DIREKTORICA CENTRA ZA SOCIJALNI RAD BUŽIM  IZABRANA ZA OBUKU TRENERA U  “PRIDE PROGRAMU”

Ove godine u trećem mjesecu usvojen je novi Zakon o hraniteljstvu kojim je definisan način zbrinjavanja djece bez roditeljskog stranja u porodičnom okruženju, čija primjena će početi u trećem mjesecu naredne  godine.

Kako bi se ovaj zakon mogao početi primjenjivati i kako bi se moglo postupati po njemu bilo je neophodno izvršiti obuku trenera i hranitelja na području Federacije BiH u skladu sa navednim Zakonom. Na osnovu toga  Federalno ministarstvo rada i socijalne politike uz podršku SOS Dječijeg sela, UNICEF-a i Save the Childern, pokrenuo je projekat vrijedan 250.000 KM pod nazivom “PRIDE program”.

Program projekta je da profesionalne osobe prođu obuku, nakon čega se počinje sa obukom hranitelja, kako bi se Zakon sa danom stupanja na snagu  mogao početi i primjenjivati.

Ispred USK izabrane osobe koje prolaze obuku trenera, koja je krenula u mjesecu junu ove godine su Samra Mehić, direktorica Centra za socijalni rad Bužim, po struci socijalni radnik i Emina Budimlić, radnica Centra za socijalni rad Bihać, po struci pravnik, koje obučavaju profesionalni treneri iz Holandije i Srbije, gdje se ovaj program primjenjuje već duži niz godina u skladu sa evropskim standardima.

Ovaj program i zakon podliježu vaninstitucionalnom zbrinjavanju djece bez roditeljskog staranja, što do sada kod nas nije bila praksa. Ovaj program završava u dvanaestom mjesecu ove godine, nakon čega ćemo imati prve certificirane trenere i hranitelje na području Federacije BiH u skladu sa novim Zakonom o hraniteljstvu i PRIDE programu.

By admin