AKCIJA UDRUŽENJA OBOLJELIH OD ŠEĆERNE BOLESTI – BUŽIM

Udruženje oboljelih od šećerne bolesti Općine Bužim 17.10.2017. godine, u prostorijama udruženja provelo je akciju mjerenja tromjesečnog šećera, poznatije kao HbA1c ili glikozilirani hemoglobin koji pokazuje kako je vođena bolest u zadnja tri mjeseca.

Testirano je 26. članova uruženja, a vrijednosti su se kretale od 5,9 do 14,3. Pored ovog testa udruženje je radilo mjerenje nivoa šećera u krvi i svim zainteresiranim građanima, gdje je testirano  njih 52. kod kojih su izmjerene vrijednosti od 4,1 do 19,8 mmo/l.

Udruženje je svima onima kojima je pronađen visok nivo šećera u krvi, podijelilo 10. aparata i po deset komada test-traka i lancet, te sugerisali da se jave svom ljekaru radi daljnjih i detaljnijih pretraga.

Iz udruženje su poručili da će u svojim prostorijama, koje se nalaze u prizemlju zgrade Općine Bužim, nastaviti provoditi akciju mjerenja tromjesečnog šećera “HbA1c” u narednom peridu 2x mjesečo, kao i mjerenja nivoa šećera u krvi, svakog ponedeljka i četvrtka svojim članovima tip-2, ali i ostalim zainteresiranim građanima Općine Bužim besplatno.

By admin