BUŽIMSKE  HADŽIJE KRENULE NA HODOČASNI HADŽSKI PUT

U četvrtak navečer su na put prema svetim mjestima Mekki i Medini ispraćene buduće hadžije sa područja MIZ Bužim.

U Gradskoj džamiji u Bužimu jučer nakon ikindije-namaza upriličen je ispraćaja za ovogodišnje hadžije. Njih 48 krenulo je na put prema svetim mjestima Mekki i Medini kako bi obavili petu islamsku dužnost Hadždž.

Prisutnim vjernicima se prigodno obratio imam Gradske džamije Senad ef. Aljić koji je govorio o vrijednosti Hadždža, svetim mjestima Ka’bi, Mekki i drugim blagoslovljenim mjestima, kao što je Poslanikova, a.s., džamija u Medini, Arefat, Mina i Muzdelifa ali i ostala mjesta koja će hadžije obilaziti te svim onim počastima koje hadžija ima. Kako je kazao: “Vi ćete sutra ako Bog da džumu-namaz klanjati u Poslanikovoj džamiji, mjestu gdje je najodabraniji Allahov rob živio i ibadet činio. Prenesite naše selame Poslaniku i sjetite se nas u vašim dovama.”

Nakon obraćanja ovogodišnji vodič hfz. Dževad Šahinović je izvršio prozivku 48 hadžija, a nakon toga glavni imam MIZ Bužim Mehmed ef. Harčević je proučio ikrar-dovu za ovogodišnje hadžije.

Uz tekbire hadžije su napustile Gradsku džamiju i uz suze radosnice autobusima krenule prema Sarajevu odakle su avionima u jutarnjim satima poletjele prema Džeddi.

U učenju islama, hadždž je spoj duhovnog, materijalnog i tjelesnog ibadeta (bogoslužja), a u hijerarhiji islamskih dužnosti je peti, posljednji šart vjere i kao takav se motri kao kruna svih čovjekovih ibadeta. 

Uzvišeni Allahu, Ti gostima Svojim put do Hrama Tvoga lahkim učini, boravak na časnim mjestima blagoslovljenim, ibadete primljenim, a grijehe oproštenim.  Nagradu obećanu im podari, Ti, zaista, obećanje Svoje nećeš iznevjeriti.

Svim našim hadžijama i hadži hanumama želimo hairli i ugodan blagoslovljeni put, sa dovom da ih Gospodar Ka’be i Gospodar svjetova sviju počasti Svojim oprostom i pogleda Svojom milošću te da se svi hairli vrate svojim porodicama.

Više slika JU «Centar za kulturu, sport i informisanje»

By admin