SERVISNE INFORMACIJE ZA UTORAK  10. 10. 2017.

Prema zvaničnim infomracijama koje smo dobili ovog jutra za period od 09.10.2017. godine od 08:00 sati do 10.10.2017. godine do 08:00 sati na području općine Bužim

JAVNI RED I MIR

  • Nije bilo krivičnih djela, niti narušavanja javnog reda i mira
  • Bužimski vatrogasci nisu imali intervencija

SAOBRAĆAJ

  • Svi putevi na području općine Bužim su prohodni, saobraćaj se odvija bez ograničenja osim na dijelu RP 401 B Bužim-Cazin u naselju Konjodor-Jusići zbog oštećenja kolovoza od klizišta u dužini od 30 metara saobraćaj se odvija naizmjenice jednom trakom

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Nije bilo saobraćajnih nesreća

ZU Dom zdravlja Bužim

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodnih 24 sata obratilo 17 pacijenta, od kojih je 1 upućen na dalje liječenje u bolnicu u Bihać. Dežurni doktor bio je Ramiz dr. Hušić.

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • Vodosnabdijevanje uglavnom uredno, uz napomenu JKP KOMB da je usljed padavina doslo do zamućenja izvorišta te voda nije ispravna za piće.
  • Snabdijevanje električnom energijom i telekomunikacijskim vezama uredno
  • Planiranom dinamikom odvijaju se  odvoz smeća i održavanje gradske čistoće.

STANJE NA CESTAMA (BIHAMK)

Stanje na cestama 10. 10. 2017. u 07 : 00 sati

Zbog saobraćajne nezgode koja se dogodila na dionici M-17 Sarajevo-Jošanica u Rajlovcu, u prekidu je saobraćaj za teretna vozila i autobuse. Putnička vozila saobraćaju otežano.

Magla ovoga jutra mjestimično smanjuje vidljivost na dionicama u višim predjelima, kao i u kotlinama i uz riječne tokove. Posebno izdvajamo dionice u zapadnim i sjeverozapadnim krajevima naše zemlje. Na putevima koji prolaze kroz usjeke i preko planinskih prevoja, upozoravamo na moguće odrone zemlje ili kamenja na kolovoz.

Na svim putnim pravcima savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Obustava saobraćaja zbog sanacionih radova, aktuelna je na magistralnom putu M-5 Sarajevo-Pale u tunelu Kalovita Brda. Saobraćaj se na ovoj dionici odvija obilaznicom u neposrednoj blizini tunela.

Sanacioni radovi izvode se i na magistralnom putu M-17, kod gradskog mosta u Konjicu, kao i u mjestima Donji Hadžići i Drivuša. Tokom dana, na ovim lokalitetima saobraća se sporije.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Zbog radova u Hrvatskoj na GP Stara Gradiška-Bosanska Gradiška sužen je kolovoz, zbog čega se tokom dana može očekivati sporije saobraćanje.

PROGNOZA VREMENA

Danas se pretežno oblačno vrijeme očekuje u Krajini i zapadnim područjima Bosne. Na krajnjem sjeveru zemlje u jutarnjim satima prolazno može pasti malo kiše. U centralnim i istočnim područjima prije podne po kotlinama sa maglom. U poslijepodnevnim satima u Krajini, zapadnim, centralnim i istočnim područjima Bosne se očekuju lokalni pljuskovi. U Hercegovini veći dio dana sunčano. Vjetar slab, većinom južnog i jugozapadnog smjera. Na sjeveru Bosne vjetar istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 2 i 7°C, na jugu do 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14°C i 19°C, na jugu zemlje do 22°C. 

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Utorak 10.10.2017. godine Uz povoljne biometeorološke prilike većina ljudi će biti boljeg raspoloženja, a tegobe kod osoba osjetljivih na promjene biće slabije izražene. Neophodno je posvetiti nešto više pažnje odijevanju i zaštiti od nižih temperatura tokom jutarnjih i večernjih sati, osobito u unutrašnjosti zemlje. Mjestimično je moguća pojava magle, stoga bi hronični bolesnici trebali biti oprezniji prilikom boravka na otvorenom.

