SERVISNE INFORMACIJE ZA SRIJEDU  07. 03. 2018.

Prema zvaničnim informacijama koje smo dobili ovog jutra za period od 06.03.2018. godine od 08:00 sati do 07.03.2018. godine do 08:00 sati na području općine Bužim

JAVNI RED I MIR

  • Nije krivičnih djela niti narušavanja javnog reda i mira
  • Bužimski vatrogasci nisu imali intervencija

SAOBRAĆAJ

  • Svi putevi na području općine Bužim su prohodni, saobraćaj se odvija bez ograničenja osim na dijelu RP 401 B Bužim-Cazin u naselju Konjodor-Jusići zbog oštećenja kolovoza od klizišta u dužini od 30 metara saobraćaj se odvija naizmjenice jednom trakom.

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Nije bilo saobraćajnih nezgoda

ZU Dom zdravlja Bužim

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodnih 24 sata obratilo 9 pacijenata, nije bilo upućenih na dalje liječenje u bolnicu u Bihać. Dežurni doktor bila je Sađida dr. Bajrović.

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • Uredno napajanje električnom energijom
  • Snabdjevanje vodom sa izvorišta Musići i Pivnice uredno.
  • Snabdijevanje telekomunikacijskim uredno.

STANJE NA CESTAMA (BIHAMK)

Stanje na cestama 07. 03. 2018. u 09 : 00 sati

Kolovoz je zbog ledene kiše mjestimično zaleđen na putnim pravcima: Bihać-Ključ, Bosanski Petrovac-Drvar i Izačić-Bihać-Srbljani. Vozače na ovim dionicama savjetujemo da voze maksimalno oprezno.

Na moguću poledicu upozoravamo i u planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima.

Vidljivost je zbog magle smanjena na putnim pravcima: Žepče-Maglaj, Teslić-Doboj-Tuzla, Livno-Glamoč, Lašva-Vitez- Novi Travnik, Olovo-Srebrenik, kao i na putevima na području Bihaća, Bosanskog Petrovca i Posušja.

Kolovoz je mokar ili vlažan, a povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja, pa vozače pozivamo na pojačan oprez. Izdvajamo dionice: Bihać-Bosanska Krupa, Sarajevo-Foča, Konjic-Mostar, Jajce-Banja Luka, Bugojno-Novi Travnik, Rogatica-Višegrad i Turbe-Karanovac.

Savjetujemo opreznu vožnju prilagođenu uslovima na putu i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u tunelu Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

 

PROGNOZA VREMENA (FHMZ)

Danas u Hercegovini oblačno vrijeme, a u Bosni malo do umjereno oblačno. Tokom dana, kiša i pljuskovi se očekuju, u Hercegovini i u jugozapadnim područjima. Očekivna količina padavina u tim djelovima između 15 i 30 litara kiše po metru kvadratnom. U ostalim djelovima lokalno slabija i kratkotrajna kiša. Više padavina tokom noći na četvrtak. Na planinama se očekuje snijeg. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka između 7 i 14 stupnjeva. 

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA (FHMZ)

Srijeda 07.03.2018. godine Biometeorološke prilike relativno su nepovoljne, pri tome će u Bosni biti ugodnije. Meteoropati bi mogli imati izraženije tegobe u vidu reumatskih i bolova na mjestima ozljeda, dekoncentracije, promjene raspoloženja i nesanice. Sa dolaskom noći moguće je djelimično pogoršanje opšte slike.

 

NA DANAŠNJI DAN

  1. – Potpisivanjem mira u Carigradu završen je rat Otomanskog carstva i Mletačke republike, kojoj su Turci 1571. preoteli Kipar.

 

  1. – Revolucionarna Francuska objavila je rat Španiji.

 

  1. – Umro je francuski konstruktor Jean-Pierre-Francois Blanchard, koji je 1785. s Džonom Džefrisom prvi preletio La Manš balonom. Takođe je konstruisao padobran.

 

  1. – Pod pritiskom ustanika protiv feudalno-apsolutističkog poretka španski kralj Fernando Sedmi morao je da vrati na snagu liberalni ustav iz 1812. i ukine zloglasnu rimokatoličku inkviziciju.

 

  1. – Američkom pronalazaču Alexanderu Grahamu Bellu priznat je patent za izum telefona. Prvi razgovor telefonom obavili su pronalazač telefona Alexander Graham Bell i njegov saradnik Watson.

