SVEČANOM AKADEMIJOM, IZLOŽBOM FOTOGRAFIJA I KONCERTOM OBILJEŽENO 25 GODINA HORA „GAZIJA“

Svečanom akademijom i koncertom, u Velikoj sali JU “Centra za kulturu, sport i informisanje“ Bužim, dokumentarnim filmom i izložbom, sinoć je u Bužimu prigodno obilježeno 25 godina djelovanja Hora duhovne muzike i sevdaha „Gazija“. Nastali u vihoru rata, bili su nasušna potreba u tim danima jer su na neki način bili moralna podrška borcima 505. viteške brigade Petoga korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Obilježavanje 25. rođendana hora koji je postao svojevrstan krajiški brend, otpočelo je otvaranjem izložbe „Gazije kroz vrijeme“, hronologije njihovih nastupa. Posjetioci su imali priliku pogledati brojne nagrade i priznanja koje su „Gazije“ dobile za svoj rad.

Nakon izložbe upriličena je svečana akademija na kojoj je brojnim gostima, predstavnicima javnog i kulturnog života, prikazan dokumentarni film „25 godina gora Gazija“, čiji su se članovi, kako je istaknuto, vremenom mijenjali kako su se mijenjale i generacije.

Koncertom su se svojim izvedbama predstavili brojnoj publici, Vahidin Veladžić, solista i član ovog hora ponosan je što je bio dio „Gazija“ ovih 25 godina.

„Gazije“ su kao hor postali prepoznatljivi, ne samo u Bužimu, već i u Krajini, originalni, a ne kopija drugih“ ističe Veladžić.

Sead Emrić, općinski referent za kulturu je u obraćanju naglasio kako Bužim, iako malo mjestom stalno pokušava biti centar kulture naše Krajine, što potvrđuje i 25. godišnjica „Gazija“.

Načelnik općine Zikrija Duraković je uz iskrene čestitke članovima hora, naglasio kako su oni jedan od brendova Bužima koji o njemu pjevaju u domovini i inostranstvu.

Hor duhovne muzike i sevdaha „Gazija“ kako je istaknuto, nadrastao je lokalne okvire, postao poznat ne samo u BiH, već i u zemljama Evrope i Azije. U prilogu pogledajte premijerno online prikazivanje dokumentarnog filma „25 godina hora Gazija“.

VIDEO

FOTO

By admin