AKTIVNOSTI CENTRA ZA SOCIJALNI RAD BUŽIM

Javna ustanova Centar za socijalni rad Bužim egzistira od 2001. godine, dok je od 1998.-2001. bio služba pri kantonalnom Centru za socijalni rad. Kao institucija opravdao je svoje postojanje i potrebu da bude na usluzi građanima Općine Bužim. O radu i trenutnim aktivnostima ove Javne ustanove, razgovarali smo sa Samrom Mehić, direktoricom Centra za socijalni rad Bužim.

Koje su to trenutne aktivnosti koje sprovodi Centar za socijalni rad, a da su od značaja za Općinu Bužim i njene stanovnike, da bi se poboljšao rad i pružanje usluga krajnjim korisnicima ove ustanove?

Pored redovnih aktivnosti Centra, trenutno radimo na jednom značajnom projektu na nivou Federacije BiH, prije svega zahvaljujući novom Zakonu o hraniteljstvu kojim je definisan način zbrinjavanja djece bez roditeljeljskog staranja, a da bi i dalje mogli biti u porodičnom okruženju. Na osnovu toga Federalno ministarstvo rada i socijalne politike uz podršku SOS Dječijeg sela, UNICEF-a i Save the Childern, pokrenulo je projekat vrijedan 250.000 KM pod nazivom „PRIDE program“. To je projekat sa EU standardima, projekat obuke trenera koji će obučavati hranitelje, da bi se zakon mogao primjenjivati u praksi. Iz svih kantona na području Federacije BiH izabranana su po dva predstavnika. Za područje USK-a, obuku prolazimo kolegica Emina Budimlić iz Centra za socijalni rad Bihać i ja. Krenule smo sa obukom za potencijalne hranitelje, koje se održavaju u Bihaću do kraja ove godine, kada ovaj projekat i završva.

Spomenuli ste djecu bez roditeljskog staranja. Kakva je situacija po tom pitanju na područuju bužimske općine i sa kojim se još problemima susrećete, ko vam se najćešće obraća i s kojim zahtjevima?

Centar za socijalni rad obuhvata širok spektar djelatnosti, nudi usluge i daje informacije svojim građanima. Trenutno imamo oko desetak djece koja su bez roditeljskog staranja i koja se nalaze na smještaju u hraniteljskim porodicama pri SPŽZ-u i još toliko koja su pod starateljstvom i smještena su u srodničkim porodicama. Također imamo jedan određeni broj djece koji su potencijalni za smještaj u hraniteljske porodice i hraniteljske kuće. Nažalost trenutno se naša djeca nalaze smještena po drugim općinama, u Socijalno-pedagoškoj životnoj zajednici iz razloga što do sada nismo imali hraniteljske kuće na području naše općine. Svakako postoji potreba da Bužim ima takve hraniteljske kuće, da bi takva djeca ostala u svojoj općini i time bi bar malo ublažili njihovo stanje. Zahvaljujući Općinskom načelniku i Općinskom vijeću koje je dalo saglasnost i usvojilo odluku za hraniteljske kuće i mi ćemo u narednom periodu imati hraniteljske kuće na području općine Bužim. Također se zahvaljujem i našim kantonalnim zastupnicima koji su se izborili za sredstva u iznosu od 100.000 KM, koje će biti utrošene za adaptaciju pomenutih kuća. Djeca bez roditeljskog staranja u skladu sa zakonom u hraniteljskim porodicama mogu ostati do punoljetstva, a najduže do 26. godine života ukoliko se nalaze na redovnom školovanju. Mogu reći da se na tom projektu uveliko radi i da postoji interes i želja mjerodavnih da se to pitanje uskoro riješi. Centru za socijalni rad najćešće se obraćaju građani po pitanju ostvarivanja prava na novčanu pomoć po raznim osnovima, a pored toga kada je u pitanju djelatnost Centra tu je brakorazvodni postupak, smještaj u ustanovu socijalne zaštite, oduzimanje poslovne sposobnosti, vanbračne zajednice, maloljetnička delikvencija, nasilje u porodici i drugi postupci. Centar koliko je u svojoj mogućnosti, djeluje u skladu sa svojom djelatnošću, daje informacije i savjete kome se dalje obratiti ili uputiti nekoga na pravu adresu.

Kakva je saradnja Centra za socijalni rad s drugim institucijama na lokalnom i višem nivou?

Imamo poprilično dobru saradnju sa institucijama na području naše općine i istaknula bih jako dobru saradnju sa našom policijom jer se često susrećemo sa situacijama i slučajevima kada nam je po zakonu potrebna pomoć i podrška policije. Narednih dana imamo u planu sazvati zajednički sastanak s direktorima i pedagozima svih škola u bužimskoj općini da bi u zajedničkoj koordinaciji otklonili moguće probleme koji mogu nastati ili kojih trenutno ima, a vezanih za školsku uzrast i učeničku populaciju. Zajedničkom saradnjom možemo smanjiti vanbračne zajednice maloljetnica, maloljetničku delikvenciju, nasilje u porodici i školama. Istakla bih još dobru saradnju sa našom Općinom ali i Federalnom vladom koje svoje obaveze redovno ispunjavaju. Vlada USK-a još od 2015. godine nažalost ne isplaćuje naknade za porodilje, na koje po zakonu, imaju pravo, a naši najmlađi stanovnici treba da su nam najbitniji. Ali pohvale svakako za isplatu smještaja u ustanovu socijalne zaštite koja je napokon krenula u kontinuitetu.

Na kraju, recite nam o Vašem radnom osoblju. Da li ono zadovoljava trenutne potrebe naših građana?

Centar za socijalni rad ima šest svojih uposlenika od kojih su dva socijalna radnika. Svakako se trudimo da budemo koristan servis našim građanima kada nam se obrate po svim pitanjima i izlazimo im u susret. S obzirom na broj stanovnika Općine Bužim, postoji realna potreba za većim brojem uposlenih i svakako neophodno je da Centar za socijalni rad ima psihologa i pedagoga da bi kvalitetnije i stručnije odgovorili svima onima koji nam se obraćaju i traže pomoć. Trudimo se uhvatiti u koštac sa svim problemima današnjice i u skladu s našim mogućnostima i adekvatno odgovoriti na ono što treba da je u domenu Centra za socijalni rad.

Razgovarao: Dževad Ponjević                  

By admin