POZIVAMO ZAINTERESIRANE DA PODNESU INICIJATIVU ZA DODJELU  JAVNIH PRIZNANJA OPĆINE BUŽIM DO 31.12.2014.GODINE.

Na osnovu člana 11. i 12. Odluke o javnim općinskim priznanjima («Službeni glasnik općine Bužim», broj:11/08), Komisija za dodjelu općinskih javnih priznanja Općinskog vijeća općine Bužim, upućuje

OBAVJEŠTENJE

o kriterijima za predlaganje kandidata za dodjelu općinskih javnih prizanja

Općine Bužim za 2014. godini

         Povodom 20. februara, Dana općine Bužim, pozivamo zainteresirane da podnesu inicijativu za dodjelu javnih priznanja općine Bužim.

 

Inicijativu za dodjelu javnih općinskih priznanja, odnosno isticanje kandidature mogu podnijeti građani pojedinačno ili grupno, boračke organizacije i udruženja, udruženja građana, mjesne zajednice s područja općine Bužim, privredna društva, ustanove i druga pravna lica i organizacije, klubovi vjećnika, političke stranke i Općinski načelnik.

U ime pravnih lica i organizacija inicijativu podnosi najviši organ upravljanja, odnosno najviši organ predlagača.

Inicijativa mora biti detaljno obrazložena uz navođenje svih relevantnih elemenata za ocjenu uspjeha predloženog kandidata.

Priznanja općine Bužim koja se dodjeljuju za 2014.godini su:

 

  1. Nagrada 20. februar,
  2. Zvanje počasnog građanina općine Bužim,
  3. Plaketa općine Bužim,

KRITERIJI ZA DODJELU OPĆINSKIH PRIZNANJA SU:

Nagrada 20. februar:

Nagrada 20. februar dodjeljuje se kao najviše općinsko priznanje za izuzetna ostvarenja i rezultate rada u oblasti: odbrane, privrede, nauke, kulture, vaspitanja i obrazovanja, tehnike i tehnologije, sporta, zdravstva i socijalne zaštite, zaštite čovjekove sredine i u drugim oblastima rada i stvaralaštva, a koji doprinose ukupnom unapređenju i razvoju općine.

Pod izuzetnim ostvarenjem iz predhodnog člana podrazumijeva se djelo, odnosno više radova koji čine zaokruženu cjelinu i koji doprinose razvoju odgovarajuće oblasti, a objavljeni su u naučnim, kulturnim i stručnim publikacijama, kao i na izložbama, te naučnim i drugim skupovima organiziranim u odgovarajućoj oblasti.

Pod rezultatima rada podrazumjevaju se rezultatati koji su stekli značajnu primjenu u proizvodnji i drugim oblastima društvenog života i rada ili su doprinjeli značajnom unapređenju odgovarajuće oblasti.

Nagrada 20 februar se dodjeljuje pojedincima – građanima, grupama stvaralaca, privrednim društvima, ustanovama, udruženjima građana i drugim pravnim licima sa područja općine, kao i onima van područja općine, ako se njihova ostvarenja odnose na općinu Bužim.

Nagrada se dodjeljuje kao pojedinačna, grupna i kolektivna.

Grupama ili kolektivima dodjeljuje se jedna nagrada za sve članove.

U jednoj godini može se dodjeliti jedna nagrada 20. februar.

Nagrada se sastoji od novčanog djela i povelje.

         Zvanje počasnog građanina općine Bužim:

Zvanje počasnog građanina općine Bužim je izuzetno općinsko priznanje koje se dodjeljuje građanima Bosne i Hercegovine i stranim državljenima koji su naročito zaslužni za razvoj i opći napredak općine Bužim, Unsko-sanskog kantona i Bosne i Hercegovine, za međunarodnu saradnju i mir u svijetu, za jačanje i razvijanje međunacionalnih odnosa, ljudskih prava i sloboda, demokratičnosti, humanosti, solidarnosti i tolerancije među ljudima različite nacije, vjere i kulture, te humanitarnim i drugim dobrotvornim aktivnostima.

