SERVISNE INFORMACIJE ZA ČETVRTAK  12. 10. 2017.

Prema zvaničnim infomracijama koje smo dobili ovog jutra za period od 11.10.2017. godine od 08:00 sati do 12.10.2017. godine do 08:00 sati na području općine Bužim

JAVNI RED I MIR

  • Jedno krivično djelo (Vanbračna zajednica sa maloljetnim  licem)
  • Bužimski vatrogasci nisu imali intervencija

SAOBRAĆAJ

  • Svi putevi na području općine Bužim su prohodni, saobraćaj se odvija bez ograničenja osim na dijelu RP 401 B Bužim-Cazin u naselju Konjodor-Jusići zbog oštećenja kolovoza od klizišta u dužini od 30 metara saobraćaj se odvija naizmjenice jednom trakom

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Nije bilo saobraćajnih nesreća

ZU Dom zdravlja Bužim

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodnih 24 sata obratilo 16 pacijenta, od kojih je 1 upućen na dalje liječenje u bolnicu u Bihać. Dežurni doktor bila je Dženeta dr. Ljumić.

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • Vodosnabdijevanje uglavnom uredno, uz napomenu JKP KOMB da je usljed padavina doslo do zamućenja izvorišta te voda nije ispravna za piće.
  • Snabdijevanje električnom energijom i telekomunikacijskim vezama uredno
  • Planiranom dinamikom odvijaju se  odvoz smeća i održavanje gradske čistoće.

STANJE NA CESTAMA (BIHAMK)

Stanje na cestama 12. 10. 2017. u 07 : 45 sati

Magla i niska oblačnost ovoga jutra mjestimično smanjuje vidljivost u višim predjelima, kao i u kotlinama i uz riječne tokove. Posebno izdvajamo puteve na području sjeverne i sjeverozapadne Bosne, te djelove kantona Sarajevo. Povećana je opasnost od odrona na dionicama koje vode kroz usjeke, pa apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno.

U toku su radovi na izgradnji pješačkog prolaza ispod magistralnog puta M-17, kod mosta u Konjicu, zbog čega vozila na ovom lokalitetu saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Na istom magistralnom putu (M-17), na lokalitetima Donji Hadžići i Drivuša, zbog izgradnje pristupnih puteva tokom dana saobraća se jednom trakom.

Na magistralnom putu M-5 Sarajevo-Pale (dionici Ljubogošta-Pale) i dalje traju radovi u tunelu Kalovita Brda, zbog čega je saobraćaj obustavljen i odvija se obilaznicom u neposrednoj blizini.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja. U toku su radovi u Hrvatskoj na GP Stara Gradiška-Bosanska Gradiška, zbog čega je tokom dana moguće sporije saobraćanje.

PROGNOZA VREMENA

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost. Vjetar slab, sjeverozapadnog i zapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka uglavnom između 4 i 10, na jugu do 12, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 18 i 24 stupnja. 

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Četvrtak 12.10.2017. godine Biometeorološka prognoza je povoljna. Većina populacije će biti boljeg raspoloženja, a tegobe kod hroničnih bolesnika trebale bi se umanjiti. Uz prohladne jutarnje sate, moguća je i pojava magle po kotlinama, što će uzrokovati manje poteškoće osjetljivim osobama. Sa odmicanjem dana opšta slika će se poboljšati i biće ugodnije uz porast temperatura zraka.

NA DANAŠNJI DAN

1492 – Španski moreplovac Kristifor Kolumbo je otkrio Ameriku, iskrcavši se na ostrvce Gvanahani – on mu je dao ime San Salvador – u sastavu Bahamskih ostrva, nakon 33 dana plovidbe Atlantskim okeanom od Kanarskih ostrva.

1518 – Njemački vjerski reformator Martin Luter, optužen za jeres, sazvao je skupštinu grada Augzburga i u teološkoj raspravi s kardinalom Tomazom de Viom, poznatim kao Kajetan, odbio je nastojanje vrhova rimske crkve da odustane od svog učenja.

1870 – Umro je američki general Robert Edvard Li, komandant armije Virdžinije i vojske Konfederacije (Jug) u građanskom ratu u SAD od 1861. do 1865, najsposobniji vojskovođa tog rata.

1897 – U Beograd su iz Beča prenijeti posmrtni ostaci srpskog jezičkog reformatora Vuka Stefanovića Karadzića i sahranjeni u porti Saborne crkve.

1924 – Umro je francuski pisac Anatol Frans, član Francuske akademije i dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1921.

1934 – Maloljetni Petar II Karađorđević je proglašen kraljem Jugoslavije, tri dana pošto je atentatu u Marselju ubijen njegov otac Aleksandar I.

1935 – Rođen je Lučano Pavaroti, italijanski operski pevač. Jedan je od najznačajnijih tenora 20. vijeka. Rođen je u porodici muzičara. Bavio se pedagogijom i izvjesno vrijeme radio je kao učitelj. Uzimao je časove pjevanja od 1956. kod Ariga Pole  i Etora Kampoljanija. Karijeru svjetske operske zvezde je započeo 1961. ulogom Roberta u operi “Boemi” Ðakoma Pučinija. Bio je poznat i po humanitarnom radu, dobitnik je posebnog priznanja od strane Visokog komesarijata UN za izbjeglice.

1964 – U orbitu oko Zemlje je lansiran sovjetski vasionski brod “Vashod 1″, prva svemirska letjelica s višečlanom posadom.

1968 – Afrička država Ekvatorijalna Gvineja (do tada Španska Gvineja) je stekla nezavisnost poslije 190 godina španske kolonijalne uprave.

1968 – Predvođena pukovnikom Omarom Torihosom Ererom, Nacionalna garda Paname je oborila predsjednika Arnulfa Arijasa Madrida.

1969 – Lansiran je sovjetski vasionski brod “Sojuz 7″ s tročlanom posadom, koji se potom spojio sa “Sojuzom 6″ u kojem su se nalazila dva člana posade.

1976 – Premijer Kine Hua Guofeng je postao šef vladajuće Komunističke partije.

1978 – U Vašingtonu su počeli mirovni pregovori Izraela i Egipta uz učesće predsjednika SAD Džimija Kartera.

1983 – Bivši japanski predsjednik vlade Kakuei Tanaka je osuđen na četiri godine zatvora zbog umiješanosti u aferu podmićivanja “Lokid”.

1992 – U Kairu je poginulo više od 550 ljudi u zemljotresu čiji je epicentar bio nedaleko od velikih piramida u Gizi.

1996 – Umro je francuski teniser Rene Lakost, osnivač kompanije za proizvodnju sportske opreme s prepoznatljivim “krokodilčićem” kao zaštitnim znakom, posljednji od francuska “četiri musketira” koji su dominirali svjetskim tenisom dvadesetih godina 20. vijeka.

1999 – General Pervez Mušaraf je vojnim udarom oborio vladu pakistanskog predsjednika vlade Navaza Šarifa, raspustio skupštinu Pakistana i zaveo vanredno stanje.

2002 – U eksploziji dvije podmetnute bombe u ljetovalištu “Kuta bič” na indonežanskom ostvu Bali poginule su 202 osobe a povrijeđeno je više od 300 ljudi. Većina žrtava bili su turisti, uglavnom iz Australije, Velike Britanije, SAD, Francuske, Njemačke i Švedske.

2006 – Turski pisac Orhan Pamuk dobio je Nobelovu nagradu za književnost.

 

By admin