SERVISNE INFORMACIJE ZA PONEDJELJAK  18. 12. 2017.

Prema zvaničnim informacijama koje smo dobili ovog jutra za period od 15.12.2017. godine od 08:00 sati do 18.12.2017. godine do 08:00 sati na području općine Bužim

JAVNI RED I MIR

  • Nije bilo krivičnih djela, niti narušavanja javnog reda i mira
  • Bužimski vatrogasci nisu imali intervencija

SAOBRAĆAJ

  • Svi putevi na području općine Bužim su prohodni, saobraćaj se odvija bez ograničenja osim na dijelu RP 401 B Bužim-Cazin u naselju Konjodor-Jusići zbog oštećenja kolovoza od klizišta u dužini od 30 metara saobraćaj se odvija naizmjenice jednom trakom

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Jedna saobraćajna nezgoda (Uz materijalnu štetu na vozilima, jedno lice zadobilo lakše tjelesne povrede)

ZU Dom zdravlja Bužim

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodnih 24 sata obratilo 22 pacijenata, od kojih je 3 upućenio na dalje liječenje u bolnicu u Bihać. Dežurni doktor bio je Adis dr. Kauković.

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • Vodosnabdijevanje uglavnom uredno, uz napomenu JKP KOMB da prilikom posljednjeg uzorkovanja izvorišta voda nije bila ispravna za piće te se preporučuje prokuhavanje.
  • Snabdijevanje el. energijom i telekomunikacijskim vezama uglavnom uredno.
  • Planiranom dinamikom odvijaju se  odvoz smeća i održavanje gradske čistoće.

STANJE NA CESTAMA (BIHAMK)

Stanje na cestama 18. 12. 2017. u 07 : 45 sati

Zbog saobraćajne nezgode na magistralnom putu  M-17 Maglaj- Doboj (u mjestu Poljice)  saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom do završetka policijskog uvđaja.

Zbog niskih temperatura kolovozi su mjestimično zaleđeni i klizavi ovoga jutra. Slab snijeg pada na području zapadne i jugozapadne Bosne. Ugaženog snijega ili leda na kolovozu ima na dionicama u višim planinskim predjelima. Izdvajamo planinske prevoje: Rostovo (Novi Travnik- Bugojno), Karaula (Olovo-Kladanj), Lanište (Bosanski Petrovac-Ključ), Oštrelj (Bosanski Petrovac-Drvar), Ripač-Vrtoče (Bihać- Bosanski Petrovac), kao i putni pravac Mlinište-Glamoč-Priluka.

Na magistralnim putevima M-16.2 Jablanica-Prozor i M-14.2 Resanovci-Drvar, kao i na dionicama regionalnih puteva R-413 Karanovac-Turbe i R-467 Olovo-Ribnica, zbog odrona, saobraća se naizmjenično-jednom trakom.

Na učestale odrone zemlje ili kamenja upozoravamo i na ostalim putevima u BiH. Posebno izdvajamo dionice koje prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja. Na dionicama u zapadnim i južnim krajevima skrećemo pažnju na jače udare vjetra. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno. Trenutna zadržavanja na graničnim prelazima nisu duža od 30 minuta.

PROGNOZA VREMENA

Danas se u većem dijelu zemlje prognozira oblačno vrijeme. Većinom sa slabim snijegom, u nizinama je moguća i slaba kiša. Sunčanije na jugu i zapadu Hercegovine i jugozapadu Bosne. Vjetar u Bosni većinom slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne umjereno jaka bura. Najviša dnevna temperatura zraka između -2 i 3°C, na jugu zemlje od 4 do 8°C. 

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Ponedjeljak 18.12.2017. godine Biometeorološke prilike biće ugodnije u odnosu na protekli period. Na jugu će opšta slika, uz više sunca, biti ljepša. U Bosni stabilnije, pri tome hladno vrijeme, kod osjetljivih osoba može uzrokovati jačanje tegoba. Neophodno je posvetiti pažnju prikladnom odijevanju i zaštiti od niskih temperatura u većem dijelu dana.

