DOM ZDRAVLJA BUŽIM: STIGLE VAKCINE PROTIV SEZONSKE GRIPE

Iz Doma zdravlja Bužim uputili su obavijest za sve građane Općine Bužim da je od danas počela vakcinacija protiv sezonske gripe. Trenutno na raspolaganju je 100 doza vakcina. Svi oni koji žele da se radi preventive vakcinišu potrebno je da posjete svoga porodičnog ljekara koji će izdati recept na osnovu kojeg će moći biti vakcinisani.

Grip je najrasprostranjenija sezonska zarazna bolest disajnih organa. Obično počinje u oktobru, najviše oboljelih je u decembru i januaru, a traje do marta ili aprila. Nemoguće je sa sigurnošću predvidjeti dolazak virusa u naše krajeve. Vakcinacija je jedna od najsigurnijih mjera prevencije od oboljenja. Svjetska zdravstvena organizacija svake godine predviđa najvjerovatnije uzročnike gripe pa se pred svaku sezonu pravi odgovarajuća vakcina.

Osobe kojima se preporučuje vakcinacija protiv gripe:

  • onima koji boluju od hroničnih bolesti disajnih organa, srca i krvnih sudova, poremećene funkcije bubrega i jetre, malignih oboljenja
  • stariji od 65 godina
  • onima koji su smješteni u ustanovama socijalne zaštite
  • osobe koje rade u zdravstvenim ustanovama, zatvorenim kolektivima (obdaništa, škole, Domovi za stare, kasarne, zatvori)
  • trudnice tokom drugog i trećeg mjeseca trudnoće

By admin