SPARKREATORICE: U OŠ „KONJODOR“ ZAVRŠENO DRUGO KOLO TAKMIČENJA

U okviru projekta “SPARKreatorice“ kojeg organizira udruženje Hello World (SPARK school) a pod pokroviteljstvom Američke ambasade u BiH, danas je održano drugo kolo takmičenja SparKreatorice u prostorijama kabineta Informatike OŠ “Konjodor“ uz mentorstvo prof. Samira Kišmetovića. Na održanom takmičenju učenice su dobile zadatak da programiraju robote koji se kreće određenom stazom, što su takmičarke veoma dobro uradile. Najuspješnije u 2. kolu su bile učenice: Kauković Amina i Dervić Aldina.

Nakon što je SPARK school ekipa održala radionice i online edukaciju za njih i njihove nastavnike, došlo je vrijeme za natjecanje. U 1. kolu takmičenja gdje su učenice također pokazale zavidno znanje iz programiranja, najuspješnije su bile: Kauković Amina i Pajalić Lejla.

Uskoro slijedi treće kolo takmičenja, nakon čega će dvije najbolje rangirane djevojčice iz svih 20 škola sudjelovat na državnom takmičenju  koje će se održati 05.10.2018. godine u prostorijama SPARKa u Mostaru.

“Posebno sam zadovoljan sa ovim projektom jer je jako dobro osmišljen i nadasve interesantan učenicima. Zašto to kažem, jer učenicima dok spomeneš programiranje odmah ih  to asocira na hrpu nerazumljivih znakova i simbola koje treba savladati, ali kroz ovaj vid edukacije oni svoje ideje programskog koda oživljavaju i konkretno gledaju rezultat preko robota , što učenicima predstavlja posebno zadovoljstvo i trajno znanje“ kazao je mentor Samir Kišmetović.

Glavni cilj projekta SPARKreatorice je motivirati djevojčice da se bave programiranjem, elektronikom i robotikom. Zahvaljujući Američkoj ambasadi u BiH, 200 djevojčica iz 20 osnovnih škola na području Bosne i Hercegovine će ima priliku učiti programiranje i elektroniku koristeći mBot edukacijske robotiće.

OŠ “Konjodor“ je pod vodstvom prof. Kišmetović Samira  aplicirala na ovaj projekat i prošla zajedno sa još jednom školom sa USK-a, te tom prilikom su dobili u trajno vlasništvo 10 mBot edukacijskih robota koji će poslužiti učenicima za lakše razumijevanje programiranja i robotike.

FOTO

By admin