SERVISNE INFORMACIJE ZA SRIJEDU  22. 11. 2017.

Prema zvaničnim infomracijama koje smo dobili ovog jutra za period od 21.11.2017. godine od 08:00 sati do 22.11.2017. godine do 08:00 sati na području općine Bužim

JAVNI RED I MIR

  • Nije bilo slučajeva narušavanja javnog reda i mira niti krivičnih djela
  • Bužimski vatrogasci nisu imali intervencija.

SAOBRAĆAJ

  • Svi putevi na području općine Bužim su prohodni, saobraćaj se odvija bez ograničenja osim na dijelu RP 401 B Bužim-Cazin u naselju Konjodor-Jusići zbog oštećenja kolovoza od klizišta u dužini od 30 metara saobraćaj se odvija naizmjenice jednom trakom

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Nije bilo saobraćajnih nesreća

ZU Dom zdravlja Bužim

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodnih 24 sata obratilo 16 pacijenata, od kojih je 3 upućeno na dalje liječenje u bolnicu u Bihać. Dežurni doktor bio je Hivzo dr. Kurtanović.

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • Vodosnabdijevanje uglavnom uredno, uz napomenu JKP KOMB da prilikom posljednjeg uzorkovanja izvorišta voda nije bila ispravna za piće te se preporučuje prokuhavanje.
  • Elektrosnabdijevanje i snabdijevanje telekomunikacijskim vezama uredno
  • Planiranom dinamikom odvijaju se  odvoz smeća i održavanje gradske čistoće.

STANJE NA CESTAMA (BIHAMK)

Stanje na cestama 22. 11. 2017. u 06 : 30 sati

Sitniji odroni zemlje ili kamenja učestali su na putevima koji prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja, pa savjetujemo oprezniju vožnju. Izdvajamo putne pravce: Konjic-Mostar, Jablanica-Prozor, Sarajevo-Foča, Rogatica-Višegrad i Turbe-Banja Luka. Niske temperature i mjestimično vlažan kolovoz pogoduju formiranju poledice, a posebnu pažnju skrećemo na dionice u planinskim predjelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Na putevima na području Bihaća upozoravamo na jake udare vjetra. Vozače na svim putnim pravcima savjetujemo da voze oprezno i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na magistralnom putu Sarajevo-Pale još traje sanacija tunela Kalovita Brda, a saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini.

Zbog aktiviranog klizišta na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Crna Rijeka na lokalitetu Gornji Šeher, saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Aktivna su klizišta i na regionalnim putevima R-441 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) i R-454a Bratunac-Drinjača, gdje je izmjenjen režim saobraćanja

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

PROGNOZA VREMENA

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar, uglavnom, slab do umjeren južni i jugozapadni. Dnevne temperature od 9 do 15 °C. 

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Srijeda 22.11.2017. godine Biometeorološke prilike će biti ugodnije u odnosu na protekli period. Dodatna stabilizacija, uz lagani porast temperatura tokom dana, povoljno će djelovati na većinu populacije. Jutro i veče će biti prohladni, stoga je u ovim periodima preporučljivo posvetiti više pažnje odijevanju.

NA DANAŠNJI DAN

  1. – Njemačkog kralja Fridrika II. iz roda Staufovaca papa Honorije II. okrunio je za rimsko-njemačkog cara. Fridrik je zauzvrat obećao (peti) križarski pohod na Palestinu. Pohod je počeo 1228. godine.
  1. – Umro Ahmed I, sultan Osmanlijskog carstva od 1603. do 1617.
  1. – Danska, Rusija, Saska i Poljska, nakon pobjede nad švedskom vojskom, potpisale su sporazum o podjeli Kraljevine Švedske.
  1. – Međunarodna radio-telegrafska konferencija u Berlinu uvela svjetski signal za brodove u opasnosti – SOS.
  1. – U Libanu je proglašena nezavisnost, čime je ukinut mandat koji je nad ovom državom imala Francuska od 1. jula 1920. Arapske zemlje, Velika Britanija i SAD odmah su priznali nezavisnost Libana, a francuske trupe su sporazumno napustile zemlju 1946.
  1. – U Dallasu ubijen predsjednik SAD-a John F. Kennedy. Na današnji dan 1963. godine, pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima, JFK je ubijen u atentatu u Dallasu. Dok se u otvorenom automobilu vozio ulicama grada, na povorku su ispaljena tri hica iz puške. Dva su pogodila Kennedyja – po jedan u vrat i glavu. Odmah je odvezen u bolnicu gdje je nedugo potom proglašen mrtvim. Za atentat osumnjičen Lee Harvey Oswald, koga je 2 dana kasnije u policijskoj stanici ubio Jack Ruby. I jedan i drugi su bili povezani sa CIA-om.
  1. – Predsjednik SAD Ričard Nikson ukinuo je, nakon 22 godine, zabranu putovanja američkih brodova i aviona u Kinu.
  1. – Generalna skupština UN dala je status posmatrača Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji.
  1. – Huan Karlos je postao kralj Španije, dva dana nakon smrti diktatora Fransiska Franka. Posljednji španski monarh bio je Alfonso XIII, koji je 1931. pobjegao iz zemlje.
  1. – Predsjednik Libana Rene Muavad ubijen u bombaškom napadu, u kojem je poginulo još 16 ljudi.
  1. – Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kojim je okončan rat u BiH, Savjet bezbjednosti UN suspendovao je ekonomske sankcije SR Jugoslaviji i počeo skidanje embarga na oružje državama nastalim od bivše Jugoslavije.
  1. – Savjet ministara BiH potvrdio odluku federalnog Ministarstva unutrašnjih poslova o oduzimanju državljanstva za 94 lica, uglavnom iz islamskih zemalja, koja su državljanstvo BiH stekla na nezakonit način.
  1. – Savjet bezbjednosti UN jednoglasno usvojio rezoluciju kojom će komandu nad mirovnom misijom u BiH od NATO-a preuzeti Evropska unija.
  1. – Angela Merkel je postala njemačka kancelarka.

 

By admin