 

  1. – Boljševička partija promijenila je naziv u Ruska komunistička partija.

 

  1. – Umro je francuski državnik Aristide Briand, 11 puta premijer, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1926. U Prvom svjetskom ratu se zalagao za formiranje Solunskog fronta, a poslije rata za stvaranje Sjedinjenih država Evrope i Društva naroda.

 

  1. – Povratkom Sarske oblasti u okrilje Njemačke počela je velika teritorijalna ekspanzija Trećeg rajha, okončana 1945. porazom nacista u Drugom svjetskom ratu.

 

  1. – Okupacijom demilitarizovane Rajnske oblasti Njemačka je demonstrativno prekršila Versajski mirovni ugovor, testirajući granice popustljivosti zapadnih demokratija koje – kao i kasnije u slučaju «anschlussa» Austrije i komadanja Čehoslovačke – nisu ni pokušale da je u tome spriječe.

 

  1. – Nakon ostavke kraljevske vlade Josip Broz Tito formira novu jugoslovensku vladu, u koju su ušli i šef Demokratske stranke Milan Grol, kao prvi potpredsjednik, i Ivan Šubašić, kao ministar inostranih poslova.

 

  1. – Američka armija je u Drugom svjetskom ratu zauzela strateški važan most preko Rajne kod Remagena u Njemačkoj.

 

  1. – Potisnuvši japanske snage u Drugom svjetskom ratu, britanska 14. armija ušla je u Mandalej, drugi po veličini grad u Burmi.

 

  1. – Kina je objavila vanredno stanje u Tibetu poslije trodnevnih antikineskih nereda u toj južnoj planinskoj provinciji.

 

  1. – Iran je prekinuo diplomatske odnose sa Velikom Britanijom zbog objavljivanja knjige britanskog pisca indijskog porijekla Salmana Rushdia «Satanski stihovi» u kojoj je islam, prema iranskom tumačenju, izvrgnut poruzi.

 

  1. – Njemački ratni veterani i njihovi američki ratni protivnici, koji su ih porazili, zajednički su u Remagenu obilježili poluvjekovni jubilej poraza njemačke vojske na Rajni, kojim je ubrzan slom nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu.

 

  1. – Trojica pripadnika američkih oružanih snaga osuđena su na zatvorske kazne od 6,5 do sedam godina zbog toga što su 1995. silovala jednu 12-godišnju djevojčicu na Okinavi, što je izazvalo talas ogorčenih protesta i zahtjeva da američka vojska napusti to japansko ostrvo.

 

  1. – Italijanski vojni sud osudio je bivšeg njemačkog SS kapetana Eriha Pribkea na doživotnu robiju, proglasivši ga krivim za najgore zvjerstvo tokom Drugog svjetskog rata u Italiji – masakr u Adreatinskim pećinama u blizini Rima.

 

  1. – Umro je američki filmski režiser Stanley Kubrick, jedna od najkontroverznijih ličnosti svjetskog filma, čija je ambicija bilo stvaranje samo «konačnih djela» – savršenih proizvoda. Filmovi: «2001: odiseja u svemiru», «Paklena pomorandža», «Dr. Strangelove», «Spartak», «Ubijanje», «Uzaludna pljačka», «Staze slave», «Lolita», «Barry Lyndon», «Isijavanje», «Full Metal Jacket», «Široko zatvorenih očiju».

 

  1. – Međunarodne snage na Kosovu preuzele su nadzor u graničnom pojasu na jugu Srbije, nakon što su u tom području izbili sukobi između srpske policije i Albanaca.

 

  1. – Visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch smijenio je Antu Jelavića sa mjesta člana Predsjedništva BiH, Ivu Andrića Lužanskog kao delegata u Predstavničkom domu, te Marka Tokića i Zdravka Batinića sa svih funkcija. Njima je zabranjeno da obavljaju bilo koju funkciju, kao i da izlaze na izbore.

 

  1. – Na referendumu u Irskoj glasači su se izjasnili protiv strogog zakona o zabrani abortusa.

 

  1. – Pripadnici SFOR-a ušli u vojne kancelarije u zgradi Narodne skupštine Republike Srpske i Generalštaba VRS. SFOR saopštio da su akcije usmjerene protiv «antidejtonskih aktivnosti».

 

  1. – Za predsjednika nove državne zajednice Srbije i Crne Gore izabran je potpredsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Crne Gore Svetozar Marović.

By admin