SERVISNE INFORMACIJE ZA UTORAK 20. 03. 2018.

Prema zvaničnim informacijama koje smo dobili ovog jutra za period od 19.03.2018.godine od 08:00 sati do 20.03.2018. godine do 08:00 sati na području općine Bužim

JAVNI RED I MIR

  • Nije bilo krivičnih djela niti narušavanja javnog reda i mira
  • Bužimski vatrogasci nisu imali intervencija

SAOBRAĆAJ

  • Svi putevi na području općine Bužim su prohodni, saobraćaj se odvija bez ograničenja osim na dijelu RP 401 B Bužim-Cazin u naselju Konjodor-Jusići zbog oštećenja kolovoza od klizišta u dužini od 30 metara saobraćaj se odvija naizmjenice jednom trakom.
  • Zbog klizišta potpuno obustavljen saobraćaj na lokalnom putu Čava-Radoč u naselju Dedići.
  • Zbog klizišta otežan saobraćaj na lokalnom putu Bužim-El. Rijeka u naselju Velići. 
  • Dana, 17.03.2018. godine na području općine Bužim zbog obilnih kiša došlo je do izlijevanja potoka iz svojih korita, poplavljene su poljoprivredne površine i niži dijelovi pristupnih puteva.

U nižim dijelovima privremeno su bili poplavljeni i dijelovi regionalnog puta B. Krupa-V. Kladuša.

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Jedna saobraćajna nezgoda (materijalna šteta bez povrijeđenih lica)

ZU Dom zdravlja Bužim

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodnih 24 sata obratilo 30 pacijenata,  od kojih je 4 upućeno na dalje liječenje u bolnicu u Bihać.
Dežurni doktor bio je Ramiz dr. Hušić.

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • Uredno napajanje električnom energijom
  • Snabdjevanje vodom sa izvorišta Musići i Pivnice uredno, s napomenom JKP KOMB doo da je došlo do zamućenja izvorišta Musići te se preporučuje prokuhavanje vode.
  • Snabdijevanje telekomunikacijskim uredno.

STANJE NA CESTAMA (BIHAMK)

Stanje na cestama 20. 03. 2018. u 11 : 25 sati

Ugaženog snijega na kolovozu ima na putnim pravcima: Bihać-Bosanski Petrovac-Ključ, Bosanski Petrovac-Drvar, Drvar-Livno i Livno-Mrkonjić Grad.

Na putevima na području Bosanskog Grahova obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

Zbog zastoja teretnog vozila na putnom pravcu Bosansko Grahovo-Strmica saobraća se jednom trakom.

Na ostalim putevima vozi se po pretežno mokrom kolovozu, a zbog niskih temperatura upozoravamo na moguću poledicu. Poseban oprez savjetujemo u višim predjelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima.

Na magistralnom putu M-14.1 Bosanska Gradiška-Bosanska Dubica (u mjestu Gašnica), zbog izlijevanja rijeke Save saobraćaj je obustavljen za putnička vozila u dužini 300 m, dok teretna vozila i autobusi ovom dionicom saobraćaju usporeno.

Povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja na dionicama koje vode kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja. Izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Foča, Bihać-Bosanska Krupa, Konjic-Mostar, Jajce-Banja Luka, Bugojno-Novi Travnik, Rogatica-Višegrad i Turbe-Karanovac.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

PROGNOZA VREMENA (FHMZ)

Danas će u našoj zemlji preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa kišom u Hercegovini, susnježicom i snijegom u Bosni. Vjetar slab do umjeren u Bosni sjeverozapadni, a u Hercegovini, uglavnom, jugozapadni. U večernjim satima u Hercegovini vjetar sjeverog smjera. Dnevne temperature od 0 do 5, na jugu od 8 do 13 °C. 

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA (FHMZ)

Utorak 20.03.2018. godine Biometeorološka prognoza je nepovoljna. Loše vrijeme, padavine i niske temperature, osobito u unutrašnjosti, uzrokovaće jačanje tegoba kod hroničnih bolesnika i meteoropata. Neophodno je posvetiti pažnju odijevanju i zaštiti od hladnoće.

NA DANAŠNJI DAN 

  1. p.n.e. Rođen Publije Ovidije Nazon, jedan od najvećih rimskih pjesnika i jedan od najčuvenijih autora stihova o ljubavi u svjetskoj literaturi.

    1602. Osnovana holandska Istočnoindijska kompanija, koja je monopolom na trgovinu iz Indonezije, Malaja i Cejlona postala jedna od najmoćnijih kompanija na svijetu. Rasformirana 1796, a njeni posjedi postali dio holandskog kolonijalnog carstva.

    1894. U Torinu umro mađarski revolucionar Lajoš Košut, vođa mađarskog pokreta za nezavisnost od Austrije. Poslije sloma revolucije u augustu 1949. emigrirao u Italiju.

    1929. Umro francuski maršal Ferdinan Foš, koji je u Prvom svjetskom ratu komandovao u ključnim bitkama protiv Nijemaca na Zapadnom frontu. U njegovom komandnom vagonu u Kompijenju, kod Pariza, Njemačka u novembru 1918. potpisala kapitulaciju. 

    1933. Njemački nacisti u Dahauu otvorili prvi koncentracioni logor. Tokom Drugog svjetskog rata broj logora u Njemačkoj i okupiranim zemljama dostigao 2000, a u njima ubijeno oko 11 miliona ljudi. 

    1945. Na području Like i hrvatskog primorja jugoslovenska vojska počela završne operacije za oslobađanje Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu. 

    1956. Francuska priznala nezavisnost Tunisa, s Habibom Burgibom kao prvim predsjednikom. 

    1970. Pored obala Švedske u zalivu Tralvet izlilo se 57.000 tona nafte u sudaru brodova «Imperijal» i «Otelo». 

    1991. Haleda Zija izabrana za premijera Bangladeša, u prvom mirnom demokratskom prenosu vlasti od nastanka te zemlje 1971. 

    1994. Tunis dobio prvi višepartijski parlament. 

    1996. Britanska vlada prvi put javno potvrdila da bolest «ludih krava» može biti prenijeta na ljude. 

    1998. Otvoren prvi auto-put u podsaharskoj Africi koji je povezao obale Indijskog i Atlantskog okeana. 

By admin