PRESS ORGANIZACIONOG ODBORA ZA OBILJEŽAVANJE 25. GODIŠNJICE FORMIRANJA 5. KORPUSA A RBIH

Organizacioni odbor  za obilježavanje 25. godišnjice formiranja  5. korpusa, zajedno sa premijerom USK i resornim ministrom,  održali su konferenciju za novinare  sa  koje je upućena oštra kritika i osuda   na pisanje pojedih portala  vezanih za odgađanje  štampanja  monografije 5. korpusa.  Ovo je još jedna  medijska hajka na ličnost i djelo  naših generala, komandanata i starješina  5.korpusa  iza koje stoje neodgovorni pojedinci i koju nećemo dozvoliti, poručeno je sa  press konferencije.

Monografija, koja  dokumentuje  herojski put 5. korpusa i njegov značaj u odbrani Bosni Hercegovine u minulom ratu, nije odštampana  dok ne prođe širu javnu raspravu, jasni su danas bili u Organizacionom odboru za obilježavanje godišnjice formiranja 5. korpusa. Sve ostale insinuacije, odnosno pisanje pojedinih portala  zašto je prolongirano njeno štampanje, oni koji su učestvovali u njenoj izradi odlučno odbacuju.

Premijer USK Husein Rošić  pojasnio je da je Vlada donijela odluku o izradi monografije,  te je u te svrhe planirano 30.000. maraka. Sa federalnog nivoa  planirano je 10.000 maraka, dok su  samo neke od općine u Kantonu  obećale  učešće od 1.000 maraka

Dakle ne radi se ni o kakvom iznosu od 80.000 maraka koje navode portali, o pogotovo  ne o tome da su sredstva potrošena,  naglašeno je. Sramotno je da se neodgovorni pojedinci iz ko zna kojih pobuda i interesa usuđuju dirnuti u nama sveto, rekao je Hamdija Abdić  ratni komandat 502.viteške brigade

Boračke organizacije   oštro osuđuju  ovakve  istupe portala, protiv kojeg  će biti podnesene i krivične prijave, te traže od kantonalnih vlasti  hitno donošenje zakona  koji će predvidjeti i  sankcije za one   koji se služe neistinama i klevetama.  Premijer Rošić  naglasio je da je zakon već u pripremi. 

Vlada USK  će uvijek biti iza  svojih generala, 5. korpusa i projekata  poput monografije,  kazao je na kraju premijer. Recimo i  to  da  današnjoj press konferenciji,  iako su bili pozvani  nisu prisustvovali  novinari ovdašnjih portala.

By admin