SERVISNE INFORMACIJE, ČETVRTAK, 10. 08. 2017.

Prema zvaničnim infomracijama koje smo dobili ovog jutra za period od 09.08.2017. godine od 08:00 sati do 10.08.2017. godine do 08:00 sati na području općine Bužim

JAVNI RED I MIR

  • Nije bilo krivičnih djela, niti narušavanja javnog reda i mira
  • Nije bilo intervencija bužimskih vatrogasaca

SAOBRAĆAJ

  • Svi putevi na području općine Bužim su prohodni, saobraćaj se odvija bez ograničenja osim na dijelu RP 401 B Bužim-Cazin u naselju Konjodor-Jusići zbog oštećenja kolovoza od klizišta u dužini od 30 metara saobraćaj se odvija naizmjenice jednom trakom

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Nije bilo saobraćajnih nezgoda

ZU Dom zdravlja Bužim

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodnih 24 sata obratilo 29 pacijent, od kojih je dvoje upućeno na dalje liječenje u bolnicu u Bihać.
Dežurni doktor bio je Rifet dr. Šahinović.

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • Zbog povećane potrošnje, redukcija vode u vremenskom periodu od 23,00-6,00 sati za potrošače koji se vodom snabdjevaju sa izvorišta Musići.
  • Snabdijevanje električnom energijom i telekomunikacijskim vezama uredno
  • Planiranom dinamikom odvijaju se  odvoz smeća i održavanje gradske čistoće.

Stanje na cestama 10. 08. 2017. u 08 : 10 sati

Na putevima u BiH ovoga jutra saobraća se uz relativno povoljne uvjete za vožnju i  umjeren promet vozila.

Zbog veoma visokih dnevnih temperatura, savjetujemo da se na duže relacije kreće u ranim jutarnjim ili večernjim satima, a ukoliko se ipak putuje tokom dana, preporučujemo češće pauze. Apelujemo na vozače da voze opreznije i da izbjegavaju rizična preticanja.

Skrećemo pažnju na izlaske divljih konja na kolovoz na prevoju Borova Glava, na magistralnom putu M-16 Livno-Šuica. Upozoravamo i na blizinu požara na dionici Baraći-prevoj Mlinište, na magistralnom putu M-15 Mrkonjić Grad-Glamoč. 

Na magistralnom putu M-16.2 Bugojno-Gornji Vakuf/Uskoplje zbog radova na deminiranju terena u mjestu Osojnica, od 08 do 16 sati mogu se očekivati povremene kraće obustave saobraćaja.

Od puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo magistralne puteve: M-17.3 Buna-Stolac, M-17 Maglaj-Žepče, M-18 Vogošća-Sarajevo, M-4 Simin Han-Kalesija, M-16 Poriče-Kupres i M-18 Stupari-Kladanj.

Na GP Ivanica na izlazu iz BiH nema dužih zadržavanja, ali se na ulazu u Hrvatsku (GP Gornji Brgat) čeka od 60 do 90 minuta. Na GP Doljani na izlazu iz BiH čeka se oko 1 sat. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja trenutno nisu duža od 30 minuta. 

Podsjećamo vozače da su, za međunarodni promet vozila, privremeno otvoreni granični prelazi: Duži-Imotica, Orahov Do-Slano i Hadžin Potok-Bogovolja.

Napominjemo vozače da prije polaska na putovanje provjere da li posjeduju svu potrebnu dokumentaciju neophodnu za prelazak granice. Zbog brojnih upita građana, napominjemo da je prelazak granice prema Srbiji i Crnoj Gori za odrasla lica i dalje moguć samo sa ličnom kartom, dok djeca, kao i ranije, moraju imati pasoš.

PROGNOZA VREMENA

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano i vruće, ponegdje uz malu do umjerenu oblačnost. Tokom poslijepodneva i u večernjim satima na sjeveru, sjeverozapadu i ponegdje u centralnim područjima Bosne je moguć pljusak kiše i grmljavina. Vjetar, slab do umjeren, na sjeveru Bosne istočni i sjeveroistočni, a u ostalim područjima, uglavnom, jugozapadni. Dnevne temperature od 33 do 39, na jugu i sjeveru do 42 °C. 

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Četvrtak 10.08.2017. godine. Nastavlja se razdoblje lošijih biometeoroloških prilika. Temperature zraka bit će visoke tako da će problemi kod osjetljivih osoba biti jako izraženi, a dodatne poteškoće mogao bi uzrokovati povećan sadržaj vlage. Neophodno je i dalje posvetiti pažnju zaštiti od vrućine i UV zračenja, te se ne izlagati pretjeranim naporima.

NA DANAŠNJI DAN

  1. p.n.e. – Uz pomoć Medejaca, Elamaca i Skita, Babilonci su razorili glavni grad Asirskog carstva, veličanstveni Nineveh (Ninua, Ninive) koji je kroz cijelu asirsku povijest, uz Ašur, Kalah i Arbelu, bio jedan od najznačajnijih gradova Asirije. 
  2. – Louvre, dvorac francuskih kraljeva u Parizu i jedan od najvećih i najpoznatijih svjetskih muzeja, otvoren kao muzej od strane francuske revolucionarne vlade.
  3. – Misuri je priznat kao 24. američka država.
  4. – U Velikoj Britaniji je ženama i dječacima mlađim od 10 godina zakonom zabranjen rad u podzemnim kopovima rudnika.
  5. – Bugarska, Rumunija, Srbija, Crna Gora i Grčka potpisuju ugovor u Bukureštu,  kojim završava Drugi balkanski rat.
  6. – Francuska u Prvom svjetskom ratu objavila rat Austro-Ugarskoj.
  7. – Japan u Drugom svjetskom ratu ponudio saveznicima predaju, pod uslovom da car Hirohito zadrži prijesto.
  8. – Počinje još jedan NASA-in uspješan projekt – Megallan. Bila je to robotska svemirska letjelica, sonda, koja je mapirala površinu Venere i mjerila planetarnu gravitaciju. Cijeli projekt trajao je četiri godine, dva mjeseca i tri dana.
  9. – Spisateljica Taslima Nasrin, suočena sa prijetnjama islamskih fundamentalista u Bangladešu da će je ubiti, izbjegla u Švedsku.

 

By admin