SERVISNE INFORMACIJE ZA ČETVRTAK  05. 10. 2017.

Prema zvaničnim infomracijama koje smo dobili ovog jutra za period od 04.10.2017.godine od 08:00 sati do 05.10.2017. godine do 08:00 sati na području općine Bužim

JAVNI RED I MIR

  • Nije bilo krivičnih djela niti narušavanja javnog reda i mira
  • Jedna intervencija bužimskih vatrogasaca u preduzeću Asim comerc d.o.o. Bužim (Zapaljenje silosa sa piljevinom).

SAOBRAĆAJ

  • Svi putevi na području općine Bužim su prohodni, saobraćaj se odvija bez ograničenja osim na dijelu RP 401 B Bužim-Cazin u naselju Konjodor-Jusići zbog oštećenja kolovoza od klizišta u dužini od 30 metara saobraćaj se odvija naizmjenice jednom trakom

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Nije bilo saobraćajnih nesreća

ZU Dom zdravlja Bužim

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodnih 24 sata obratilo 24 pacijenta, od kojih je 2 upućeno na dalje liječenje u bolnicu u Bihać. Dežurni doktor bio je Ramiz dr. Hušić.

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • Vodosnabdijevanje uglavnom uredno, uz napomenu JKP KOMB da je usljed padavina doslo do zamućenja izvorišta te voda nije ispravna za piće.
  • Snabdijevanje električnom energijom i telekomunikacijskim vezama uredno
  • Planiranom dinamikom odvijaju se  odvoz smeća i održavanje gradske čistoće.

STANJE NA CESTAMA (BIHAMK)

Stanje na cestama 05. 10. 2017. u 06 : 25 sati

Na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove vidljivost je ovoga jutra smanjena zbog magle, a na tim dionicama i kolovoz je vlažan i klizav.

Upozoravamo na izlaske divljih konja na kolovoz na magistralnom putu Livno-Šuica, na prevoju Borova glava.

U toku su radovi na izgradnji pješačkog prolaza ispod magistralnog puta M-17, kod mosta u Konjicu, zbog čega vozila na ovom lokalitetu saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Na istom magistralnom putu (M-17), na lokalitetima Donji Hadžići i Drivuša, zbog izgradnje pristupnih puteva tokom dana saobraća se jednom trakom.

Na magistralnom putu M-5 Sarajevo-Pale (dionici Ljubogošta-Pale) i dalje traju radovi u tunelu Kalovita Brda, zbog čega je saobraćaj obustavljen i odvija se obilaznicom u neposrednoj blizini.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo regionalne puteve: R-469 Živinice-Međaš, R-461 Srebrenik-Donja Orahovica i R-445 Semizovac-Ilijaš.

Upozoravamo na učestale sitnije odrone i savjetujemo oprezniju vožnju.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja. Zbog radova u Hrvatskoj sužen je kolovoz na GP Stara Gradiška-Bosanska Gradiška, tako da se na ovom prelazu tokom dana može očekivati sporije saobraćanje.

PROGNOZA VREMENA

Danas će u Bosni i Hercegovini većinom preovladavati sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. Više oblačnosti u zapadnim područjima Bosne. U jutarnjim satima po kotlinama će biti i magle. Vjetar umjerene jačine jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 7 i 11°C, na jugu od 11 do 15°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 20 i 25°C. 

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Četvrtak 05.10.2017. godine Stabilnije vrijeme i duži sunčani intervali tokom dana ugodno će djelovati na većinu ljudi. Sa dolaskom noći opšta slika će se pogoršati zbog blizine ciklone i jačeg jugozapadnog strujanja. Moguće su poteškoće u vidu reumatskih i bolova na mjestima ozljeda, nervoze, dekoncentracije i nesanice.

NA DANAŠNJI DAN

1796 – Pod pritiskom Francuske, Španija je objavila rat Velikoj Britaniji, završen katastrofalnim porazom francusko-španske flote 1805. u bici kod Trafalgara, u kojoj je  španska ratna mornarica gotovo uništena.

