PROGLAŠENO STANJE ELEMENTARNE NEPOGODE U BOSANSKOJ KRUPI

USK nikako da zaobiđu  vremenske nepogode. Nakon snijega i njegovog naglog otapanja  pa kiše, sada smo ponovno suočeni sa snijegom koji na svu sreću pada malim intenzitetom. Vodostaj Une izmjeren danas u 10:00 sati u Bosanskoj Krupi iznosi 288 cm, a u Bosanskoj Otoci 297 cm.

Dakle, situacija je trenutno zadovoljavajuća, ali zbog plavljenja poljoprivrednih zemljišta, putnih komunikacija i pojave 7 većih klizišta, proglašeno je stanje elementarne nepogode. Klizišta su evidentirana u Prvomajskoj ulici i u naseljima Vrletnica, Crkvina, Jokina Kosa, Hodžinac, Kozarice i Drenova Glavica.

U pojedinim dijelovima put je potpuno odsječen, dok se u ostalim saobraćaj odvija otežano, jednom trakom. Što se tiče posljedica od poplava, voda je prodrla u dva domaćinstva, u Bihaćkoj ulici i u naselju Uzune, međutim reagovalo se odmah  i spriječila šteta većih razmjera. Ekipe Civilne zaštite i komunalnog preduzeća su na terenu, prate situaciju, i prema onome što se moglo čuti na sjednici Štaba, situaciju drže pod kontrolom.

„Moram da istaknem saradnju lokalnog stanovništva koje se zaista odaziva na sve naše pozive i pomažu kad dođu ekipe i Civilne zaštite i komunalnog preduzeća, dakle građani su tu, spremni pomoći da se ti odbrambeni nasipi postave kako bi se zaustavio prodor vode u domaćinstva“, kazao je komandant Civilne zaštite Armin Halitović.

Na sjednici Štaba je i demantovana informacija koja se posljednjih dana javlja u medijima da voda u Bosanskoj Krupoj nije za piće. Direktor JKP „10. juli“ Nijaz Tatarević kaže da se voda redovno kontroliše, te da je i trenutno ispravna, dakle upotrebljiva i za piće.

By admin