SERVISNE INFORMACIJE, UTORAK,  08. 08. 2017.

Prema zvaničnim infomracijama koje smo dobili ovog jutra za period od 07.08.2017. godine od 08:00 sati do 08.08.2017. godine do 08:00 sati na području općine Bužim

JAVNI RED I MIR

  • Nije bilo krivičnih djela, niti narušavanja javnog reda i mira
  • Nije bilo intervencija bužimskih vatrogasaca

SAOBRAĆAJ

  • Svi putevi na području općine Bužim su prohodni, saobraćaj se odvija bez ograničenja osim na dijelu RP 401 B Bužim-Cazin u naselju Konjodor-Jusići zbog oštećenja kolovoza od klizišta u dužini od 30 metara saobraćaj se odvija naizmjenice jednom trakom

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Nije bilo saobraćajnih nezgoda

ZU Dom zdravlja Bužim

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodnih 24 sata obratilo 36 pacijenata, od kojih je 4 upućeno na dalje liječenje u bolnicu u Bihać. Dežurni doktor bio je Ramiz dr. Hušić.

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • Zbog povećane potrošnje, redukcija vode u vremenskom periodu od 23,00-6,00 sati za potrošače koji se vodom snabdjevaju sa izvorišta Musići.
  • Snabdijevanje električnom energijom i telekomunikacijskim vezama uredno
  • Planiranom dinamikom odvijaju se  odvoz smeća i održavanje gradske čistoće.

Stanje na cestama 08. 08. 2017. u 06 : 30 sati

Jutros se na putevima u BiH saobraća nesmetano, uz umjerenu frekvenciju vozila. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja, upozoravamo na moguće odrone zemlje ili kamenja na kolovoz. Apelujemo na sve učesnike u saobraćaju (uključujući i pješake, bicikliste i motocikliste) da voze maksimalno oprezno i da poštuju saobraćajne propise.

Na magistralnom putu M-16.2 Bugojno-Gornji Vakuf/Uskoplje zbog radova na deminiranju terena u mjestu Osojnica, od 08 do 16 sati mogu se očekivati povremene kraće obustave saobraćaja.

Kraći zastoji mogući su i na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi, a gdje je obavezno poštivanje postavljene signalizacije. Izdvajamo putne pravce: M-17 Maglaj-Žepče, M-5 Donji Vakuf-Travnik, M-4 Tuzla-Kalesija i M-16 Bugojno-Kupres.

Na graničnim prelazima, trenutna zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Podsjećamo vozače da prije polaska na putovanje provjere da li posjeduju svu potrebnu dokumentaciju za prelazak granice. Neophodno je posjedovati validan pasoš za osobe, kao i zeleni karton za vozilo. Zbog brojnih upita građana, napominjemo da je prelazak granice prema Srbiji i Crnoj Gori za odrasla lica i dalje moguć samo sa ličnom kartom, dok djeca, kao i ranije, moraju imati pasoš.

PROGNOZA VREMENA

Danas u Bosni i Hercegovini očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost. Vjetar slab do umjeren zapadnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura od 14 do 20, na jugu od 21 do 26, a najviša dnevna od 29 do 34, na jugu od 35 do 38 stupnjeva. 

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Utorak 08.08.2017. godine. Tokom prijepodneva će biti ugodnije u odnosu na drugi dio dana. Planirane aktivnosti trebali bi provoditi u jutarnjim satima, a poslije podne izbjegavati duže boravke na otvorenom obzirom da će biti sparno. Neophodno je povesti brigu o zaštiti od vrućine i sunca, osobito djece, starijih osoba i hroničnih bolesnika.

NA DANAŠNJI DAN

  1. – Francuski alpinista, doktor Michel Gabriel Paccard i njegov nosač Jaques Balmat osvojili su prvi u svijetu najviši vrh Alpa i zapadne Evrope, Mon Blan (4807).

 

  1. – Rođen je meksički revolucionar Emiliano Zapata. Vođa meksičkog seljačkog pokreta za agrarnu reformu u meksičkoj revoluciji (1910. – 1917.). Okupio je vojsku domorodaca iz sela i hacijedni Morelosa i pod krilaticom «Zemlja i sloboda» pridružio se meksičkom revolucionaru Franciscu Maderi 1910. godine u ustanku protiv diktatora Porfirija Díaza. Zapata je formulisao svoj plan agrarne reforme pod imenom Plan Ayala u kojem je tražio preraspodjelu zemlje za domorodačko stanovništvo. Razočaran što Madero ne provodi agrarne reforme, a traži raspuštanje seljačkih partizanskih odreda i razoružanje seljaka Zapata se odbija pokoriti novoj vladi. On zajedno sa svojim istomišljenicima zahtijeva neodložno provođenje agrarne reforme i konfiskaciju one zemlje koja pripada neprijateljima revolucije.

 

  1. – Potpisan je ugovor Rawalpindi, kojim Velika Britanija priznaje neovisnost Afganistana.

 

  1. – Rođen je američki glumac Dustin Hoffman.

 

 

  1. – Prvi put se u naučnom tekstu koristi termin «globalno zatopljenje», što se odnosi na povećanje prosječne temperature zemljine atmosfere i okeana zabilježenih u 20. stoljeću.

 

  1. – Irak aneksira Kuvajt, što će, nedugo poslije toga, dovesti do Zaljevskog rata.

 

  1. – Počele su najintezivnije vojne operacije gruzijskih snaga na području Južne Osetije.

 

  1. – Umrla je australijanka Nancy Wake, jedna od najodlikovanijih savezničkih špijunki iz Drugog svjetskog rata, koja se proslavila u francuskom Pokretu otpora, a među gestapovcima je bila poznata pod šifrovanim imenom «Bijeli miš». Zbog svoje uloge u tom pokretu dobila je najveće francusko vojno odlikovanje Legiju časti, ali i odlikovanja SAD, Britanije i Australije.

By admin