SERVISNE INFORMACIJE ZA ČETVRTAK  21. 12. 2017.

Prema zvaničnim informacijama koje smo dobili ovog jutra za period od 20.12.2017. godine od 08:00 sati do 21.12.2017. godine do 08:00 sati na području općine Bužim

JAVNI RED I MIR

  • Jedno krivično djelo
  • Bužimski vatrogasci nisu imali intervencija

SAOBRAĆAJ

  • Svi putevi na području općine Bužim su prohodni, saobraćaj se odvija bez ograničenja osim na dijelu RP 401 B Bužim-Cazin u naselju Konjodor-Jusići zbog oštećenja kolovoza od klizišta u dužini od 30 metara saobraćaj se odvija naizmjenice jednom trakom

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Nije bilo saobraćajnih nesreća

ZU Dom zdravlja Bužim

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodnih 24 sata obratilo 12 pacijenata, od kojih je 2 upućenio na dalje liječenje u bolnicu u Bihać. Dežurni doktor bila je Indira dr. Bosnić.

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • Vodosnabdijevanje uglavnom uredno, uz napomenu JKP KOMB da prilikom posljednjeg uzorkovanja izvorišta voda nije bila ispravna za piće te se preporučuje prokuhavanje.
  • Snabdijevanje el. energijom i telekomunikacijskim vezama uglavnom uredno.
  • Planiranom dinamikom odvijaju se  odvoz smeća i održavanje gradske čistoće.

STANJE NA CESTAMA (BIHAMK)

Stanje na cestama 21. 12. 2017. u 07 : 40 sati

Zbog niskih jutarnjih temperatura u nižim područjima kao i na zasjenjenim dijelovima puteva u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima upozoravamo na poledicu na kolovozu.

Na magistralnim putevima M-16.2 Jablanica-Prozor i M-14.2 Resanovci-Drvar, zbog odrona, saobraća se naizmjenično-jednom trakom.

Na učestale odrone zemlje ili kamenja upozoravamo i na ostalim putevima u BiH. Posebno izdvajamo dionice koje prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog istražnih radova u tunelu Karaula na magistralnom putu M-17 Žepče-Maglaj, vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

PROGNOZA VREMENA

Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme, lokalno sa slabim snijegom prije podne. U Hercegovini pretežno vedro. Vjetar u Bosni slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između -3 i 2°C, na jugu zemlje od 4 do 7°C. 

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Četvrtak 21.12.2017. godine Biometeorološka prognoza je povoljna. Stabilno i sunčanije vrijeme pozitivno će djelovati na većinu ljudi. Opšta slika će biti nešto lošija u centralnoj i istočnoj Bosni, ponajviše zbog dužeg zadržavanja naoblake. Neophodno je posvetiti pažnju primjerenom odijevanju i zaštiti od hladnoće.

NA DANAŠNJI DAN

  1. – Austrijski car Jozef Drugi je ediktom «Patent o toleranciji» izjednačio sve vjere u monarhiji, davši slobodu vjeroispovijesti i pripadnicima ostalih religija i omogućivši njihovo zapošljavanje u sve državne i javne službe, što je do tada bilo privilegija isključivo rimokatolika.

1817. – Guverner Laklan Mekvori formalno je prihvatio naziv Australija za britansku koloniju.

  1. – U mjestu Rudo u Bosni i Hercegovini osnovana Prva proleterska brigada kao prva «redovna» jedinica partizanske vojske. Do 1948. taj se dan slavio kao Dan armije. Odluku o formiranju brigade donio je Centralni komitet KPJ, a formirao ju je Vrhovni komandant NOV i POJ Josip Broz Tito. Na dan formiranja imala je 1.200 boraca. Prvi zapovjednik brigade bio je narodni heroj Koča Popović. Prva borba brigade, kod sela Gaočića i Mioča, 22. prosinca 1941. godine. Prva proleterska udarna brigada je na svom ratnom putu prešla više od 20.000 kilometara. U njenim borbama borilo se više od 22.000 ljudi iz cijele Jugoslavije. Imala je više od 7.500 poginulih, ranjenih i nestalih boraca.
  1. – U Irskoj potpisan zakon o konstituisanju Irske Republike. Irska 1949. proglasila punu nezavisnost od Velike Britanije i istupila iz Komonvelta. 
  1. – Bivši iranski premijer Mohamed Mosadik, zbačen je s vlasti u vojnom udaru u avgustu 1953, osuđen je na tri godine zatvora zbog navodnog pokušaja pobune protiv šaha Reze Pahlavija. Od 1944. je vodio borbu protiv stranih petrolejskih kompanija, ali je zbog otpora feudalaca na čelu sa šahom, koji je bio štićenik stranog kapitala, izgubio premijerski položaj.
  1. – Istočna i Zapadna Njemačka potpisale su ugovor o dobrosusjedskim odnosima i uspostavile diplomatske veze, formalno okončavši neprijateljstvo koje je trajalo više od dve decenije.
  1. – Predsjednik Rumunije Nikolae Čaušesku proglasio je vanredno stanje u zapadnoj regiji Timiš, nakon što su u Temišvaru dva dana prije toga izbile masovne demonstracije protiv njegovog diktatorskog režima. Nemiri su se ubrzo prenijeli u Bukurešt i cijelu zemlju, pa je poslije višednevnih demonstracija i sukoba, pošto je vojska stala na stranu pobunjenog naroda, svrgnut njegov režim. Poslije suđenja po hitnom postupku on je sa suprugom Elenom strijeljan u dvorištu jedne vojne kasarne u Trgovištu.
  1. – Albanija ruši jedan od posljednjih gigantskih spomenika sovjetskog diktatora Josifa Staljina.
  1. – Predsjednik Rusije Boris Jeljcin raspustio je Ministarstvo bezbjednosti, nasljednika moćne tajne policije KGB, rekavši da je to učinio, jer je ono propustilo da ga blagovremeno upozori na opasan razvoj događaja i zato što te snage, koje su decenijama zastrašivale ruske građane, nije moguće reformisati.

2007. – EU proširuje zonu slobodnog kretanja na 9 novih država članica: Sloveniju, Češku, Slovačku, Estoniju, Latviju, Litvu, Maltu, Poljski i Mađarsku.

By admin