SERVISNE INFORMACIJE ZA SRIJEDU  15. 11. 2017.

Prema zvaničnim infomracijama koje smo dobili ovog jutra za period od 14.11.2017. godine od 08:00 sati do 15.11.2017. godine do 08:00 sati na području općine Bužim

JAVNI RED I MIR

  • Nije bilo slučajeva narušavanja javnog reda i mira niti krivičnih djela
  • Bužimski vatrogasci nisu imali intervencija.

SAOBRAĆAJ

  • Svi putevi na području općine Bužim su prohodni, saobraćaj se odvija bez ograničenja osim na dijelu RP 401 B Bužim-Cazin u naselju Konjodor-Jusići zbog oštećenja kolovoza od klizišta u dužini od 30 metara saobraćaj se odvija naizmjenice jednom trakom

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Nije bilo saobraćajnih nezgoda

ZU Dom zdravlja Bužim

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodnih 24 sata obratilo 18 pacijenata, od kojih je 1 upućen na dalje liječenje u bolnicu u Bihać. Dežurni doktor bio je Adis dr. Kauković.

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • Vodosnabdijevanje uglavnom uredno, uz napomenu JKP KOMB da prilikom posljednjeg uzorkovanja izvorišta voda nije bila ispravna za piće.
  • Kraći prekidi u napajanju električnom energijom.
  • Snabdijevanje telekomunikacijskim vezama uredno
  • Planiranom dinamikom odvijaju se  odvoz smeća i održavanje gradske čistoće.

STANJE NA CESTAMA (BIHAMK)

Stanje na cestama 15. 11. 2017. u 07 : 55 sati

Zbog kiše koja ledi u dodiru sa tlom, savjetujemo maksimalan oprez na putnim pravcima Sarajevo-Konjic i Semizovac-Olovo. Na dionici autoputa A-1 Sarajevo zapad-Lepenica, brzina kretanja je ograničena na 80 km/h. Snijega na kolovozu ima na putnim pravcima Ključ-Bosanski Petrovac-Drvar i Glamoč-Mlinište, gdje zbog jakog vjetra dolazi do formiranja sniježnih nanosa. Na jake udare vjetra upozoravamo i u južnim krajevima naše zemlje.  Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebno na dionicama u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Na putevima koji prolaze kroz usjeke i preko planinskih prevoja, upozoravamo na moguće odrone zemlje ili kamenja. Savjetujemo maksimalno opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Na magistralnom putu M-5 Sarajevo-Pale (dionici Ljubogošta-Pale) još traje sanacija tunela Kalovita Brda, zbog čega je saobraćaj obustavljen i preusmjeren na obilaznicu u neposrednoj blizini.

Zbog deminiranja terena na magistralnom putu M-14.1 Brčko-Bijeljina u naselju Gredice, svakodnevno od 8 do 16 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava saobraćaja.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

VOZAČE PODSJEĆAMO DA JE OD DANAS (15.11.) POSJEDOVANJE ZIMSKE OPREME ZAKONSKI OBAVEZNO NA PODRUČJU BiH.

PROGNOZA VREMENA

Danas će u našoj zemlji preovladavati oblačno vrijeme sa kišom i susnježicom u Bosni i kišom u Hercegovini. U područjima iznad 700 m sa snijegom. Prestanak padavina krajem dana i u večernjim satima. Očekivana količina padavina od 2 do 10, lokalno do 20 l/m2. Vjetar u Bosni slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini umjerena bura. Dnevne temperature od 1 do 6, na jugu od 9 do 13 °C. 

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Srijeda 15.11.2017. godine Tmurno vrijeme, praćeno padavinama i niskim temperaturama, loše će djelovati na osjetljive osobe. Hronični bolesnici trebaju biti oprezniji i ne izlagati se pretjeranim aktivnostima. Usljed većeg sadržaja vlage u zraku i sjevernog strujanja, osjet hladnoće će biti izraženiji. Sa dolaskom noći, opšta slika će se neznatno popraviti.

NA DANAŠNJI DAN

  1. – Španski moreplovac Kristofer Kolumbo napravio je bilješku o upotrebi duhana među američkim Indijancima, što je prvi pisani dokument o toj biljci koja je kasnije osvojila svijet.
  1. – Galopirajuća inflacija u Njemačkoj je dostigla vrhunac – osam milijardi maraka za jedan američki dolar.
  1. – Veliki fašistički savjet u Italiji postao vrhovno tijelo u zemlji i preuzeo je svu vlast.
  1. – Na današnji je dan nacistički šef SS-a Heinrich Himmler naredio da se s Romima postupa isto kao sa Židovima, tj. da ih se zatvori u koncentracijske logore. To je bilo u skladu s nacističkom politikom po kojoj je trebalo odstraniti pripadnike svih rasa koje su bile «inferiorne». Isto tako, trebalo je odstraniti «asocijalne» pojedince, poput teških kriminalaca. Po nacistima, Romi su spadali u obje navedene skupine. Premda su neka tadašnja znanstvena istraživanja pokazala da su Romi porijeklom čisti Arijevci, ipak su ih nacisti smatrali «inferiornima» zbog navodnog miješanja s drugim rasama. Smatra se da je za vrijeme Drugog svjetskog rata stradalo između 220,000 i 1,500,000 Roma (procjene nisu precizne kao kod Židova, zbog manje organiziranosti romskih skupina).
  1. – Tvrtka Intel je predstavila Intel 4004, prvi jednokomponetni komercijalni mikroprocesor.
  1. – Na skupu u Alžiru, Nacionalno vijeće Palestinske oslobodilačke organizacije, proglašava neovisnost Palestine na Zapadnoj obali i u Gazi, a za glavni grad proglašen je Jeruslem.
  1. – Postignut načelni dogovor NATO-a i Varšavskog pakta o bitnom smanjenju konvencionalnog naoružanja, prvi te vrste nakon Drugog svjetskog rata.

 

  1. – Evropski parlament usvojio rezoluciju, kojom od Turske traži da javno prizna da je prije 85 godina počinila genocid nad Jermenima i povuče svoje trupe sa sjevernog Kipra. Turska odbacila rezoluciju.
  1. – Savjet ministara BiH prihvatio prijedlog Vlade SRJ o ukidanju viza između BiH i SRJ.

 

By admin