ODRŽANA PREZENTACIJA GLOBAL G.A.P CERTIFIKATA

U Maloj sali Centra za kulturu, sport i informisanje održana je prezentacija važnosti posjedovanja GLOBAL G.A.P certifikata. Domaćin i inicijator ove prezentacije bilo je Udruženje „Bužimska malina“. Prezentaciju je održao mr. Dinko Bećirspahić. U toku prezentacije govorilo se o proizvodnji, proširenju malinarstva, stabilizaciji stanja i otkupu maline zadnjih godina na području Federacije BiH, a posebno USK-u.

„Naša malina ima kvalitet, ali da bi bila konkurentna na velikom EU tržištu, mora da posjeduje GLOBAL G.A.P certifikat, to znači poštovati standarde, kontrolu berbe i branja, kontrolu pesticida… Na tržište plasirati više svježu nego zamrznutu malinu. Osnova ovog certifikata je 3 K (kvalitet, kvantitet i kontinuitet u proizvodnji. Ovaj certifikat se može dobiti putem registriranog udruženja,“ rekao je, između ostalog, u svojoj prezentaciji mr. Bećirspahić. 

Ovoj prezentaciji bio je prisutan i načelnik Općine Bužim, Zikrija Duraković koji je kazao kako je Općina Bužim u svome Budžetu za 2017. godinu izdvojila za poljoprivredne prozvođače sto hiljada konvertibihnih maraka, od kojih je još ostalo neiskorištenih dvadeset i pet. Poručio je poljoprivrednim proizvođačima kako moraju imati zajednički nastup u ostvarivanju svojih ciljeva, te dao podršku u njihovom radu.

Na kraju prezentacije prisutni proizvođači maline nastavili su voditi diskusiju o aktuelnom stanju i trenutnim problemima s kojim se susreću. Udruženje „Bužimska malina“ uputilo je poziv svim proizvođačim maline da se uključe i registriraju u Udruženje do marta iduće godine da bi imali konačni broj proizvođača  i da bi kao takvi nastavili djelovati s ciljem unapređenja proizvodnje ali i sigurne prodaje i plasmana svojih proizvoda.

FOTO

Više slika pogledajte na fb profilu JU «Centar za kulturu, sport i informisanje»

                                                                                                                                                                                                                                                   Dž. P.

By admin