U BUŽIMU ODRŽANA PREZENTACIJA UZGOJA LJEŠNJAKA I ORAHA

Lješnjaci su kultura koja unatoč pogodnim  klimatskim uvjetima nema velikog zamaha  u uzgoju na području USK. S obzirom na  cijenu od 30 KM po kilogramu te velikoj potražnji u zadnje vrijeme raste  i interes poljoprivrednika. Na stručnom predavanju koje je ovog vikenda održano u Maloj sali, Centra za kulturu, sport i informisanje” Bužim, a u organizaciji Službe za razvoj i poduzetništvo  i firme  “Edix” doo, prisutni su mogli saznati  više o tehnologiji podizanja i uzgoja nasada lješnjaka i oraha. 

Od ideje  do realizacije nije trebalo proći puno vremena da se naš poznati muzičar Alen Islamović opredijeli za podizanje nasada lješnjaka na području Bihaća. Analiza je pokazala dobru kvalitetu tla te su prve sadnice  posađene 2016 godine. Uz  stručnu pomoć  stabla su već dala prve plodove  dok će se na rentabilne prinose ipak morati pričekati.

Svoja iskustva Islamović je podijelio sa zainteresiranim  poljoprivrednicima koji su prisustvovali ovom predavanju, gdje su mogli čuti i mišljenje stručnjaka o uzgoju lješnjaka  na ovom području.

Lješnjak kao kultura još uvijek nije zaživio u velikoj mjeri  u USK, iako mu pogoduju i  nadmorska visina, konfiguracija terena te tlo u koje nije potrebno dodatno ulagati kako bi se prilagodilo ovoj vrsti uzgoja. S obzirom na povećan interes nužno je izabrati kvalitetne sadnice koje odgovaraju ovdašnjim klimatskim uvjetima. Zainteresirani su mogli  čuti dodatna pojašnjenja  o  uzgoju lješnjaka kao vrlo isplativoj  voćarskoj kulturi. 

FOTO

 

By admin