POTPISAN UGOVOR ZA IZGRADNJU II FAZE NOVE PODRUČNE ŠKOLE BUĆEVCI

U OŠ “Bužim” danas je potpisan ugovor za izgradnju drugu faze nove područne škole “Bućevci”. Ugovor su potpisali direktor OŠ “Bužim” Ibrahim Livaković i direktor firme “Kov-grad” Safet Kovačević, čija će firma izvoditi radove na projektu.  Potpisivanju ugovora u upravi centralne osnovne škole u Bužimu  prisustvovao je i  ministar obrazovanja USK Muhamed  Ramić,  Kantonalni zastupnik Nisvet Jusić, predsjednik i članovi Upravnog odbora OŠ “Bužim”.

Kako je rečeno, za  drugu fazu radova   budžetom  je obezbjeđeno  70.000 maraka, a ukoliko radovi budu išli predviđenom dinamikom  86 učenika nastavu  bi iduće godine trebali  pohađati u novom objektu. Ministar Ramić zajedno sa delegacijom obišao je područnu školu “Bućevci” gde se uvjerio u kakvom stanju se nalazi ova škola.

 “Nisam stvarno znao da djeca rade u ovakvim uslovima, tu iza nas vidimo objekat u koji smo uložili 100 hiljada KM, a u drugoj fazi koja kreće ako Bog da danas potpisivanjem ugovora sa izvođačem radova biće realizovana stolarija, vrata i ostali radovi tako da se nadam da će za sljedeću godinu ova škola biti u funkciji i da će ova djeca koja to stvarno zaslužuju biti u novom objektu”, kazao je ministar Ramić.

Podsjetimo,  cijela priča o izgradnji nove škole krenula je 2012. godine kada se obrušio jedan dio starog objekta.  Radno osoblje i mještani  pokrenuli su peticiju strahujući za sigurnost učenika. Pokrenute su inicijative, dobijena obećanja, ali na tome se i ostalo. Tek prošle godine napravljeni su prvi koraci. U prvoj fazi za koju je putem Ministarstva obrazovanja izdvojeno 100.000 maraka urađeni su grubi građavinski radovi i objekat je stavljen pod krov.

“Mi ove godine nastavljamo sa realizacijom projekta izgradnje područne škole «Bućevci». Prošle školske godine završena je prva faza i danas pristupamo potpisivanju ugovora za izgradnju druge faze radova područne škole. Ovom prilikom želim se zahvaliti Skupštini USK koja je podržala amandman za izgradnju područne škole «Bućevci» kako bi ako Bog da iduću školsku godinu mi dočekali spremni u novom objektu”, kazao je direktor Livaković.

Sredstva za izgradnju obezbjeđena su putem Ministarstva obrazovanja Unsko-sanskog kantona iz budžeta Unsko-sanskog kantona.

“Zahvaljujući razumijevanju ostalih kolega u Skupštini USK, kao i Vladi USK obezbijedili smo sredstva za drugu fazu. Ono što je naš naredni zadatak jeste da obezbijedimo dodatna sredstva kako bi djeca u narednoj škosloj godini pohađala nastavu u novom objektu, mislim da je to realno i ovom prilikom tražim od svih relevantnih aktera i faktora da pomognu da na neki način ovoj djeci obezbijedimo savremene uvjete za rad”, kazao je zastupnik Jusić.

Za razliku od brojnih područnih škola na području Kantona u ovoj školi nastavu, iako u neprihvatljivim uslovima za 21. vijek,  pohađa 86 djece.

“Nije uopće lako raditi sa djecom u ovakvim uvjetima, prvi put kad nam se srušio dio objekta napravili smo peticiju građana kojom smo tražili izgradnju novog objekta. Oglasilo se Općinsko vijeće i tadašnji načelnik općine i dobili smo projekat. Za početak radova smo čekali pune tri godine, ne znam zašto. Ovaj put sam optimistična jer ono što se počne da radi i završi se ali se nadam da neće biti kao kod nekih škola da čekamo deset godina. Ovo nije veliki iznos i molim sve koji mogu pomoći da to urade jer ovo su pretjerano loši uvjeti za odvijanje nastave i zašto da djeca ispaštaju zbog bilo koga. Ova djeca to zaslužuju jer unatoč lošim uvjetima za rad ostvaruju izuzetne rezultate na raznim takmičenjima u posljednjih nekoliko godina”, kazala je učiteljica Zineta Durdžić.

Vjerujemo  da  je konačno došlo vrijeme da se i djeci Bućevaca,  koja  imaju izvanredne rezultate na brojnim takmičenjima, ostvari san o novom školskom objektu, toplim i modernim učionicama.

Nakon potpisivanja ugovora ministar Ramić posjetio je Muzej sobu 505. viteške brigade i stari objekat OŠ “Bužim” koji je sada u ruševnom stanju a trebao bi biti adekvatno konzerviran i sačuvan gdje bi se izmjestio muzej 505. Viteške brigade u Bužimu te osnovala Zavičajna zbirka i Muzej grada Bužima.

By admin