NA DANAŠNJI DAN

1684 – Rođen je francuski slikar Žan Antoan Vato, tipičan predstavnik rokokoa, čije je slikarstvo delikatnog kolorita i osjetljivog crteža uglavnom posvećeno temama iz društvenog života aristokratije.

1813 – Rođen je italijanski kompozitor Ðuzepe Verdi, uz Riharda Vagnera, najistaknutiji romantičarski operski stvaralac 19. vijeka.

1861 – Rođen je norveški polarni istraživac, diplomata i humanista Fritjof Nansen, profesor okeanografije na Univerzitetu u Oslu, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1922.

1911 – U Vučangu, Kina, proglašena je republika i otpočela je revolucija u kojoj je oborena dinastija Ching, poznata kao Mandžu, koja je vladala Kinom od 1644. do 1912. Na čelu republikanske vlade ubrzo se našao Sun Jat Sen.

1913 – Završena je izgradnja Panamskog kanala dugog 81,6 kilometara, kojim su spojeni Atlantski i Tihi okean, ali su brodovi počeli da ga koriste tek 15. avgusta 1914.

1917 – Zbog torpedovanja brazilskih brodova, Brazil je u Prvom svjetskom ratu objavio rat Njemačkoj.

1930 – Rođen je Harold Pinter, britanski dramski pisac, nobelovac. 1943 – Generalisimus Čang Kaj Šek položio je zakletvu kao predsednik Kine.

1954 – Vijetnamski lider Ho Ši Min ušao je u glavni grad Vijetnama Hanoj, koji su dva dana ranije napustile francuske kolonijalne trupe.

1964 – U Tokiju su otvorene Olimpijske igre, prve u Aziji.

1973 – Potpredsjedenik SAD Spiro Egnju morao je da podnese ostavku zbog optužbi za izbjegavanje plaćanja poreza.

1980 – U Alžiru je u zemljotresu poginulo 2.590 ljudi, a oko 330.000 stanovnika grada Al Asnam ostalo je bez krova nad glavom.

1982 – SAD su nametnule sankcije Poljskoj zbog odluke poljske vlade da zabrani sindikat “Solidarnost”.

1985 – Umro je američki filmski glumac i režiser Orson Vels, čiji je već prvi film “Građanin Kejn” djelo virtuozne izražajne snage i originalnosti, tehničkih novina i novog načina montaže, jedan od najboljih u istoriji kinematografije.

1990 – Sovjetski Savez i Njemačka su potpisali ugovor o povlačenju sovjetskih vojnika iz Njemačke do kraja 1994. U to vrijeme u Njemačkoj se nalazilo 380.000 sovjetskih vojnika i 220.000 članova njihovih porodica.

1993 – Socijalista Andreas Papandreu dobio je izbore i vratio se na vlast u Grčkoj.

1995 – Izrael je, u skladu s mirovnim sporazumom s Palestinskom oslobodilačkom organizacijom, počeo povlačenje sa Zapadne obale i oslobodio iz zatvora oko 300 Palestinaca.

1997 – Pad aviona tipa DC-9 argentinske kompanije ALA u Urugvaju nije preživio niko od putnika i članova posade, ukupno 74 osobe.

2000 – Umrla je Sirimavo Bandaranaike, prva žena predsjednik vlade u svijetu. U istoriju je ušla postavši predsjednik vlade Šri Lanke (negdašnji Cejlon) 21. jula 1960. Upravljala je Šri Lankom od 1960. do 1977. i bila jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih.

2004 – Umro je američki glumac Kristofer Riv, filmski “Supermen”, koji je od 1995. godine bio vezan za invalidska kolica, pošto je u nesreći tokom jahanja slomio dva kičmena pršljena. Nije se, međutim, predavao bolesti i u takvom stanju je glumio u više filmova, uključujući rimejk legendarnog Hičkokovog “Prozor u dvorište”.

2005 – Umro je Milton Obote, prvi predsjednik vlade Ugande posle sticanja nezavisnosti 1962.

 

By admin