POTPISANI UGOVORI SA NEFORMALNIM GRUPAMA MLADIH U BUŽIMU

Višemjesečni rad i trud mladih u Bužimu ozvaničen je potpisivanjem ugovora između IOM-a i dvije neformalne grupe mladih,u ponedjeljak 30. oktobra. Naime, projekat „Podrška mladima u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini“ ima za cilj jačanje mladih, te kroz omladinski aktivizam, pored ostalih aktivnosti, podržava projektne inicijative mladih. Dvije neformalne grupe mladih u Bužimu su radile na pripremi ideja za izgradnju street workout parka i osposobljavanja prostorija za mlade u mjesnoj zajednici Radoč.

Do potpisivanja ugovora sa ovim neformalnim grupama mladi su učili kako svoje ideje pretočiti u projekat, surađivali sa ključnim osobama u zajednici te zajedno učili o procesima pisanja projekata. Na projektu izgradnje street workout parka će raditi mladi koji se bave ovom sportskom disciplinom, učenici Mješovite srednje škole „Bužim“ pod mentorstvom profesora stručnih škola, uz doprinos Općine Bužim, Općinskog načelnika, i nekoliko privrednika iz Bužima.

Projekat osposobljavanja prostorija za mlade u MZ Radoč pod nazivom „Rahat zona“ će realizirati mladi iz mjesnih zajednica Radoč, Mrazovac i Čava. Ovaj prostor će se nalaziti u osnovnoj školi u ovoj mjesnoj zajednici a omogućit će mladima da kreiraju sadržaje kojima će bolje koristiti svoje slobodno vrijeme, učiti i družiti se. Kroz razvijanje ovih ideja i mladi Radoča su uspjeli ostvariti suradnju sa vodećim ljudima u zajednici, što je mlade i dovelo do ovog koraka.

Na ceremoniji potpisivanja ugovora predstavnici dvije neformalne grupe su izrazili zadovoljstvo dosadašnjim učešćem u projektu, te smatraju ovo pozitivnim iskustvom koje ih motivira prema daljem angažmanu u zajednici. Također, istakli su i zahvalnost svima koji su na bilo koji način pomogli u pripremi ovih projektnih inicijativa te koji su dali svoj doprinos u njihovoj realizaciji.

Projekat „Podrška mladima u lokalnim zajednicama  u Bosni i Hercegovini“ implementira Međunarodna organizacija za migracije, a podržavaju USAID, vlada Velike Britanije te ambasada Republike Italije u BiH.

 

 

By admin