U BUŽIMU ODRŽAN HISTORIJSKI SAT O RATNOM PUTU PETOG KORPUSA A R BIH

Učenici Mješovite srednje škole Bužima danas su slušali historijski sat o formiranju i ratnom putu Petoga korpusa Armije Repubike BiH, koji je upriličen povodom njegove dvadeset i pete godišnjice. O ulozi Petoga korpusa u odbrani ovoga dijela BiH od agresije i oslobađanju okupiranih teritorija, te ratnom putu, srednjoškolcima su govorili predstavnici Koordinacije boračkih udruženja Općine Bužim, Edham Eminić, Agan Elkasović i Šefik Veladžić ratne starješine 505. viteške brigade Petoga korpusa A RBiH.

“U okviru obilježavanja 25. godišnjice formiranja 5. korpusa, najboljeg korpusa Armije RBiH danas smo održali historijski čas u MSŠ “Bužim”, za koje nam je  odobrenje dalo Ministarstva za obrazovanje. Upoznali smo učenike o značaju odbrane Bosne i Hercegovine, o ulozi 5. korpusa Armije RBiH i o značaju obilježavanja naših značajnih datuma. Bila je ovo prilika da ih upoznamo i o značajnim datumima u našoj Općini, kao i o značaju i ulozi 505. viteške brigade koja je bila u sastavu 5. korpusa Armije RBiH, uz poseban naglasak učenicima da dobro uče i da se nikad ne ponovi izdaja i da ne budu oni morali ratovati kao što smo mi” kazao je predsjednik Koordinacije boračkih udruženja Edham Eminić.

Dvadeset i prvoga oktobra nizom sadržaja bit će prigodno obilježena, jubilarna, dvadeset i peta godišnjica od formiranja 5. korpusa Armije Republike BiH čiji su pripadnici branili i odbranili našu domovinu i oslobodili njene okupirane teritorje. Bužimski srednjoškolci u to vrijeme nisu bili ni rođeni a o 5. korpusu i njegovim pripadnicima slušali su i ponešto naučili od svojih roditelja i starijih. Danas su to znanje imali priliku proširiti.

Pripadnici Petoga korpusa Armije RBiH su, kako je istaknuto, učinili sve što su mogli da BiH odbrane od agresije i učine  je boljim mjestom za život.

Više slika pogledajte ovdje

By admin