SERVISNE INFORMACIJE ZA PONEDJELJAK  16. 10. 2017.

Prema zvaničnim infomracijama koje smo dobili ovog jutra za period od 13.10.2017. godine od 08:00 sati do 16.10.2017. godine do 08:00 sati na području općine Bužim

JAVNI RED I MIR

  • jedno krivično djelo (teška krađa).
  • Bužimski vatrogasci nisu imali intervencija

SAOBRAĆAJ

  • Svi putevi na području općine Bužim su prohodni, saobraćaj se odvija bez ograničenja osim na dijelu RP 401 B Bužim-Cazin u naselju Konjodor-Jusići zbog oštećenja kolovoza od klizišta u dužini od 30 metara saobraćaj se odvija naizmjenice jednom trakom

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Dvije saobraćajne nesreće (materijalna šteta bez povrijeđenih lica)

ZU Dom zdravlja Bužim

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodnih 24 sata obratilo 28 pacijenta, od kojih je 2 upućeno na dalje liječenje u bolnicu u Bihać.
Dežurni doktor bio je Ramiz dr. Hušić.

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • Vodosnabdijevanje uglavnom uredno, uz napomenu JKP KOMB da prilikom posljednjeg uzorkovanja izvorišta voda nije bila ispravna za piće.
  • Snabdijevanje električnom energijom i telekomunikacijskim vezama uredno
  • Planiranom dinamikom odvijaju se  odvoz smeća i održavanje gradske čistoće.

STANJE NA CESTAMA (BIHAMK)

Stanje na cestama 16. 10. 2017. u 08 : 00 sati

Zbog saobraćajne nezgode obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu M-14.1 Modriča-Gradačac, u mjestu Skugrić. U toku je obavljanje policijskog uviđaja.

Magla ovoga jutra mjestimično smanjuje vidljivost na dionicama u višim predjelima, kao i u kotlinama i uz riječne tokove. Posebno izdvajamo dionice u istočnim, zapadnim i sjeverozapadnim krajevima naše zemlje. Na putevima koji prolaze kroz usjeke i preko planinskih prevoja, upozoravamo na moguće odrone zemlje ili kamenja na kolovoz.

Na svim putnim pravcima savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

U toku su radovi na izgradnji pješačkog prolaza ispod magistralnog puta M-17, kod mosta u Konjicu, zbog čega vozila na ovom lokalitetu saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Na istom magistralnom putu (M-17), na lokalitetima Donji Hadžići i Drivuša, zbog izgradnje pristupnih puteva tokom dana saobraća se jednom trakom.

Na magistralnom putu M-5 Sarajevo-Pale (dionici Ljubogošta-Pale) i dalje traju radovi u tunelu Kalovita Brda, zbog čega je saobraćaj obustavljen i odvija se obilaznicom u neposrednoj blizini.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Zbog radova u Hrvatskoj na GP Stara Gradiška-Bosanska Gradiška sužen je kolovoz, pa se tokom dana može očekivati sporije saobraćanje.

PROGNOZA VREMENA

U ponedjeljak 16.10.2017. sunčano. U jutarnjim satima i veći dio prijepodneva u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom ili sumaglicom. Vjetar, slab, veći dio dana, uglavnom, sjeveroistočni. Jutarnje temperature od 5 do 11, na jugu od 10 do 16, a dnevne od 20 do 26 °C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Ponedjeljak 16.10.2017. godine Stabilne vremenske prilike i porast temperatura zraka povoljno će djelovati na većinu ljudi. Tokom jutarnjih sati trebalo bi posvetiti nešto više pažnje odijevanju, obzirom da će biti svježije u odnosu na ostatak dana. Također, ne treba isključiti mogućnost pojave mjestimične magle, što bi moglo uzrokovati poteškoće hroničnim bolesnicima.

NA DANAŠNJI DAN

1430 – Rođen je škotski kralj Džejms II, nazvan “Džejms gnjevnog lica”, koji je tokom vladavine od 1437. do 1460. uspostavio vlast nad rivalskim plemićkim frakcijama. Učvrstio je autoritet krune, uspješno nastavljajući posao koji je započeo njegov otac Džejms I. Ubili su ga Englezi 1460. tokom opsade zamka Roksburg.

1793 – Pogubljena je francuska kraljica Marija Antoaneta, supruga Luja XVI, kćerka austrijske carice Marije Terezije. Bila je jedna od najomraženijih ličnosti Francuske u vrijeme izbijanja revolucije u toj zemlji 1789. godine. Upamćena je po izjavi: “Ako nemaju hljeba, nek jedu kolače”, koju najvjerovatnije nikada nije izrekla. Pod optužbom da je vezama s bečkim dvorom izdala republiku, poslije montiranog sudskog procesa, pogubljena je na giljotini pred 300.000 Parižana.

1813 – Započela je trodnevna “Bitka naroda” kod Lajpciga u kojoj su se snage francuskog cara Napoleona I našle pod udarom udruženih saveznika – Rusije, Pruske i Austrije. Francuska armija je potučena, a 19. oktobra saveznici su zauzeli Lajpcig. Poslije poraza Napoleon se povukao preko Rajne i nekoliko mjeseci kasnije prisiljen je da abdicira.

