PERSPEKTIVA BUŽIMA-INFORMATIČKA SEKCIJA MSŠ “BUŽIM” (VIDEO)

Informatička sekcija MSŠ «Bužim», održava se tokom cijele školske godine. Obuhvata oblast programiranja i grafičkog dizajna kao i određene projekte vezane za informatiku. Mentor sekcije je profesor Sejfudin Duranović. Sekcija intezivno i uspješno djeluje zadnjih 5 godina, a ima veliku podršku uprave škole i cjelokupnog osoblja.

Ovom sekcijom MSŠ “Bužim” na klantonalnim takmičenjima  iz informatike bilježi zavidne rezultate. a nedavno su učestvovali na jednom seminaru  “ Youth for change “, gdje su stekli nova znanja, vještine, iskustva i poznastva.

Učenici rade na programiranju i kroz sekciju se pripremaju za kantonalno takmičenje, kao i još neka takmičenja čiji su redovni učesnici.

Još jedno takmičenje na kojem  učestvovali je i “It Čelendž” , koje se održava u Maglaju. Takmičenje je na državnom nivou i okuplja učenike iz raznih djelova BIH. Ove godine treći put idu na to takmičenje i nadaju se ulasku u finale i osvajanju jednog od prva tri mjesta.

Imali su priliku sekciju predstaviti na međunarodnoj konfereciji etika u medijima u Banja Luci, gdje su dobili i velike pohvale na račun svog rada.

Jedan od njihovih značajnih projekata je i Aquarium PC. Osmislili su računar čije se komponente nalaze u tečnosti. Kako kažu kad se sastane dobra ekipa ništa nije nemoguće, upustili smo se u avanturu i dokazali da je to ostvarivo. Prikupili su potrebne komponente računara, prozirnu posudu, coolere, osvjetljenje, tečnost, pa čak i neke stvari su za koje su mislili da nikad neće biti upotrebljeni na informatičkoj sekciji. Zavrnuli su rukave i uspješno napravili računar koji perfektno radi na tom principu.

Prema riječima profesora Sejfudina Duranovića sekcija je u početku pokrenuta isključivo radi priprema učenika za razna takmičenja, međutim, vremenom su sekciju digli na jedan viši nivo, pa je sekcija prepoznata u školi kao sekcija koja vannastavne aktivnosti diže na prepoznatljiv nivo, kako u školi tako i lokalnoj zajednici.

By admin