SERVISNE INFORMACIJE ZA PONEDJELJAK 19. 03. 2018.

Prema zvaničnim informacijama koje smo dobili ovog jutra za period od 16.03.2018. godine od 08:00 sati do 19.03.2018. godine do 08:00 sati na području općine Bužim

JAVNI RED I MIR

  • Jedno krivično djelo (krađa)
  • Bužimski vatrogasci nisu imali intervencija

SAOBRAĆAJ

  • Svi putevi na području općine Bužim su prohodni, saobraćaj se odvija bez ograničenja osim na dijelu RP 401 B Bužim-Cazin u naselju Konjodor-Jusići zbog oštećenja kolovoza od klizišta u dužini od 30 metara saobraćaj se odvija naizmjenice jednom trakom.
  • Zbog klizišta potpuno obustavljen saobraćaj na lokalnom putu Čava-Radoč u naselju Dedići.
  • Zbog klizišta otežan saobraćaj na lokalnom putu Bužim-El. Rijeka u naselju Velići.
  • Dana, 17.03.2018. godine na području općine Bužim zbog obilnih kiša došlo je do izlijevanja potoka iz svojih korita, poplavljene su poljoprivredne površine i niži dijelovi pristupnih puteva.

U nižim dijelovima privremeno su bili poplavljeni i dijelovi regionalnog puta B. Krupa-V. Kladuša.

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Nije bilo saobraćajanih nezgoda

ZU Dom zdravlja Bužim

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodnih 24 sata obratilo 49 pacijenata,  od kojih je 4 upućeno na dalje liječenje u bolnicu u Bihać.
Dežurni doktor bio je Adis dr. Kauković.

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • Uredno napajanje električnom energijom
  • Snabdjevanje vodom sa izvorišta Musići i Pivnice uredno, s napomenom JKP KOMB doo da je došlo do zamućenja izvorišta Musići te se preporučuje prokuhavanje vode.
  • Snabdijevanje telekomunikacijskim uredno.

STANJE NA CESTAMA (BIHAMK)

Stanje na cestama 19. 03. 2018. u 07 : 50 sati

Zbog protesta građana potpuno je obustavljen saobraćaj na autoputu A-1 Zvirovići-Bijača.

Zbog snijega koji je padao tokom noći usporeno je saobraćanje na putnim pravcima : Bihać- Ripač-Vrtoče-Bosanski Petrovac, Bosansko Grahovo-Resanovci-Drvar i Bosansko Grahovo-Strmica gdje snijega na kolovozu ima do pet centimetra.

Zbog izlijevanja rijeke Save, u mjestu Gašnica (M-14.1 Bosanska Gradiška-Bosanska Dubica) saobraćaj je potpuno obustavljen za putnička vozila u dužini 300 m, dok za sada ovom dionicom mogu saobraćati teretna vozila i autobusi.

Na magistralnom putu M-14 Bosanska Dubica-Kostajnica, u mjestu Vrioci, zbog izlijevanja rijeke Save, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.

Magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost na pojedinim dionicama u kotlinama i u višim predjelima. Povećana je opasnost od odrona na dionicama koje vode kroz usjeke. Izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Foča, Bihać-Bosanska Krupa, Konjic-Mostar, Jajce-Banja Luka, Bugojno-Novi Travnik, Rogatica-Višegrad i Turbe-Karanovac.

Zbog većeg odrona obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-408 Drvar-Martin Brod. U funkciji su alternativni pravci.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u tunelu Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

Zbog urušavanja potpornog zida na magistralnom putu M-14.2 Resanovci-Drvar, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.

Jednom trakom saobraća se i u mjestu Dragotinja na dionici magistralnog puta M-4 Prijedor-Bosanski Novi, gdje je došlo do oštećenja kolovoza.

Zbog radova na rekonstrukciji rasvjete u tunelu Jajce II (M-5), u terminu od 07:30 do 17 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

PROGNOZA VREMENA (FHMZ)

Danas u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme. U Bosni većinom će padati susnježica ili snijeg, u nizinama može padati i kiša. U Hercegovini će padati kiša. Vjetar slab do umjerene jačine. U Bosni sjevernog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini vjetar jugoistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 0 i 6°C. Na zapadu, jugu i jugoistoku Hercegovine temperatura zraka između 7 i 13°C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA (FHMZ)

Ponedjeljak 19.03.2018. godine Tmurno vrijeme, padavine i zahlađenje, nepovoljno će djelovati na osjetljive osobe. Hronični bolesnici trebaju biti oprezniji i ne izlagati se pretjeranim aktivnostima. Usljed većeg sadržaja vlage u zraku, osjet hladnoće će se pojačati. Sa približavanjem noći, opšta slika će se dodatno pogoršati.

NA DANAŠNJI DAN 

– 1796. Republika Francuska donijela Dekret o slobodi tiska, koji je po dolasku Napoleona na vlast dvije godine kasnije prestao da važi, a tisak je podvrgnut strogoj cenzuri.

– 1813. U blizini Edinburga rođen je David Livingstone škotski misionar i istraživač afričkog kontinenta, Prvi je obavljao istraživanja u bazenu rijeke Zambezi i otkrio Viktorijine slapove, zatim jezero Nyasa i veći broj drugih jezera. Više od trideset godina proveo je u Africi i najviše je pridonio istraživanju tog kontinenta.

– 1818. U Grabovici kod Bjelovara rođen je hrvatski književnik Petar Preradović jedan od najistaknutijih pjesnika hrvatskog narodnog preporoda. Lirski je izrazio političke teškoće Hrvatske svoga doba, ali je uvijek s mnogo vedrine isticao nadu u bolje dane hrvatske domovine.

– 1930. Umro britanski državnik i filozof Arthur James Balfour. Godine 1917. objavio je poznatu deklaraciju «Balfour Declaration» o tome da se u Palestini stvori nacionalni dom za Židove. Kao filozof zastupao je religiozni spiritizam, iz kojeg je izvodio sve etičke i estetske vrijednosti.

– 1947. U Greenwichu, Connectictu rođena glumica Glenn Close. Glenn je bila pet puta nominirana za prestižnu nagradu Oscar i to dva puta za glavnu i tri puta za sporednu ulogu.

– 1955. U njemačkom Idar-Obersteinu rođen glumac, zvijezda filma «Umri muški» Bruce Willis. Na početku karijere bio je barmen, najpoznatiji su mu filmovi «Armageddon», «Prljavi igraju prljavo», «Peti element», «Pakleni šund» te «Neslomljivi».

– 1997. Umro američki slikar nizozemskog porijekla Willem de Kooning, utemeljitelj apstraktnog ekspresionizma, koji je četrdesetih godina 20. stoljeća preobrazio slikarstvo u SAD-u.

– 2008. Pakistanski parlament izabrao prvu ženu predsjednicu skupštine u povijesti te zemlje, doktoricu Fahmidu Mirzu, pripadnicu Pakistanske narodne stranke.

– 2011. Počela vojna akcija međunarodnih snaga u Libiji pod nazivom «Odiseejva zora» pod zapovjedništvom američkog admirala Samuela Lockleara. Režim Muammar al-Gaddafija srušen je kada je ubijen 20. listopada 2011. godine.

By admin