NA DANAŠNJI DAN

  1. – Tatarski vojskovođa Timur Lenk zauzeo je indijski grad Delhi.
  1. – Umro je Italijan Antonio Stradivari, najpoznatiji svjetski graditelj violina i drugih gudačkih instrumenata, koji je napravio oko 1.100 violina, viola i gitara. S njegovim potpisom sačuvano je oko 500 violina, 12 viola i 50 violončela. Stručnjaci nisu pronikli u tajnu savršenstva rezonance njegovih violina. Zna se da je drvo kupovao u Dalmaciji, uglavnom jelovo i vrbovo, ali se ne zna hemijski sastav laka – od svijetlocrvenog do tamnocrvenog – kojim je premazivao instrumente.
  1. – Umro je njemački pisac, istoričar, filozof i protestantski teolog Johan Gotfrid fon Herder, koji je djelom “Ideje o filozofiji istorije čovječanstva” znatno uticao na mladog Wolfganga Goethea, na književni pokret “sturm und drang” i njemački romantizam. Kao filozof pokušao je da izmiri materijalizam Barucha Spinoze s idealizmom Wilhelma Leibniza. Bio je protivnik formalizma Immanuela Kanta. Jedno od njegovih glavnih djela je zbirka narodnih pjesama “Glasovi naroda u pjesmama”, uključujući i “Hasanaginicu” u Geteovom prevodu.
  1. – Rođen je engleski fizičar Joseph John Thomson, predsednik Kraljevskog društva u Londonu, profesor Univerziteta u Cambridgeu, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1906. Otkrio je 1897. elektron, takođe atomističku strukturu elektriciteta i dao naučni osnov provođenja elektriciteta kroz gasove.
  1. – Finalni udarac robovlasništvu zadala je ratifikacija trinaestog amandmana na Ustav, kojim je ukinuto ropstvo.
  1. – Umro je jezikoslovac, gramatičar i leksikograf Antun Mažuranić.
  1. – Američko-panamskim ugovorom zona Panamskog kanala stavljena je pod kontrolu SAD.
  1. – Rođen je francuski filmski režiser Jules Dassin, koji je u filmove kriminalističkog žanra unosio elemente društvenog angažmana. Početkom pedesetih godina 20. vijeka je u vrijeme makartističke desničarske histerije optužen za antiameričku djelatnost i onemogućen da radi u SAD, poslije čega je otišao u Evropu i snimao filmove naizmjenično u Francuskoj i Grčkoj. Filmovi: “Naci agent”, “Brutalna snaga”, “Goli grad”, “Rififi”, “Onaj koji mora da umre”, “Zakon”, “Nikad nedjeljom”, “Fedra”.
  1. – Rođen je Jure Kaštelan, jugoslovenski pjesnik.
  1. – U njemačkom gradu Lübecku rođen je Willy Brandt, političar i kancelar Savezne Republike Njemačke od 1969. do 1974. Zadivio je svijet kada je 1970. kleknuo pred spomenikom žrtava nacizma u Varšavi i zamolio za oproštaj u ime njemačkog naroda. Sljedeće godine dobija Nobelovu nagradu za mir.
  1. – Francuzi su kod Verdena, snažno utvrđene tačke na Zapadnom frontu, poslije desetomjesečne bitke u Prvom svjetskom ratu potukli Nijemce, koji su prethodno pokušali proboj masovnom ofanzivom, uz do tada neviđenu artiljerijsku pripremu. U ovoj – najmasovnijoj i najkrvavijoj bici rata – poginulo je 543.000 Francuza i 434.000 Nijemaca.
  1. – Tajnim planom, pod šifrom “Operacija Barbarosa”, vođa nacističke Njemačke Adolf Hitler u Drugom svjetskom ratu naredio je generalštabu njemačke armije da pripremi invaziju na Rusiju.
  1. – Rođen je američki filmski režiser Steven Spielberg, autor niza izuzetno finansijski uspješnih filmova. Najuspješniji je sljedbenik teorije da se mitološki obrasci tzv. masovne kulture i njenih medijskih disciplina mogu koristiti kao univerzalno upotrebljivi simboli u novom planetarnom metajeziku. Filmovi: “Nešto demonsko”, “Duel”, “Teksas ekspres”, “Ajkula”, “Bliski susret treće vrste”, trilogija o Indijani Jonesu, “E. T. vanzemaljac”, “Park iz doba Jure”, “Šindlerova lista”.
  1. – Holandija obnovila ofanzivu u bivšoj koloniji Indoneziji, koja je proglasila nezavisnost 1945. i zarobila vladu Ahmeda Sukarna, prekršivši sporazum kojim je 1946. priznala njegovu vladu. Sukarno i još desetak vođa su otjerani u progonstvo, ali je pod pritiskom Pokreta otpora i svjetskog javnog mnjenja Holandija sporazumom u Hagu 1949. bezuslovno priznala suverenitet Indonezije.