1864 – Rođen je franucuski hemičar i industrijalac Luj Limijer, pionir svjetske kinematografije, koji je s bratom Ogistom napravio prvu filmsku kameru i osnovao u Lionu fabriku za izradu fotografskog materijala. Braća su izumili postupak snimanja u prirodnim bojama i u pariskoj kafani “Gran kafe” priredili 28. decembra 1895. prvu filmsku predstavu u svijetu (“Ulazak voza u stanicu”, “Radnici izlaze iz fabrike”).

1908 – Bugarski knez, njemački princ Ferdinand Koburg proglasio je nezavisnost Bugarske od Osmanskog carstva, a sebe carem Ferdinandom I.

1910 – Portugal je poslije obaranja kralja Manuela II  (iz dinastije Braganca) proglašena republikom pod predsjednikom Žoakimom Teofilom Fernandešom Bragom.

1938 – Predsjednik Čehoslovačke Edvard Beneš podnio je ostavku zbog Minhenskog sporazuma, kojim su zapadni saveznici Velika Britanija i Francuska prepustile njegovu zemlju nacističkoj  Njemačkoj, i otišao u izbjeglištvo.

1954 – Velika Britanija, SAD, Jugoslavija i Italija potpisale su Londonski memorandum o tršćanskoj krizi, zaoštrenoj odlukom zapadnih sila da civilnu upravu u zoni “A” slobodne teritorije Trsta predaju Italiji. Jugoslaviji je pripala zona “B” i manji dio zone “A”, a Italiji veći deo zone “A”. Dvije susjedne zemlje su garantovale puna prava nacionalim manjinama, a vlada u Rimu preuzela je i obavezu da održava slobodnu luku u Trstu.

1964 – U Zapadni Berlin je kroz tajno iskopan tunel ispod Berlinskog zida pobjeglo 57 državljana Istočne Njemačke, što je bilo najveće masovno bjekstvo od 1961. kada je zid izgrađen.

1970 – Vršilac dužnosti predsjednika Egipta Anvar el Sadat je sedmog dana poslije smrti Gamala Abdela Nasera zvanično postao šef države.

1988 – Na plebiscitu koji je organizovao diktator Augusto Pinoče, 53 odsto Čileanaca je glasalo protiv prijedloga da mu mandat bude produžen do 1997. Pinoče je prigrabio vlast vojnim udarom 1973., kada je uklonjen predsjednik Salvador Aljende.

1994 – Na dva zgarišta u Švajcarskoj pronađeno je 48 tijela pripadnika sekte “Hram Sunca”, koji su očito umrli u obredima masovnog samoubistva.

1998 – Pravni komitet Predstavničkog doma Kongresa SAD odobrio je otpočinjanje postupka impičmenta protiv američkog predsjednika Bila Klintona. To je bila treća istraga u postupku impičmenta u američkoj istoriji protiv predsjednika SAD.

2000 – U Beogradu su se dogodile masovne demonstracije  stotina hiljada demonstranata, od kojih su mnogi iz unutrašnjosti Srbije doputovali konvojima kamiona, autobusa i automobila, što je dovelo do promjene režima.

2011 – Umro je Stiv Džobs, kompjuterski mag, osnivač  kompanije Epl (Apple). Džobs je bio jedan od simbola informatičke revolucije. Još kao srednjoškolac počeo je da se bavi računarskim tehnologijama a studije je napustio potpuno razočaran. U prvi posao ušao je sa svega 1.000 dolara kapitala i već tokom prve godine rada njegova kompanija inkasirala je oko 140 miliona dolara.

2013 – U Tripoliju, Libija, američke specijalne jedinice uhapsile se Abu Anas al-Libija, vođu Al Kaide u toj zemlji, za kojim je godinama trajala potraga.

 

 

By admin