SERVISNE INFORMACIJE ZA SRIJEDU  29. 11. 2017.

Prema zvaničnim informacijama koje smo dobili ovog jutra za period od 28.11.2017. godine od 08:00 sati do 29.11.2017. godine do 08:00 sati na području općine Bužim

JAVNI RED I MIR

  • Nije bilo krivičnih djela niti narušavanja javnog reda i mira
  • Bužimski vatrogasci nisu imali intervencija.

SAOBRAĆAJ

  • Svi putevi na području općine Bužim su prohodni, saobraćaj se odvija bez ograničenja osim na dijelu RP 401 B Bužim-Cazin u naselju Konjodor-Jusići zbog oštećenja kolovoza od klizišta u dužini od 30 metara saobraćaj se odvija naizmjenice jednom trakom

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Nije bilo saobraćajnih nesreća

ZU Dom zdravlja Bužim

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodnih 24 sata obratilo 16 pacijenata, nije bilo upućenih pacijenata dalje liječenje u bolnicu u Bihać. Dežurni doktor bio je Hivzo dr. Kurtanović.

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • Vodosnabdijevanje uglavnom uredno, uz napomenu JKP KOMB da prilikom posljednjeg uzorkovanja izvorišta voda nije bila ispravna za piće te se preporučuje prokuhavanje.
  • Snabdijevanje električnom energijom i telekomunikacijskim vezama uredno
  • Planiranom dinamikom odvijaju se  odvoz smeća i održavanje gradske čistoće.

STANJE NA CESTAMA (BIHAMK)

Stanje na cestama 29. 11. 2017. u 08 : 20 sati

Niske temperature i mjestimično vlažan kolovoz, ovoga jutra pogoduju formiranju poledice. Poseban oprez savjetujemo u planinskim predjelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Vidljivost je zbog magle smanjena na putevima u dolinama rijeka: Drine, Save i Lašve. Odroni zemlje ili kamenja učestali su na putevima koji prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja. Izdvajamo putne pravce: Konjic-Mostar-Doljani, Jablanica-Prozor, Jajce-Banja Luka, Trnovo-Foča i Rogatica-Višegrad. Vozače na svim dionicama savjetujemo da vožnju prilagode uslovima na putu i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog deminiranja terena na magistralnom putu M-14.1 Brčko- Bijeljina u naselju Gredice, od 8 do 16 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava saobraćaja.

Na magistralnom putu M-5 Sarajevo-Pale (dionici Ljubogošta-Pale) još traje sanacija tunela Kalovita Brda, zbog čega je saobraćaj obustavljen i preusmjeren na obilaznicu u neposrednoj blizini.

Danas počinju radovi na asfaltiranju na regionalnom putu R-461a Srebrenik-Orahovica, zbog čega će doći do obustave saobraćaja. Za vrijeme obustave, alternativni pravac je Srebrenik-Bukva-Gračanica-Orahovica. Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

PROGNOZA VREMENA

Danas prije podne, u zapadnim i jugozapadnim područjima pretežno oblačno vrijeme, a u ostalim djelovima malo do umjereno oblačno i sunčano. Do sredine dana, jače naoblačenje sa zapada uvjetovat će padavine. Kiša se očekuje najprije u zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne i zapadnom dijelu Hercegovine. U ostalim područjima samo ponegdje. U planinskim područjima susnježica i slab snijeg. U noći na četvrtak jače padavine u cijeloj zemlji. Snijeg se očekuje iznad 1000 metara nadmorske visine. Vjetar u Bosni većinom slab do umjerene jačine južnog smjera. U Hercegovini i u Krajini umjeren do pojačan, na momente i sa olujnim udarima. Najviša dnevna temperatura zraka između 3 i 9, na jugu zemlje do 12 stupnjeva. 

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Srijeda 29.11.2017. godine Tokom prijepodneva biometeorološke prilike će još uvijek biti relativno povoljne. U drugom dijelu dana, usljed približavanja promjene sa zapada, kod osjetljivih osoba moguće su reakcije poput glavobolje, reumatskih i bolova na mjestu ozljeda, nervoze. Opšta slika će se sa dolaskom noći dodatno pogoršati u cijeloj zemlji.

NA DANAŠNJI DAN

  1. – Thomas Edison demonstrirao je  prvi ručno pokretani fonograf – uređaj za snimanje i reprodukciju zvučnih zapisa. Zvuk je bio zabilježen na brazdi rotirajućeg valjka. Titranje igle, koja je klizila duž brazde, prenosilo se na membranu i pretvaralo u akustičke valove. Petnaestak godina kasnije zamijenio ga je gramofon.
  1. – Grupa švicarskih, engleskih i katalonskih nogometaša na čelu sa Joan Gamperom osnivaju FC Barcelona.
  1. – Kralj Crne Gore Nikola Prvi Petrović svrgnut s prijestola i njegova kraljevina se ujedinila sa Srbijom.
  1. – U Jajcu u Drugom svjetskom ratu Drugo zasjedanje Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije konstituisalo AVNOJ kao vrhovno zakonodavno i izvršno predstavničko tijelo naroda Jugoslavije i ustanovilo Nacionalni komitet oslobođenja Jugoslavije. Odlučeno je i da se Jugoslavija izgradi na demokratskom, federativnom principu kao zajednica ravnopravnih naroda, a kraljevskoj vladi u izbjeglištvu je zabranjen povratak u zemlju.
  1. – Na zasjedanju Narodne skupštine proglašena je Federativna narodna republika Jugoslavija (FNRJ). Ustavotvorna skupština je usvojila deklaraciju o proglašenju republike, prema kojoj je Jugoslavija «savezna država republikanskog oblika, zajednica ravnopravnih naroda koji su slobodno izrazili svoju volju da ostanu u Jugoslaviji». Ukinuta je monarhija i sva prava kralja Petra Drugog Karađorđevića.
  1. – Posebna komisija Ujedinjenih naroda usvaja rezoluciju 181. kojom se predlaže plan podjele Palestine. Palestina je do današnjeg dana ostala jedno od najkompleksnijih političkih problema s kojim se svijet suočava.
  1. – Na inicijativu Evropske unije (EU) u Ženevi ponovo otpočeli mirovni pregovori o prethodnoj Jugoslaviji. Četvorodnevnoj konferenciji su, uz 12 šefova diplomatije zemalja EU, prisustvovali predsjednici Srbije, Crne Gore i Hrvatske i predstavnici zaraćenih strana u Bosni i Hercegovini.
  1. – Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu osudio je na 10 godina zatvora Dražena Erdemovića, koji je priznao da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske, učestvovao u masovnoj likvidaciji Bošnjaka u Srebrenici u julu 1995. To je bila prva presuda za ratni zločin jednog međunarodnog suda poslije Nirnberškog i Tokijskog procesa.

 

By admin