SERVISNE INFORMACIJE ZA SRIJEDU  11. 10. 2017.

Prema zvaničnim infomracijama koje smo dobili ovog jutra za period od 10.10.2017. godine od 08:00 sati do 11.10.2017. godine do 08:00 sati na području općine Bužim

JAVNI RED I MIR

  • Jedno krivično djelo (Izazivanje opće opasnosti)
  • Bužimski vatrogasci nisu imali intervencija

SAOBRAĆAJ

  • Svi putevi na području općine Bužim su prohodni, saobraćaj se odvija bez ograničenja osim na dijelu RP 401 B Bužim-Cazin u naselju Konjodor-Jusići zbog oštećenja kolovoza od klizišta u dužini od 30 metara saobraćaj se odvija naizmjenice jednom trakom

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Nije bilo saobraćajnih nesreća

ZU Dom zdravlja Bužim

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodnih 24 sata obratilo 33 pacijenta, od kojih je 5 upućeno na dalje liječenje u bolnicu u Bihać. Dežurni doktor bio je Adis dr. Kauković.

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • Vodosnabdijevanje uglavnom uredno, uz napomenu JKP KOMB da je usljed padavina doslo do zamućenja izvorišta te voda nije ispravna za piće.
  • Snabdijevanje električnom energijom i telekomunikacijskim vezama uredno
  • Planiranom dinamikom odvijaju se  odvoz smeća i održavanje gradske čistoće.

STANJE NA CESTAMA (BIHAMK)

Stanje na cestama 11. 10. 2017. u 07 : 50 sati

Gusta magla ovoga jutra mjestimično smanjuje vidljivost u višim predjelima, kao i u kotlinama i uz riječne tokove. Posebno izdvajamo puteve na području sjeverne i sjeverozapadne Bosne.

Na putevima koji prolaze kroz usjeke i preko planinskih prevoja, skrećemo pažnju na učestale odrone zemlje ili kamenja.

Vozačima savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Obustava saobraćaja zbog sanacionih radova, aktuelna je na magistralnom putu M-5 Sarajevo-Pale u tunelu Kalovita Brda. Saobraćaj se na ovoj dionici odvija obilaznicom u neposrednoj blizini tunela.

Sanacioni radovi izvode se i na magistralnom putu M-17, kod gradskog mosta u Konjicu, kao i u mjestima Donji Hadžići i Drivuša. Tokom dana, na ovim lokalitetima saobraća se sporije.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Zbog radova u Crnoj Gori, na graničnim prelazima Klobuk i Deleuša u vremenu od 10 do 15 sati, dolazi do obustave saobraćaja.

Zbog radova u Hrvatskoj na GP Stara Gradiška-Bosanska Gradiška sužen je kolovoz, pa se tokom dana može očekivati sporije saobraćanje.

PROGNOZA VREMENA

Danas se u većem dijelu Bosne po kotlinama se prije podne očekuje dugotrajna magla ili niska naoblaka. U drugom dijelu dana pretežno sunčano. U Hercegovini sutra sunčano. Vjetar slab promijenljivog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 3 i 8°C, na jugu do 11°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 15°C i 22°C. 

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Srijeda 11.10.2017. godine Slično kao u proteklom periodu, uz povoljne biometeorološke prilike većina populacije će biti boljeg raspoloženja. U jutarnjim satima, kod osjetljivih osoba moguće su poteškoće usljed nižih temperatura i većeg sadržaja vlage u zraku. Sa odmicanjem dana će otopliti i biće ugodnije, prikladno za boravak na otvorenom.

NA DANAŠNJI DAN

1521 – Papa Lav X dodijelio je engleskom kralju Henriju VIII, koji je 12 godina kasnije osporio autoritet rimokatoličke crkve, a 1534. se proglasio poglavarom Anglikanske crkve, nezavisne od Rima, titulu «Branitelja vjere» jer je kralj objavio knjigu u kojoj je osudio ideje njemačkog vjerskog reformatora Martina Lutera. 

1531 – Vojska švajcarskih rimokatoličkih kantona porazila je kod Kapela snage grada Ciriha i njegovih protestantskih saveznika, a u bici je poginuo protestanski vjerski reformator Ulrih Zvingli, jedan od najvećih teologa reformacije. 

1899 – Počeo je trogodišnji Burski rat između južnoafričkih burskih država (Transval i Slobodna država Oranje) i Velike Britanije (koja je od ranije držala Kepland i Natal). 

1976 – U Kini je pod optužbom za zavjeru uhapšena, kako su je nazvali, «četvoročlana banda», odnosno Mao Cedungova udovica Đang Ching i tri bivša visoka funkcionera. 

1977 – U atentatu je ubijen predsjednik Sjevernog Jemena pukovnik Ibrahim al Hamdi. 

1980 – Dvojica sovjetskih kosmonauta okončala su do tada najdužu kosmičku misiju, boraveći u brodu «Saljut 6» 185 dana u svemiru. 

1990 – Na stadionu «1. maj» u sjevernokorejskom glavnom gradu Pjongjang oko 150.000 gledalaca oduševljeno je pozdravilo pobjedu fudbalske reprezentacije Sjeverne Koreje nad Južnom Korejom rezultatom 2:1 u istorijskom prijateljskom meču, prvom sportskom nadmetanju ne domaćem tlu ekipa podijeljene zemlje. 

2004 – Evropska unija ukinula je Libiji embargo na oružje, nakon odluke Tripolija da odustane od oružja za masovno uništenje. 

2005 – U Liberiji, najstarijoj nezavisnoj državi Afrike (od 1847.) osim Etiopije, održani su predsjednički i parlamentarni izbori, prvi poslije 14 godina građanskog rata. 

By admin