pitanje boraca Salko Bukvarević koji je kazao:  “Mi nismo željeli rat i borbu. Ona nam je nametnuta od agresora koji je imao za cilj da uništi bošnjački narod i državu Bosnu i Hercegovinu. Mi moramo danas u miru da na ovako dostojanstven način očuvamo sjećanje na hrabru borbu i odbranu od agresora. Neka dušmani ove države znaju da mi i danas stojimo u stroju i da ćemo čuvati našu domovinu ako zatreba.”

Na samom kraju prigodno predavanje u svojstvu izaslanika reisu-l-uleme održao je muderis Nezim ef. Halilović koji je govorio o emanetu čuvanja sjećanja na šehide i sve pripadnike A RBiH.

“Moramo učiti i podučavati mlađe naraštaje o dvije stvari  koje su nam se desile, i koje nam se nesmiju nikada ponoviti a to su agresija i genocid. Zato nam trebaju ovakva obilježja. Ona netrebaju šehidima nego nama da nas podsjećaju na ove dvije stvari i da nas sjećaju na našu obavezu i emanet prema našim šehidima da čuvamo našu državu Bosnu i Hercegovinu.”

U Velikoj sali Centra za kulturu, sport i informisanje održat će se žrijebanje za malonogometni turnir «Izet Nanić».

By admin