U SARAJEVU POČEO SASTANAK MINISTARA VANJSKIH POSLOVA ZEMALJA REGIJE

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine održava se sastanak ministara vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana i Ministarske konferencije Fonda za Zapadni Balkan.

Počeo je sastanak koji je danas u Sarajevu okupio ministre vanjskih poslova Zapadnog Balkana (WB6), javlja Anadolija.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine domaćin je sastanka ministara vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana (WB6) i Ministarske konferencije Fonda za Zapadni Balkan (WBF), koji se održava u Sarajevu.

Teme ministarskog sastanka jesu Strategija za «vjerodostojnu perspektivu proširenja i jačanje angažmana Evropske unije na Zapadnom Balkanu», realizacija rezultata samita u Trstu i priprema za samit o Zapadnom Balkanu u Londonu.

Uvodno izlaganje sastanka, na kojem će prisustvovati ministri vanjskih poslova WB6, zamjenica premijera i ministrica vanjskih poslova Bugarske Ekatarina Zaharieva, glavni direktor Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Christian Danielsson, državni ministar za Evropu i Ameriku u Ministarstvu vanjskih poslova Velike Britanije Alan Duncan, zamjenica izvršnog direktora za Evropu i Srednju Aziju i direktorica za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku u Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst i generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju Goran Svilanović, održat će ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak.

Fond za Zapadni Balkan

Nakon sastanka će biti održana konferencija za medije, na kojoj će se obratiti Crnadak, Zaharieva i Danielsson.

U popodnevnim satima Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine bit će domaćin i Ministarske konferencije Fonda za Zapadni Balkan.

Na toj konferenciji učestvovat će izvršni direktor Fonda za Zapadni Balkan Gjergj Murra.

Nakon uvodne riječi ministra Crnatka bit će predstavljen izvještaj o aktivnostima Fonda za Zapadni Balkan, s posebnim naglaskom na završeni prvi krug evaluacije predloženih projekata, te će biti razmijenjena mišljenja o mogućem povećanju godišnjih doprinosa.

Izvor: Agencije

 

By admin