SERVISNE INFORMACIJE ZA PETAK  09. 03. 2018.

Prema zvaničnim informacijama koje smo dobili ovog jutra za period od 08.03.2018. godine od 08:00 sati do 09.03.2018. godine do 08:00 sati na području općine Bužim

JAVNI RED I MIR

  • Nije bilo krivičnih djela niti narušavanja javnog reda i mira
  • Bužimski vatrogasci nisu imali intervencija

SAOBRAĆAJ

  • Svi putevi na području općine Bužim su prohodni, saobraćaj se odvija bez ograničenja osim na dijelu RP 401 B Bužim-Cazin u naselju Konjodor-Jusići zbog oštećenja kolovoza od klizišta u dužini od 30 metara saobraćaj se odvija naizmjenice jednom trakom.

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Nije bilo saobraćajnih nezgoda

ZU Dom zdravlja Bužim

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodnih 24 sata obratilo 25 pacijenata, od kojih je 6 upućeno na dalje liječenje u bolnicu u Bihać. Dežurni doktor bila je Amra dr. Nanić.

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • Uredno napajanje električnom energijom
  • Snabdjevanje vodom sa izvorišta Musići i Pivnice uredno.
  • Snabdijevanje telekomunikacijskim uredno.

STANJE NA CESTAMA (BIHAMK)

Stanje na cestama 09. 03. 2018. u 07 : 50 sati

Zbog slijetanja teretnog vozila na magistralnom putu M17- Šešlije-Modriča u mjestu Botajica otežano je saobraćanje.

Magla mjestimično smanjuje vidljivost na dionicama u višim predjelima. Izdvajamo putne pravce: Jablanica- Prozor-Gornji Vakuf, Bugojno-Kupres-Livno, kao šire područje Kiseljaka, Maglaja i Kladnja. Kolovoz je mjestimično vlažan ili mokar u većem dijelu naše zemlje, a zbog niskih temperatura u planinskim predjelima upozoravamo na moguću poledicu. Učestali su odroni zemlje ili kamenja na kolovoz u usjecima, kao i preko prevoja. Savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu stanju i uslovima na putu. Podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog opasnosti od odrona i sniježnih lavina usljed otapanja snijega, upozoravamo na magistralni put M-14 Srbljani-Bosanska Krupa. U južnim krajevima saobraća se po pretežno suhom kolovozu.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u tunelu Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

 

PROGNOZA VREMENA (FHMZ)

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme sa malom do umjerenom naoblakom. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 8 i 15°C. 

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA (FHMZ)

Petak 09.03.2018. godine Biometeorološka prognoza je povoljna. Većina ljudi će biti boljeg raspoloženja, a tegobe kod osjetljivih osoba djelimično će se umanjiti. Preporučljivo je posvetiti nešto više pažnje odijevanju u jutarnjim satima, obzirom da će biti prohladno.

 

NA DANAŠNJI DAN

  1. – Treća opera Giuseppea Verdija «Nabucco» premijerno je prikazana u Milanu. Postigla je velik uspjeh, a Verdi je postao jedan od najuspješnijih talijanskih opernih autora.

 

  1. – Albert Potts u SAD-u patentirao poštanski sandučić.

 

  1. – Tokom Američkog građanskog rata u Hampton Roadsu došlo je do prvog sukoba između oklopljenih ratnih brodova, tzv. ironcladova. Tom prilikom snage su odmjerili USS Monitor i CSS Virginia.

 

  1. – Opera «Hamlet» premijerno prikazana u Parizu.

 

  1. – Patentirana proteza za zube.

 

  1. – Rođen Vječeslav Molotov, po kojem je molotovljev koktel dobio ime

 

  1. – U Milanu je osnovan fudbalski klub Internazionale Milano, poznat kao Inter.

 

  1. – Njemačka objavila rat Portugalu.

 

  1. – U Moskvi ukopan Josif Staljin.

 

  1. – Započeli masovni protesti u Beogradu. Demonstracije su održane protiv režima tadašnjeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića. U gradu je zavladao haos, a policija je na demonstrante bacala suzavac. Nekoliko stotina osoba bilo je povrijeđeno.

 

By admin