POZIV MALINARIMA NA PREZENTACIJU GLOBALG.A.P CERTIFIKATA

Udruženje “Bužimska malina” poziva sve građane posebno one koji se bave malinarstvom na  prezentaciju važnosti posjedovanja GLOBALG.A.P certifikata koja će se održati 16. novembra 2017. godine ( četvrtak ) u Maloj sali Centra za kulturu, sport i informisanje sa početkom u 18:00 sati.

Ovaj certifikat, ne samo da bi unaprijedio kvalitetu proizvoda već bi malina uzgojena u Bužimu mogla biti prodata po znatno boljim cijenama. Prezentaciju će održati mr. Dinko Bećirspahić.

GLOBALG.A.P je organizacija koja utvrđuje i donosi dobrovoljne norme za certifikaciju poljoprivrednih proizvoda u cijelom svijetu čiji je cilj uspostavljanje jedinstvenih normi za Dobru Poljoprivrednu Praksu (GAP-Good Agriculture Practise) s različitim proizvodnim primjenama koje se mogu uklopiti u poljoprivrednu proizvodnju na globalnom tržištu.

Udruživanje i certificiranje grupa poljoprivrednih proizvođača prema normi GlobalG.A.P je priznat i prihvaćen model udruživanja u svijetu još od 1997. godine, a do danas certifikaciju provode na više od 100 nezavisnih i akreditiranih certifikacijskih tijela u preko 80 zemalja i otvoren je svim poljoprivrednim proizvođačima na svijetu.

Cilj implementacije je jačanje povjerenja kupaca u kvalitetu i zdravstvenu ispravnost poljoprivrednih proizvoda, smanjenje negativnog utjecaja konvencionalne poljoprivredne proizvodnje na okoliš te stalna briga o zdravlju i sigurnosti zaposlenika u poljoprivrednoj proizvodnji kao i životinja u uzgoju. Danas se certifikacija proizvoda, odnosno proizvodnje prema GLOBALG.A.P normi pojavljuje kao jedan od zahtjeva trgovačkih lanaca usmjeren prema dobavljačima poljoprivrednih proizvoda, prvenstveno voća i povrća.

By admin