SERVISNE INFORMACIJE ZA ČETVRTAK  16. 11. 2017.

Prema zvaničnim infomracijama koje smo dobili ovog jutra za period od 15.11.2017. godine od 08:00 sati do 16.11.2017. godine do 08:00 sati na području općine Bužim

JAVNI RED I MIR

  • Nije bilo slučajeva narušavanja javnog reda i mira niti krivičnih djela
  • Bužimski vatrogasci nisu imali intervencija.

SAOBRAĆAJ

  • Svi putevi na području općine Bužim su prohodni, saobraćaj se odvija bez ograničenja osim na dijelu RP 401 B Bužim-Cazin u naselju Konjodor-Jusići zbog oštećenja kolovoza od klizišta u dužini od 30 metara saobraćaj se odvija naizmjenice jednom trakom

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Jedna saobraćajna nesreća (materijalna šteta bez povrijeđenih lica)

ZU Dom zdravlja Bužim

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodnih 24 sata obratilo 18 pacijenata, od kojih je 1 upućen na dalje liječenje u bolnicu u Bihać.
Dežurni doktor bila je Dženeta dr. Ljumić.

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • Vodosnabdijevanje uglavnom uredno, uz napomenu JKP KOMB da prilikom posljednjeg uzorkovanja izvorišta voda nije bila ispravna za piće te se preporučuje prokuhavanje.
  • Elektrosnabdijevanje i snabdijevanje telekomunikacijskim vezama uredno
  • Planiranom dinamikom odvijaju se  odvoz smeća i održavanje gradske čistoće.

STANJE NA CESTAMA (BIHAMK)

Stanje na cestama 16. 11. 2017. u 06 : 30 sati

Na putevima u BiH jutros se saobraća po pretežno mokrom ili vlažnom kolovozu, dok ugaženog snijega ima na magistralnom putu M-15 Glamoč-Mlinište. Zbog niske jutarnje temperature mogući su nailasci na poledicu na dionicama preko prevoja, na mostovima i prilazima tunelima. Vidljivost je mjestimično smanjena zbog magle ili niske oblačnosti, a izdvajamo magistralne puteve M-5 Ripač-Vrtoče i M-16.2 Prozor-Gornji Vakuf, kao i šire područje Mrkonjić Grada, Doboja i Vlasenice, te pojedine dionice uz Lašvu i Drinu. Upozoravamo i na učestale odrone i savjetujemo maksimalno opreznu vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima. 

Na magistralnom putu M-5 Sarajevo-Pale (dionici Ljubogošta-Pale) i dalje je, zbog radova, obustavljen saobraćaj u tunelu Kalovita Brda i saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini.

Zbog deminiranja terena na magistralnom putu M-14.1 Brčko-Bijeljina u naselju Gredice, svakodnevno od 8 do 16 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava saobraćaja.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo magistralni put M-17 lokalitete Konjic (kod mosta) i Drivuša, kao i regionalne puteve R-469 Živinice-Međaš i R-461a Srebrenik-Donja Orahovica.

Zbog  aktiviranih klizišta izmjenjen je režim saobraćaja i na regionalnim putevima R-441 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) i R-454a Bratunac-Drinjača.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.

PROGNOZA VREMENA

Danas će u našoj zemlji preovladavati oblačno vrijeme sa kišom, a na planinama sa susnježicom i snijegom. Postepeni prestanak padavina tokom poslijepodneva ili u večernjim satima. Vjetar u Bosni slab sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini slaba do umjerena bura. Jutarnje temperature od -2 do 4, na jugu od 6 do 10, a dnevne od 2 do 8, na jugu od 10 do 15 °C. 

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Četvrtak 16.11.2017. godine Biometeorološke prilike i dalje su nepovoljne. Hladno vrijeme i padavine, kod osjetljivh osoba će dovesti do jačanja tegoba vezanih uz njihove bolesti. Preporučljivo je reducirati kretanje i ne pretjerivati sa aktivnostima. U drugom dijelu dana opšta slika postepeno će se popravljati.

NA DANAŠNJI DAN

  1. – Fjodor Mihajlovič Dostojevski osuđen na smrt, i to zato jer je bio član liberalnog društva intelektualaca poznatog pod nazivom Petraševski krug. U to je vrijeme u Rusiji vladao izrazito reakcionarni car Nikolaj I., koji je uništavao svaku grupu koja bi potencijalno mogla ugroziti njegovu samovlast. Dostojevski je doveden na stratište zajedno sa svojim kolegama zatvorenicima. Na ledenoj je hladnoći čekao da budu strijeljan kad je doznao da mu je smrtna presuda preinačena u 4 godine robije u Sibiru. Poslan je u grad Omsk u jugozapadnom Sibiru, gdje je odslužio svoju kaznu u, po vlastitom svjedočanstvu, strahovito teškim uvjetima.
  1. – Prvi prijenos električne energije između dva grada (Niagara Fallsa i Buffala).
  1. – U Drugom svjetskom ratu je počela druga njemačka ofanziva na Moskvu, koja je 5. decembra završena porazom njemačke vojske. Nastavljajući operacije, sovjetska Crvena armija je do marta 1942. odbacila njemačke trupe na 200 kilometara od Moskve. Ovaj njemački poraz označio je kraj «blickriga» i nagovijestio preokret rata u korist antihitlerovske koalicije.
  1. – Sirijski predsjednik Nuraddin al Atasi svrgnut je pučem. Naslijedio ga je Ahmed Chartiv, a najmoćniji je čovjek bio premijer Hafiz Asad, koji je 1991. na referendumu izabran za predsjenika sa 99,2 posto glasova.
  1. – Na prvim slobodnim izborima u 10 godina, glasači u Pakistanu izabiru Benazira Bhutta za premijera. Time je postala prva žena u modernoj historiji muslimanskih zemalja koja je izabrana za ovako visoku funkciju.
  1. – Predsjednik SAD Bil Klinton doputovao je u Vijetnam, u prvu posetu jednog američkog prdsjednika toj zemlji od završetka Vijetnamskog rata 1975.

By admin