1846 – Američki ljekar Džon Voren upotrijebio je prvi put u istoriji hirurgije etar za veći operativni zahvat, uklonivši tumor pacijentu u Opštoj bolnici Masačusets u Bostonu.

1853 – Objavom rata Rusiji, Turska je započela Krimski rat u kojem su joj se 1854. pridružile Francuska, Velika Britanija i Sardinija (Pijemont). U tom ratu Rusija je poslije ogorčenih borbi doživjela poraz. Rat je trajao do februara 1856.

1854 – Rođen je engleski pisac irskog porijekla Fingal O”Flaerti Vils, poznat kao Oskar Vajld.

1888 – Rođen je američki pisac Judžin Gledston O”Nil, tvorac moderne američke drame, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1936.

1908 – Rođen je Enver Hodža, šef  “Partije rada Albanije” od 1948. do smrti 1985. Između dva svjetska rata bio je sekretar poslanstva Albanije u Briselu. Jedan je od osnivača Komunističke partije Albanije 1941. Podržavao je politiku Informbiroa od 1948. do 1956. i Staljinov koncept vlasti, čak i poslije 20. kongresa Komunističke partije Sovjetskog Saveza na kojem su osuđeni Staljinovi metodi. Kasnije se oslonio na Peking. Izgradio je brutalan i represivan sistem u svojoj zemlji.

1925 – Potpisan je garantni pakt Njemačke, Belgije i Francuske o međusobnom poštovanju granica, koji je Njemačka pogazila 15 godina kasnije kada je okupirala te dvije zemlje.

1940 – Njemački okupacioni generalni guverner Poljske Hans Frank ustanovio je geto u Varšavi. U njega su Nijemci satjerali oko 440.000 Jevreja iz Varšave i drugih poljskih mjesta kao i iz Njemačke. Desetine hiljada zatočenih umrlo je u getu od gladi i bolesti, a više od 310.000 otpremljeno je u logore smrti i ubijeno u gasnim komorama. Preživjeli su  1943. podigli ustanak, ali su tokom odmazde gotovo svi stradali.

1946 – Obješene su glavešine Trećeg rajha koje je Međunarodni sud u Nirnbergu osudio na smrt zbog ratnih zločina u Drugom svjetskom ratu, uključujući šefa njemačke diplomatije Joahima fon Ribentropa i načelnika štaba Vrhovne komande oružanih snaga Njemačke feldmaršala Vilhelma Kajtela. Rajhsmaršal Herman Gering, takođe osuđen na smrt, ubio se u zatvorskoj ćeliji prethodnog dana.

1949 – Porazom prokomunističke takozvane Demokratske armije u Grčkoj je okončan trogodišnji građanski rat, što je, između ostalog, bila posljedica činjenice da se dogodila vojna intervencija Britanije i SAD u korist monarhista.

1964 – Kina je izvela prvu eksploziju atomske bombe, postavši peta zemlja svijeta koja raspolaže nuklearnim oružjem.

1964 – Aleksej Kosigin je, poslije smjenjivanja Nikite Hruščova, sastavio novu sovjetsku vladu.

1968 – Moskva i Prag su potpisali sporazum o prisustvu sovjetskih trupa u Čehoslovačkoj, koje su s jedinicama drugih zemalja Varšavskog pakta zaposijele u tu zemlju 21. avgusta 1968. kako bi odstranile proreformski nastrojenog Aleksandra Dubčeka i njegovu vladu kao i masovni pokret koji ih je podržavao.

1973 – Nobelova nagrada za mir dodijeljena je državnom sekretaru SAD Henriju Kisindžeru i njegovom partneru u pregovorima Le Duk Tou, ali je političar Sjevernog Vijetnama odbio nagradu.

1978 – Poljski kardinal Karol Vojtila izabran je za 264. poglavara rimokatoličke crkve kao prvi neitalijanski papa poslije 456 godina, pod imenom Ivan Pavao II.

1984 – Crnački anglikanski arhiepiskop Johanesburga Dezmond Tutu dobio je Nobelovu nagradu za mir, kao druga istaknuta ličnost crnačke većine u Južnoj Africi kojoj je dodijeljena ta nagrada. Bivši predsjednik Afričkog nacionalnog kongresa Albert Džon Lutuli dobio je tu nagradu 1960.

1996 – Na stadionu u glavnom gradu Gvatemale poginulo je 78 ljudi u stampedu nastalom nakon pokušaja navijača bez karata da se probiju na tribine kako bi posmatrali kvalifikacioni meč za svjetsko fudbalsko prvenstvo.

2003 – Umro je mađarski bokser Laslo Pap, prvi koji je na Olimpijskim igrama tri puta uzastopno osvajao zlatne medalje.

2007 – U saobraćajnoj nesreći na autoputu Zagreb-Beograd, kod Nove Gradiške, poginuo je makedonski pjevač Toše Proeski. Rođen je u Kruševu u Makedoniji, posjedovao je rijetke glasovne mogućnosti i bio je jedan od najpopularnijih pjevača s prostora negdašnje Jugoslavije.

By admin