U jednoj godini može se dodijeliti najviše jedno zvanja počasnog građanina općine Bužim.

         Plaketa općine Bužim:

Plaketa općine Bužim dodjeljuje se građanima Bosne i Hercegovine, stranim državljanima i organizacijama, privrednim društvima, organizacijama, institucijama, mjesnim zajednicama i drugim pravnim licima za doprinos u prethodnoj godini, koji su se istakli svojim radom, angažiranjem i rezultatima u odbrani države Bosne i Hercegovine, kao i organizaciji života i rada građana, obnovi i izgradnji općine, te na obavljanju poslova od općeg značaja za život i rad građana na unapređenju i zaštiti čovjekove radne i životne sredine, posebnim doprinosom kulturnoj, obrazovnoj, naučnoj, sportskoj djelatnosti i humanitarnim dobrotvornim aktivnostima.

U jednoj godini može se dodijeliti najviše pet Plaketa općine Bužim, i to po jedna u oblastima:

privrede i poljoprivrede; sporta i kulture; nauke i obrazovanja; zdravstva i socijalne zaštite; odbrane.

          Zahvalnica:

Zahvalnica je javno općinsko priznanje koje se dodjeljuje licima iz člana 3. ove Odluke za doprinos u razvoju i afirmaciji Općine Bužim.

Zahvalnica se dodjeljuje u vidu diplome dimenzije 40 x 30 cm na kojoj je otisnut grb općine Bužim u zlatnoj boji, sa ispisanim imenom odnosno nazivom subjekta i razlogom radi kojeg se dodjeljuje.

U jednoj godini može se dodijeliti najviše deset Zahvalnica općine Bužim.

         POSTUPAK ZA DODJELU OPĆINSKIH PRIZNANJA:

Inicijativa se podnosi u pismenoj formi Komisiji za dodjelu općinskih javnih priznanja, a treba da sadrži cjelovite i dokumentirane podatke o zaslugama i djelima zbog kojih se pojedinac, organizacija ili kolektiv predlaže za dodjelu priznanja.

U inicijativi se navodi i vrsta priznanja za koju se predlaže.

Nepotpune i neblagovremene inicijative   neće se uzimati u razmatranje.

Podnosilac inicijative moralno i materijalno odgovora za tačnost navedenih podataka.

Inicijativu za dodjelu javnih općinskih priznanja, odnosno isticanje kandidature mogu podnijeti građani pojedinačno ili grupno, boračke organizacije i udruženja, udruženja građana, mjesne zajednice s područja općine Bužim, privredna društva, ustanove i druga pravna lica i organizacije, klubovi vjećnika, političke stranke i Općinski načelnik.

U ime pravnih lica i organizacija inicijativu podnosi najviši izvršni organ, ili najviši organ predlagača.

Inicijativa koja se podnosi mora biti detaljno obrazložena uz navođenje svih dokaza i relevantnih elemenata za ocjenu uspjeha predloženog kandidata i podnešena najkasnije do roka utvrđenog u javnoj obavjesti.

Svako fizičko ili pravno lice može dostaviti samo po jednu inicijativu za svaku vrstu priznanja.

Nepotpune i neblagovremeno podnesene inicijative se neće uzimati u razmatranje.

Komisija za dodjelu općinskih javnih priznanja, na osnovu potpunih i dokumentovanih inicijativa sačinjava prijedlog Odluke za dodjelu javnih općinskih priznanja, sa obrazloženjem za dodjelu   općinskih priznanja, koju dostavlja Općinskom vijeću na razmatranje i odlučivanje.

Rok za podnošenje inicijativa je 31. 12. 2014.godine.

 

Svi zainteresirani svoje prijedloge mogu uputiti poštom ili lično na adresu:

Općina Bužim

Općinsko vijeće

Komisiji za dodjelu općinskih javnih priznanja

505.Viteške brigade br. 26

77 245 Bužim,

sa naznakom «Javni poziv za općinska priznanja»

KOMISIJA ZA DODJELU JAVNIH OPĆINSKIH PRIZNANJA

By admin