SERVISNE INFORMACIJE, SRIJEDA, 23. 08. 2017.

Prema zvaničnim infomracijama koje smo dobili ovog jutra za period od 22.08.2017. godine od 08:00 sati do 23.08.2017. godine do 08:00 sati na području općine Bužim

JAVNI RED I MIR

  • Nije bilo narušavanja javnog reda i mira niti krivičnih djela
  • Nije bilo intervencija bužimskih vatrogasaca

SAOBRAĆAJ

  • Svi putevi na području općine Bužim su prohodni, saobraćaj se odvija bez ograničenja osim na dijelu RP 401 B Bužim-Cazin u naselju Konjodor-Jusići zbog oštećenja kolovoza od klizišta u dužini od 30 metara saobraćaj se odvija naizmjenice jednom trakom

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Nije bilo saobraćajnih nesreća

ZU Dom zdravlja Bužim

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodnih 24 sata obratilo 21 pacijent, od kojih je 4 upućeno na dalje liječenje u bolnicu u Bihać. Dežurni doktor bila je Amra dr. Nanić.

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • Zbog povećane potrošnje, redukcija vode u vremenskom periodu od 23,00-6,00 sati za potrošače koji se vodom snabdjevaju sa izvorišta Musići.
  • Snabdijevanje električnom energijom i telekomunikacijskim vezama uredno
  • Planiranom dinamikom odvijaju se  odvoz smeća i održavanje gradske čistoće.

Stanje na cestama 23. 08. 2017. u 08 : 00 sati

U Hercegovini na nekoliko mjesta i dalje ima požara u blizini cesta, ali za sada nema obustava saobraćaja. Vozače u tim područjima pozivamo na pojačan oprez, zbog veće količine dima.

Na ostalim putevima u BiH, jutros se saobraća uz povoljne uslove za vožnju. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja, upozoravamo na moguće odrone zemlje ili kamenja. Vozače savjetujemo da vožnju prilagode uslovima na putu. Vozače teretnih vozila molimo da se, kada iza sebe primjete dužu kolonu putničkih vozila, nakratko isključe iz saobraćaja, kako bi se izbjegla nepotrebna i rizična preticanja.

Zbog minerskih radova, danas od 12:00 do 16:00 sati, moguće su privremene obustave saobraćaja na dionici M-4 Doboj-Tuzla, na lokalitetu kod tunela prema Stanić Rijeci i na raskrsnici prije tunela, u vremenu od maksimalno 5 minuta.

Povremene kraće obustave saobraćaja, od 08 do 16 sati, mogu se očekivati i na magistralnom putu M-16.2 Bugojno-Gornji Vakuf/Uskoplje u mjestu Osojnica, gdje su u toku radovi na deminiranju terena.

Na dionicama sa aktuelnim sanacionim radovima saobraća se usporeno ili uz kraća zadržavanja. Izdvajamo putne pravce: M-5 Donji Vakuf-Travnik, M-4 Tuzla-Kalesija, M-16 Bugojno-Kupres, M-17 Maglaj-Žepče i M-17/3 Buna-Stolac. Napominjemo da je poštivanje privremeno postavljene signalizacije, zakonski obavezno.

Na graničnim prelazima, trenutna zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Podsjećamo vozače da su, za međunarodni promet vozila, privremeno otvoreni granični prelazi: Duži-Imotica, Orahov Do-Slano i Hadžin Potok-Bogovolja.

Napominjemo vozače da prije polaska na putovanje provjere da li posjeduju svu potrebnu dokumentaciju neophodnu za prelazak granice. Zbog brojnih upita građana, napominjemo da je prelazak granice prema Srbiji i Crnoj Gori za odrasla lica i dalje moguć samo sa ličnom kartom, dok djeca, kao i ranije, moraju imati pasoš.

 

PROGNOZA VREMENA

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 23 i 28°C, na jugu zemlje do 32°C. 

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Srijeda, 23.avgust 2017. godine Preovladavajući uticaj anticiklone u cijeloj će zemlji uslovljavati povoljne biometeorološke prilike. Osjetljive osobe neće imati izraženijih tegoba, vezanih uz njihove bolesti.

NA DANAŠNJI DAN

1754. – Rođen Luj XVI, francuski kralj od 1774.

1775. – Kralj Engleske George II proglasio je američke koloniste, koji su u aprilu počeli borbe za nezavisnost američkih država, pobunjenicima i unajmio 20.000 njemačkih plaćenika da se obračunaju s njima. Američki rat za nezavisnost završen je pobjedom kolonija 1783.

1821. – Meksiko je proglasio nezavisnost od Španije.

1839. – Na početku Opijumskog rata sa Kinom, Velika Britanija je zauzela Hongkong.

1914. – Japan je objavio rat Njemačkoj u Prvom svjetskom ratu.

1939. – U Moskvi su Sovjetski savez i Njemačka potpisali pakt o nenapadanju. U tajnom su se dodatku Hitler i Staljin dogovorili o interesima u istočnoj i jugoistočnoj Europi.

1942. – Počela je bitka za Staljingrad, najveća bitka u Drugom svjetskom ratu. Završena je 2. februara 1943. katastrofalnim porazom Njemaca i njihovih saveznika, koji je označio prekretnicu Drugog svjetskog rata na evropskom ratištu.

1944. – Rumunija je, u Drugom svetskom ratu, prekinula savezništvo sa Hitlerovom Njemačkom i pridružila se Saveznicima. Kralj Mihail I objavio je rat Njemačkoj i naredio da se uhapsi pronacistički lider Jon Antonesku.

1945. – Privremena Narodna skupština Demokratske Federativne Jugoslavije donela je Zakon o agrarnoj reformi i kolonizaciji, kojim je oduzet višak zemlje i poljoprivredne imovine zemljoposednicima, crkvama i manastirima i tzv. nezemljoradnicima.

1962. – Američki telekomunikacioni satelit Telstar emitovao je prvi televizijski prenos između SAD i Evrope.

1973. – Pljačkaš banke u Stokholmu uzeo je četvoro ljudi za taoce. Tokom šest dramatičnih dana između pljačkaša i zarobljenika razvilo se prijateljstvo koje je kasnije opisano i analizirano kao «Stokholmski sindrom».

1977.- Rođena Jelena Rozga, pjevačica

1978. – Rođen Kobe Bryant, američki košarkaš.

1990. – Sovjetska republika Jermenija objavila je nezavisnost, a Estonija je počela pregovore o odvajanju od tadašnjeg SSSR-a.

1991. – Vlasti Republike Mađarske zaprijetile su obaranjem zrakoplova JNA ako ponovo povrijede mađarski zračni prostor.

1999. – Ruski astronaut Sergej Avdejev postavio je novi rekord u neprekidnom boravku u svemiru. U svemirskoj stanici Mir boravio je 712 dana.

2006. – Natasha Kampusch pobjegla je od otmičara, Wolfganga Priklopila, nakon što je držana u zatvoreništvu duže od osam godina.

By admin