SERVISNE INFORMACIJE ZA UTORAK  03. 10. 2017.

Prema zvaničnim infomracijama koje smo dobili ovog jutra za period od 02.10.2017. godine od 08:00 sati do 03.10.2017. godine do 08:00 sati na području općine Bužim

JAVNI RED I MIR

  • Nije bilo krivičnih djela niti narušavanja javnog reda i mira
  • Nije bilo intervencija bužimskih vatrogasaca

SAOBRAĆAJ

  • Svi putevi na području općine Bužim su prohodni, saobraćaj se odvija bez ograničenja osim na dijelu RP 401 B Bužim-Cazin u naselju Konjodor-Jusići zbog oštećenja kolovoza od klizišta u dužini od 30 metara saobraćaj se odvija naizmjenice jednom trakom

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Nije bilo saobraćajnih nesreća

ZU Dom zdravlja Bužim

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodnih 24 sata obratilo 26 pacijenta, od kojih je 6 upućeno na dalje liječenje u bolnicu u Bihać. Dežurni doktor bila je Dženeta dr. Ljumić.

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • Vodosnabdijevanje uglavnom uredno, uz napomenu JKP KOMB da je usljed padavina doslo do zamućenja izvorišta te voda nije ispravna za piće.
  • Snabdijevanje električnom energijom i telekomunikacijskim vezama uredno
  • Planiranom dinamikom odvijaju se  odvoz smeća i održavanje gradske čistoće.

STANJE NA CESTAMA (BIHAMK)

Stanje na cestama 03. 10. 2017. u 07 : 50 sati

Magla ovoga jutra mjestimično smanjuje vidljivost u višim predjelima, kao i u kotlinama i uz riječne tokove.

Posebno izdvajamo dionicu autoputa A-1 Tarčin-Zenica, kao i magistralne puteve M-17 Konjic-Jablanica i M-5 Lašva-Travnik.

Na putevima koji prolaze kroz usjeke i preko planinskih prevoja upozoravamo na moguće odrone zemlje ili kamenja na kolovoz.

Danas i sutra izvode se radovi na asfaltiranju regionalnog puta R-469 Živinice-Međaš. U vremenu od 08 do 16 sati, dolazit će do povremenih obustava saobraćaja.

Obustava saobraćaja aktuelna je i na magistralnom putu M-5 Sarajevo-Pale, gdje je u toku sanacija tunela Kalovita Brda. Saobraćaj se na ovoj dionici odvija obilaznicom u neposrednoj blizini tunela.

Sanacioni radovi usporavaju odvijenje saobraćaja na magistralnom putu M-17, kod gradskog mosta u Konjicu, kao i u mjestu Donji Hadžići. Tokom dana, na oba lokaliteta saobraća se jednom trakom-naizmjenično.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

U toku su radovi u Hrvatskoj na GP Stara Gradiška-Bosanska Gradiška, zbog čega je tokom dana moguće sporije saobraćanje.

PROGNOZA VREMENA

Danas  u našoj zemlji očekuje pretežno sunčano. Poslije podne naoblačenje u Krajini, a u ostatku zamlje do kraja dana ili u večernjim satima. Krajem dana kiša se očekuje u Krajini, a u večernjim satima i u Posavina, centralnim i sjeveroistočnim područjima Bosne. Vjetar, slab do umjeren, jugozapadni. U večernjim satima vjetar, na sjeveru Bosne, u skretanju na sjeverozapadni. Jutarnje temperature od 5 do 10, na jugu od 10 do 15, a dnevne od 19 do 25 °C. 

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Utorak 03.10.2017. godine Nakon ugodnijeg prijepodneva, biometeorološke prilike djelimično će se pogoršati u drugom dijelu dana. Tegobe kod osjetljivih osoba biće izraženije usljed promjene vremena. Od meteoropatskih reakcija moguće su glavobolja, nervoza i problemi sa snom. Opšta slika će biti ljepša na jugu zemlje.

NA DANAŠNJI DAN

1226 – Umro je Franja Asiški, italijanski monah, osnivač rimokatoličkog monaškog reda nazvanog po njemu – Franjevci (Franciskanci).

1824 – Skupština Meksika usvojila je Ustav prema kojem je ta država postala nezavisna.

1866 – Rat Austrije i Italije je poslije sedam sedmica okončan Bečkim ugovorom, kojim je Italiji pripala pokrajina Venecija.

1888 – Rođen je njemački novinar Karl fon Osjecki, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1935. koji je razotkrio ponovno naoružavanje nacističke Njemačke pred Drugi svjetski rat. Prvi put je uhapšen 1931. i opet 1933. po dolasku nacista na vlast. Držao se izuzetno hrabro u koncentracionim logorima. Umro je 1938. od posljedica torture.

1929 – Ime države Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca promenjeno je u Kraljevina Jugoslavija.

1932 – Irak je stekao nezavisnost i postao član Društva naroda. Do Prvog svjetskog rata Irak je bio sastavni dio Turske da bi zatim postao britanska mandatna teritorija.

1952 – Velika Britanija je na ostrvima Monte Belo pored sjeverozapadne obale Australije isprobala prvu atomsku bombu.

1954 – Devet zapadnih zemalja odlučilo je da Zapadna Njemačka bude primljena u NATO.

1968 – Predsjednik Perua Fernando Belaunde Teri oboren je u vojnom udaru ljevičarske Nacionalne revolucionarne hunte koju je predvodio general Huan Velasko Alvarado.

1990 – Ujedinjene su dvije njemačke države nastale poslije Drugog svjetskog rata, i to tako što je Njemačka Demokratska Republika (Istočna) postala sastavni dio Savezne Republike Njemačke.

1995 – Predsjednik Makedonije Kiro Gligorov ranjen je prilikom eksplozije automobila-bombe u centru Skoplja, a njegov vozač je poginuo.

1997 – Japanski voz na magnetnim jastucima je brzinom od 451 kilometar na sat oborio svjetski rekord na eksperimentalnoj željezničkoj dionici zapadno od Tokija.

2000 – Tajvanski predsjednik vlade Tang Fei saopštio je da podnosi ostavku, samo četiri i po mjeseca pošto je preuzeo vlast.

2007 – U nesreći nedaleko od Johanezburga, u rudniku zlata u vlasništvu petog svjetskog proizvođača zlata “Harmoni Gold” zatrpano je približno 3.200 rudara, na dubini od oko 2.200 metara. Do nesreće je najverovatnije došlo zbog urušavanja platforme u jednom podzemnom oknu, poslije prskanja pumpe za vodu.

 

By admin