OBILJEŽAVANJE 103. GODIŠNJICE BITKE KOD ÇANAKKALA

Sanski Most će i ove godine, po četvrti put zaredom, biti domaćin obilježavanju 103. godišnjice bitke na Čanakaleu, koja se dogodila u Prvom svjetskom ratu i zauzima najznačajnije mjesto u historiji Republike Turske. Ovaj značajni datum biće obilježen nizom prigodnih događaja u narednu nedjelju, 18. marta i treba istaći kako je Sanski Most ove godine jedini grad u Evropi, pored Turske, gdje se obilježava ovaj istorijski događaj.

Najavljeno je kako će obilježavanju prisustvovati visoki zvaničnici Turske i Bosne i Hercegovine, predstavnici turske vojne misije i drugi gosti, kao i zvanice iz društveno političkog i vjerskog života. Programom obilježavanja predviđeno je prikazivanje turskog igranog filma “Čanakale-kraj puta” u narednu subotu u prostoru gradskog kina. Dan poslije, u nedjelju, održaće se ostali programski sadržaji: u 13 sati je planirana posjeta Spomeniku turskim šehidima u Donjem Kamengradu, a poslije toga u 14 sati svečana akademija u Kinu “Sana”. Po završetku programa građanima će biti podijeljeni skromni pokloni. Za sve građane koji žele da prisustvuju centralnoj svečanosti organiziran je besplatan prevoz.
Na relaciji Vrhpolje-Donji Kamengrad –Sanski Most, polazak iz Vrhpolja je u 11 sati, a na relaciji Fajtovci-Donji Kamengrad polazak iz Fajtovaca je u 11.45 sati.

Autobusi će stajati na svim redovnim stajalištima, a po završetku programa građani će biti odvezeni na polazne stanice. Bitka kod Čanakalea ili Galipolja, kako uobičavaju ovaj lokalitet nazivati u zapadnoj literaturi, odigrala se 1915. godine i bila je veoma značajna za tursku istoriju. Tada su vojne snage Turske, pod komandom Kemal paše Ataturka odbacile invazioni napad koalicionih snaga pod vodstvom britanskih trupa, sačuvavši na taj način suverenitet i nezavisnost zemlje.

Ono što povezuje BiH s ovom bitkom jeste podatak da je u Galipoljskoj bici poginulo između 3.000 i 6.000 Bošnjaka i radi se mahom o ljudima koji su nekad davno izbjegli u Tursku.

By admin