SERVISNE INFORMACIJE ZA UTORAK  14. 11. 2017.

Prema zvaničnim infomracijama koje smo dobili ovog jutra za period od 13.11.2017. godine od 08:00 sati do 14.11.2017. godine do 08:00 sati na području općine Bužim

JAVNI RED I MIR

  • Nije bilo slučajeva narušavanja javnog reda i mira niti krivičnih djela
  • Bužimski vatrogasci nisu imali intervencija.

SAOBRAĆAJ

  • Svi putevi na području općine Bužim su prohodni, saobraćaj se odvija bez ograničenja osim na dijelu RP 401 B Bužim-Cazin u naselju Konjodor-Jusići zbog oštećenja kolovoza od klizišta u dužini od 30 metara saobraćaj se odvija naizmjenice jednom trakom

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Nije bilo saobraćajnih nezgoda

ZU Dom zdravlja Bužim

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodnih 24 sata obratilo 19 pacijenata, od kojih je 4 upućeno na dalje liječenje u bolnicu u Bihać. Dežurni doktor bila je Sanela dr. Mašović.

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • Vodosnabdijevanje uglavnom uredno, uz napomenu JKP KOMB da prilikom posljednjeg uzorkovanja izvorišta voda nije bila ispravna za piće.
  • Kraći prekidi u napajanju električnom energijom.
  • Snabdijevanje telekomunikacijskim vezama uredno
  • Planiranom dinamikom odvijaju se  odvoz smeća i održavanje gradske čistoće.

STANJE NA CESTAMA (BIHAMK)

Stanje na cestama 14. 11. 2017. u 07 : 55 sati

Snijeg na kolovozu  usporava saobraćanje na većini puteva u višim planinskim predjelima. Posebno izdvajamo područjeRomanije, kao i putne pravce: Glamoč-Mlinište,  Ripač-Vrtoče-Bosanski Petrovac, Bosanski Petrovac-Drvar, Bugojno-Kupres, Gornji Vakuf/Uskoplje-Jablanica i Trnovo-Foča. Dodatne poteškoće stvaraju i niske temperature, koje uzrokuju mjestimičnu poledicu. Na ostalim putevima u BiH kolovoz je pretežno mokar. Zbog novih padavina, upozoravamo na moguće odrone zemlje ili kamenja. Savjetujemo maksimalno opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Zbog redovnog servisiranja tunela Bijela Vlaka na autocesti A1 Zvirovići-Bijača, večeras od 22 do 01 sat, bit će zatvoren pravac Zvirovići – Bijača, dok će od 01 do 05 sati ujutro biti zatvoren pravac Bijača-Zvirovići.

Na magistralnom putu M-5 Sarajevo-Pale (dionici Ljubogošta-Pale) još traje sanacija tunela Kalovita Brda, zbog čega je saobraćaj obustavljen i preusmjeren na obilaznicu u neposrednoj blizini.

Zbog deminiranja terena na magistralnom putu M-14.1 Brčko-Bijeljina u naselju Gredice, svakodnevno od 8 do 16 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava saobraćaja.

Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na GP Izačić. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

VOZAČE PODSJEĆAMO DA SUTRA (15.11.) NA SNAGU STUPA ZAKONSKA ODREDBA O OBAVEZNOM POSJEDOVANJU ZIMSKE OPREME.

PROGNOZA VREMENA

Danas će u našoj zemlji preovladavati oblačno vrijeme sa kišom u Hercegovini, u Krajini i Posavini. U ostalim područjima sa susnježicom i snijegom. Očekivana količina padavina od 5 do 15, lokalno do 25 l/m2. Visina novog sniježnog pokrivača, uglavnom, od 1 do 5, na planinama do 15 cm. Vjetar u Bosni slab do umjeren sjeverozapadni, a u Hercegovini umjerena bura. Dnevne temperatura u Bosni od 0 do 5, a u Hercegovini od 7 do 12 °C. 

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Utorak 14.11.2017. godine Biometeorološke prilike su nepovoljne. Osim padavina i niskih temperatura, u cijeloj zemlji će preovladavati sjeverno strujanje, mjestimično i jako, uzrokujući dodatne probleme osjetljivim osobama, stoga je neophodno povesti računa o prikladnom odijevanju. Hronični bolesnici ne trebaju pretjerivati sa aktivnostima.

  1. – U Švajcarskoj je izbio građanski rat između snaga Švajcarske konfederacije i sedam katoličkih kantona (Zonderbund), koji je okončan krajem istog mjeseca porazom Zonderbunda.
  1. – Rođen je indijski državnik Džavaharlal Nehru, prvi premijer Indije nakon stjecanja nezavisnosti (1947-64), jedan od osnivača i istaknuti lider Pokreta nesvrstanih zemalja.
  1. – Čehoslovačka je proglašena za republiku a Tomaš Masarik je izabran za prvog predsjednika Čehoslovačke
  1. – Erupcija vulkana Nevado del Ruiz uzrokovala smrt 23 000 ljudi u gradu Armero, Kolumbija.
  1. – Palestinsko nacionalno vijeće prihvatilo je rezoluciju 242 UN, a time i novu političku strategiju koja podrazumjeva priznavanje države Izrael, mirovne pregovore o Bliskom istoku i odbacivanje terorizma.
  1. – Crnački pokret SWAPO izvojevao ubjedljivu pobjedu na prvim izborima u Namibiji.
  1. – Pet država nasljednica bivše SFRJ postigle su dogovor o početku priprema za preraspodjelu 74,5 miliona dolara u zlatu, što bi bila prva tranša ukupne zostavštine od oko dvije milijarde dolara.

By admin