ČETIRI GODINE POSTOJANJA ASK “OTPISANI” BUŽIM

 7. oktobra 2013. osnovan je ASK «Otpisani» iz Bužima. Ideja o osnivanju airsoft kluba se pojavila u proljeće 2013. godine. Prvi put pod imenom «Otpisani» pojavili smo se na humanitarnom susretu kod naših kolega u Bosanskom Petrovcu. Osnivačka skupština kluba održana je 07. oktobra 2013. godine u Bužimu kad je odlučeno da se krene u proceduru za upis u Registar Udruženja Unsko – sanskog kantona, te je na istoj sjednici donešen i Statut kluba te izabrani organi upravljanja. 29. novembra 2013. godine, u Registru Udruženja Unsko – sanskog kantona, knjiga VI pod rednim brojem 118. izvršen je upis Udruženja.

U ove četiri godine od osnivanja članovi kluba uložili su značajna sredstva u realizaciju ideje i osnovali klub koji radi na popularizaciji airsofta na području Unsko-sanskog kantona ali i Bosne i Hercegovine. Zbog svog aktivnog rada i korektnog odnosa sa drugim kolegama «Otpisani» su stekli veliko poštovanje što dokazuje dolazak velikog broja airsoftera na susret OP «Green forest 3» kojeg su «Otpisani» organizovali u maju ove godine koji je postao tradicionalan događaj na airsoft sceni u Bosni i Hercegovini. Po obimu i organizaciji to je najveći airsoft događaj napravljen do sada u Bosni i Hercegovini. OP «Green forest 3» je drugi 24h susret, a ukupno četvrti međunarodni susret kojeg organizuje ASK «Otpisani». Kao i prošlih godina odaziv klubova je bio odličan tako da je ove godine u igri učestvovalo 30 klubova i oko 180 igrača. Bužim se nalazi u blizini granice a «Otpisani» kao klub pokušavaju da budu veza između klubova iz BiH, Hrvatske, Slovenije, u čemu su do sada i uspijevali. Dokaz tome je svakako da se klubovi koji jednom dođu na susret dolaze i naredne godine.

«Drago nam je da promovišemo naše prirodne ljepote i našu općinu Bužim i airsoft kao odličan vid adrenalinske zabave. Za iduću godinu već sada možemo najaviti još ozbiljniju organizaciju i podizanje na veći nivo. Iako je ostalo još mnogo vremena od idućeg GF-a članovi kluba su krenuli sa pripremama za predstojeći susret. Od dana osnivanja pa sve do danas bužimski airsofteri pružaju bezuslovnu pomoć svojim kolegama iz Unsko – sanskog kantona. Inače, Unsko – sanski kanton za veoma kratak period je dobio dosta respektabilnih klubova koji zajedno čine jednu veliku porodicu i bastion airsoft zajednice u Bosni i Hercegovini. Već četiri godine ASK «Otpisani» aktivno rade na popularizaciji sporta, već nekoliko puta su organizovali airsoft prezentacije, po četvrti put su uzeli učešće na tradicionalnoj manifestaciji «Slobodarski dani viteškog grada Bužima»kazali su iz ASK «Otpisani», te dodali:

«Koliko je ovaj airsoft klub ozbiljan najbolje govori i velika pomoć od općine Bužimu u realizaciji aktivnosti. Ovom prilikom «Otpisani» se žele zahvaliti općini Bužim i općinskom načelniku Zikriji Durakoviću koji je i ove godine bio generalni sponzor OP «Green forest 3». Također veliku zahvalu dugujemo Sportskom savezu Bužim, Kantonalnom sportskom savezu i svim onim pojedincima koji su na bilo koji način pomogli ASK «Otpisani». Pored redovnih treninga koji se organizuju na području Unsko – sanskog kantona, ovaj airsoft kolektiv učešće uzima i na svim većim susretima u Bosni i Hercegovini ali i u Hrvatskoj.

Od 7. 10. 2013. godine pa do danas učestvovali smo na 54 redovna treninga od kojih je 90 % organizovano u našoj režiji. Također od dana osnivanja učestvovali smo na 31 velikom airsoft događaja, odnosno na 17 organizacijom većih susreta u Bosni i Hercegovini, i 14 velikih susreta u susjednoj Republici Hrvatskoj. Ukupan broj treninga i susreta na kojima smo prisustvovali je 85. Organizovali smo u našem gradu čak tri puta airsoft promocije. U toku 2015. godine za rad dobili smo dva priznanja, priznanje od Sportskog saveza općine Bužim i Općinsko javno priznanje.» Veći organizovani susreti na kojima su učestvovali:

 

Ovih jesenih dana 2017. godine ekipa ASK «Otpisani» vrši treninge i pripreme za predstojeće airsoft susrete u Hrvatskoj, a za vikend su članovi  ASK «Otpisani» učestvovali na najbrojnijem susretu u Hrvatskoj ikada, OP «Nettle 4» u Koprivnici, Republika Hrvatska. Povodom četvrte godišnjice kluba 15. oktobra 2017. godine klub će organizovati trening i druženje klubova sa Unsko – sanskog kantona, te ovom prilikom pozivaju sve ostale airsoftere iz Bosne i Hercegovine da im se pridruže.

By admin