SERVISNE INFORMACIJE ZA PETAK  17. 11. 2017.

Prema zvaničnim infomracijama koje smo dobili ovog jutra za period od 16.11.2017. godine od 08:00 sati do 17.11.2017. godine do 08:00 sati na području općine Bužim

JAVNI RED I MIR

  • Nije bilo slučajeva narušavanja javnog reda i mira niti krivičnih djela
  • Bužimski vatrogasci nisu imali intervencija.

SAOBRAĆAJ

  • Svi putevi na području općine Bužim su prohodni, saobraćaj se odvija bez ograničenja osim na dijelu RP 401 B Bužim-Cazin u naselju Konjodor-Jusići zbog oštećenja kolovoza od klizišta u dužini od 30 metara saobraćaj se odvija naizmjenice jednom trakom

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Nije bilo saobraćajnih nesreća

ZU Dom zdravlja Bužim

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodnih 24 sata obratilo 11 pacijenata, od kojih je 3 upućeno na dalje liječenje u bolnicu u Bihać. Dežurni doktor bio je Hivzo dr. Kurtanović.

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • Vodosnabdijevanje uglavnom uredno, uz napomenu JKP KOMB da prilikom posljednjeg uzorkovanja izvorišta voda nije bila ispravna za piće te se preporučuje prokuhavanje.
  • Elektrosnabdijevanje i snabdijevanje telekomunikacijskim vezama uredno
  • Planiranom dinamikom odvijaju se  odvoz smeća i održavanje gradske čistoće.

STANJE NA CESTAMA (BIHAMK)

Stanje na cestama 17. 11. 2017. u 07 : 52 sati

Na putevima u BiH jutros se saobraća po pretežno mokrom ili vlažnom kolovozu. Zbog niske jutarnje temperature mogući su nailasci na poledicu na dionicama preko prevoja, na mostovima i prilazima tunelima. Vidljivost je smanjena zbog magle ili niske oblačnosti, a izdvajamo autoput A1 Sarajevo Zapad- Tarčin, zatim magistralne puteve M-5 Ripač-Vrtoče i M-17 Sarajevo-Konjic-Jablanica, te pojedine dionice uz Lašvu i Drinu. Vozače upozoravamo na izlaske divljih konja na kolovoz na magistralnom putu M-15 Livno-Šuica, na prevoju Borova glava.

Na magistralnom putu M-5 Sarajevo-Pale (dionici Ljubogošta-Pale) i dalje je, zbog radova, obustavljen saobraćaj u tunelu Kalovita Brda i saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini.

Zbog deminiranja terena na magistralnom putu M-14.1 Brčko-Bijeljina u naselju Gredice, svakodnevno od 8 do 16 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava saobraćaja.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo magistralni put M-17 lokalitete Konjic (kod mosta) i Drivuša, kao i regionalne puteve R-469 Živinice-Međaš i R-461a Srebrenik-Donja Orahovica.

Zbog aktiviranih klizišta izmjenjen je režim saobraćaja i na regionalnim putevima R-441 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) i R-454a Bratunac-Drinjača.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.

PROGNOZA VREMENA

Danas u Bosni oblačno vrijeme sa slabom kišom ili rosuljom. Padavine većinom u Krajini, sjevernim i sjeveroistočnim područjima, rjeđe u centralnim i istočnim područjima. U Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. Vjetar u Bosni slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 3 i 7°C, na jugu zemlje od 11 do 15°C. 

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Petak 17.11.2017. godine Uz stabilnije vrijeme, više sunca i poboljšanje biometeoroloških prilika, u Hercegovini i na jugozapadu će biti ugodnije u odnosu na ostatak zemlje. U Bosni tmurno, opšta slika će biti lošija ka sjeveru, ponajviše zbog mjestimičnih slabijih padavina i povećane naoblake. Posvuda će biti prohladno, naročito tokom jutra, stoga je preporučljivo posvetiti pažnju prikladnom odijevanju.

NA DANAŠNJI DAN

  1. – Nakon deset godina gradnje otvoreno je jedno od modernih čuda svijeta, 160 kilometara dugački Sueski kanal, projekt francuskog arhitekta i graditelja Ferdinanda de Lessepsa koji je i nadzirao radove. Na taj je način nakon dugih godina skraćen put do Indije i Kine, jer više nije bilo potrebno oplovljavati Afriku.
  1. – Mehmed VI, bivši otomanski sultan, odlazi u egzil u Italiju.
  1. – Puštena je u saobraćaj željeznička pruga Šamac-Sarajevo, duga 242 kilometra, u čijoj su izgradnji učestvovale omladinske brigade iz cijele Jugoslavije.
  1. 1954. – Egipatski general Gamal Abdel Naser postao je šef države poslije pada predsjednika Mohameda Nagiba, s kojim je 1952. srušio kralja Faruka I
  1. – Sudanska vojska srušila civilnu vladu, a premijer je postao general Ibrahim Abud.
  1. – Revolucionarna partija na čelu s Vemidom Tanomom Kitikačornom izvršila je vojni udar i preuzela vlast u Tajlandu. Ukinut je parlament, raspuštena vlada i suspendovan ustav.
  1. – Na prvim parlamentarnim izborima u Grčkoj poslije više od deset godina i nakon sedmogodišnje vojne diktature ubedljivo je pobijedila Nova demokratija Konstantina Karamanlisa.
  1. – Kina je izvela najveću nuklearnu eksploziju u atmosferi.
  1. – Sudije iz 11 zemalja položile su zakletvu na inauguralnom zasjedanju suda UN za ratne zločine počinjene u Jugoslaviji, prvog takvog suda poslije Nirnberškog i Tokijskog koji su bili osnovani nakon Drugog svjetskog rata.
  1. – Izraelski Kneset većinom glasova ratifikovao «Vaj sporazum», kojim je predviđeno ustupanje dijela okupirane teritorije palestinskoj samoupravi, u zamjenu za mir.
  1. – Na svečanosti u Dejtonu bivšem američkom izaslaniku za Balkan Ričardu Holbruku uručena je Dejtonska nagrada za mir, u znak priznanja za postizanje sporazuma kojim je 10 godina ranije okončan rat u Bosni i Hercegovini.

17.11. Međunarodni dan studenata (u znak sjećanja na tragične događaje tog dana u Pragu 1939. godine. Događaji su se počeli odvijati nekoliko dana prije, kad su nacisti ubili jednog studenta Praškog sveučilišta. Tisuće njegovih kolega studenata došle su na pokop. Pogreb se pretvorio u antinacistički skup. Njemački upravitelj (Reichsprotektor) Češke i Moravske Konstantin von Neurath ugušio je te demonstracije zatvorivši sve ustanove visokog obrazovanja u Češkoj i poslavši preko 1200 studenata u koncentracijske logore. Na današnji dan Nijemci su streljali 9 studenata i profesora, bez suđenja. Međunarodni dan studenata slavi se od 1941. godine.)

By admin