  1. – Japan primljen u UN. Mirovni ugovor s Japanom je u septembru 1951. u San Francisku potpisalo 48 zemalja, ali ne i SSSR, s kojim je Japan okončao ratno stanje tek 19. oktobra 1956, što mu je otvorilo vrata svjetske organizacije.
  1. – Indijska armija ušla je u Gou, portugalsku kolonijalnu enklavu na zapadnoj obali Indije.
  1. – U Italiji je stupio na snagu zakon o razvodu braka, uprkos protivljenju crkve.
  1. – Amerikanci su u Vijetnamskom ratu otpočeli masovno bombardovanje glavnog grada Vijetnama – Hanoja i tokom 12 narednih dana i noći, nazvanih “božićnim bombardovanjem”, bombe iz džinovskih aviona “B 52” usmrtile su više od 1.600 vijetnamskih civila. Takođe je poginulo ili je zarobljeno 70 američkih pilota.
  1. – Umro je ruski državnik Aleksej Nikolajevič Kosigin, bivši sovjetski premijer. U Crvenu armiju je stupio 1918. kao dobrovoljac, u 15. godini, a u vrijeme najžešćih staljinističkih čistki između 1935. i 1938. od predradnika je napredovao do direktora tekstilne fabrike i gradonačelnika Lenjingrada, poslije čega je nastavio da se uspinje ka vrhu vlasti. Od 1940. do 1953. bio je potpredsedenik Savjeta narodnih komesara, odnosno Ministarskog savjeta, a 1960. prvi potpredsjednik Ministarskog savjeta SSSR. Od 1964. – poslije pada s vlasti Nikite Hruščova – do pred smrt je obavljao dužnost predsjednika Ministarskog savjeta (premijer).
  1. – Umro je južnoslavenski pjesnik i prevodilac Dobriša Cesarić. Pjesničko djelo Dobriše Cesarića sadrži desetak knjiga pjesama i prepjeva. Pjesnik oživljava radost i u sferi umjetnosti iz koje je, kao neki nedostojni motiv, odavno potisnuta. Karakteristično je da se ovakve ideje obično pojavljuju u pjesnikovim motivima predvečerja i noći – u ambijentima u kojima je kod drugih pjesnika stvarana najtamnija poezija. Dobriša Cesarić ušao je u talijansku antologiju svjetske lirike “Poeti del mondo”, te u njemačku antologiju savremene europske lirike, a njegove pjesme prevedene su na mnoge svjetske jezike. Dobio je književne nagrade Vladimir Nazor 1964. godine i Goranov vijenac 1976. godine. Prevodio je djela s njemačkog, ruskog, talijanskog, bugarskog i mađarskog jezika. Djela: Lirika, Spasena svjetla, Izabrani stihovi, Pjesme, Proljeće koje nije moje, Goli časovi, Svjetla za daljine, Osvijetljeni put…
  1. – U Bonu održana konferencija predstavnika 31 zemlje i više međunarodnih organizacija o razoružanju i uspostavljanju međusobnog povjerenja zaraćenih strana u BiH.
  1. – Haški tribunal osudio je Dragana Nikolića, zvanog Jenki, na 23 godine zatvora. On je priznao krivicu za ratne zločine počinjene nad bošnjačkim zarobljenicima u logoru Sušica kod Vlasenice, čiji je komandant bio u ljeto 1992.
  1. – Umro je Joseph Barbera, član čuvenog animatorskog dvojca Hanna-Barbera, koji je stvorio neke od najpoznatijih likova crtanih filmova poput “Tom i Jerry”, “Medvjed Jogi”, “Porodica Kremenko” i “Scooby-Doo”. Prve legendarne epizode o mišu i mački koji se nadmudruju osvojile su sedam Oskara. Barbera i William Hanna udružili su se 30-tih godina prošlog vijeka dok su radili za Metro-Goldwyn-Mayer.
  1. – Umro je Oskar Danon, kompozitor, dirigent i poslijeratni osnivač beogradske filharmonije i Opere i Baleta Narodnog pozorišta, Dobitnik je velikog broja međunarodnih i domaćih priznanja za umjetnički rad i uspjeh.
  1. – Počeli su masovni protesti u Tunisu koji će dovesti do odlska sa vlasti predsjednika Zine el Abidine Ben Alija dvadeset osam dana kasnije. On je našao skrovište u Saudijskoj Arabiji.
  1. – Umro je Vaclav Havel (1936.- 2011.) češki političar i pisac. Bio je ikona protukomunističkog disidenstva, lider Baršunaste revolucije, deveti predsjednik Čehoslovačke i u dva mandata predsjednik samostalne Češke Republike.

By admin