BUŽIMSKE GAZIJE U NJEMAČKOJ NA MANIFESTACIJI U POVODU DANA NEZAVISNOSTI BIH

Proteklog vikenda u njemačkom gradu Kirchheim unter Teck, već desetu godinu zaredom održana je manifestacija u povodu Dana nezavisnosti BiH. Bio je to skup kojem je prisustvovao veliki broj Bošnjaka iz ovog ali i okolnih gradova Štuttgart, Esslingen, Ulm te brojnih gradova pokrajine Baden Wittenberg.

U vjerskom dijelu programa učešće su uzeli brojni poznati učači Kur ana iz Bosne i Hercegovine ali i inostranstva, a svojim izvedbama duhovne muzike i sevdaha su se predstavili članovi hora duhovne muzike «Gazija» iz Bužima. Uslijedila su obraćanja muftije  Bošnjaka u Njemačkoj Paše ef. Fetića, zatim muftije mostarskog mr. Salema ef. Đedovića. U svom obraćanju poziv Bošnjacima u dijaspori da budu dosljedni ideje nezavisnosti svoje domovine Bosne i Hercegovine, kao zemlje slobodnih ljudi, koji su ravnopravni, imaju iste mogućnosti i odgovornosti uputio je mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik BH entiteta RS, posebno istaknuvši značaj dijaspore u jačanju Bosne i Hercegovine.

Inače u Njemačkoj danas živi oko 180 hiljada građana Bosne i Hercegovine, što je prema riječima govornika imponzantan broj koji može utjecati na dalji razvoj i očuvanje Bosne i Hercegovine.

Kad je riječ o organizatoru džematu Kirchheim unter Teck on broji oko 200 bošnjačkih domaćinstava, čiji članovi koriste ovakve i slične manifestacije kako bi sačuvali svoju vjeru i izvornu bošnjačku tradiciju.

FOTO

By admin