SERVISNE INFORMACIJE ZA SRIJEDU 21. 03. 2018.

Prema zvaničnim informacijama koje smo dobili ovog jutra za period od 20.03.2018.godine od 08:00 sati do 21.03.2018. godine do 08:00 sati na području općine Bužim

JAVNI RED I MIR

  • Nije bilo krivičnih djela niti narušavanja javnog reda i mira
  • Bužimski vatrogasci nisu imali intervencija

SAOBRAĆAJ

  • Na dijelu RP 401B Bužim – Cazin u naselju Konjodor-Jusići zbog oštećenja kolovoza od klizišta u dužini od 30 metara saobraćaj se odvija naizmjenice jednom trakom.
  • Zbog klizišta potpuno obustavljen saobraćaj na lokalnom putu Čava-Radoč u naselju Dedići i nekategorisani put naselje Salkići u MZ Radoč
  • Zbog klizišta otežan saobraćaj na lokalnom putu Bužim-El. Rijeka u naselju Velići.

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Nije bilo saobraćajnih nezgoda

ZU Dom zdravlja Bužim

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodnih 24 sata obratilo 25 pacijenata,  od kojih je 4 upućeno na dalje liječenje u bolnicu u Bihać. Dežurni doktor bila je Indira dr. Bosnić.

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • Uredno napajanje električnom energijom
  • Snabdjevanje vodom sa izvorišta Musići i Pivnice uredno.
  • Snabdijevanje telekomunikacijskim uredno.

STANJE NA CESTAMA (BIHAMK)

Stanje na cestama 21. 03. 2018. u 08 : 00 sati

Zbog popriječenog teretnog vozila, obustavljen je saobraćaj u mjestu Modran na magistralnom putu M-17.2 Doboj-Derventa.

Na magistralnom putu M-14.1 Bosanska Gradiška-Bosanska Dubica u mjestu Gašnica, zbog izlijevanja rijeke Save saobraćaj je obustavljen za sve kategorije vozila.

Zbog novih padavina i zasniježenog kolovoza, jutros se sporije saobraća u centralnim, zapadnim i jugozapadnim krajevima naše zemlje. Izdvajamo putne pravce: Olovo-Kladanj, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Travnik-Donji Vakuf, Livno-Kupres-Bugojno, Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad, Bihać-Ključ i Bosanski Petrovac-Drvar-Livno.

Dodatne poteškoće na putevima na području Bosanskog Petrovca, Glamoča, Bosanskog Grahova, Kupresa, Livna i Tomislavgrada, stvara jak vjetar koji formira sniježne nanose. Na ovim dionicama obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

Ekipe putnih službi su na terenu i intervenišu na svim mjestima gdje je to neophodno, tako da su svi putevi prohodni.

Zbog niskih temperatura upozoravamo na moguću poledicu. Poseban oprez savjetujemo u višim predjelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima.

Povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja na dionicama koje vode kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja. Izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Foča, Bihać-Bosanska Krupa, Konjic-Mostar, Jajce-Banja Luka, Bugojno-Novi Travnik, Rogatica-Višegrad i Turbe-Karanovac.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u tunelu Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

Zbog radova na rekonstrukciji rasvjete u tunelu Jajce II (M-5), u terminu od 07:30 do 17 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, trenutno je obustavljen saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnim prelazima Izačić i Kamensko.

Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

PROGNOZA VREMENA (FHMZ)

Danas u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme. U većem dijelu zemlje će padati snijeg, a na jugu će padati kiša. Vjetar u Bosni slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -3 i 1°C, na jugu zemlje od 5 i 10°C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA (FHMZ)

Srijeda 21.03.2018. godine Tmurno vrijeme ponajviše će djelovati na raspoloženje većine populacije, a hronični bolesnici i meteoropate imaće izraženije tegobe. Obzirom da temperature neće osjetnije rasti tokom dana i da će, uz veći sadržaj vlage u zraku, preovladavati sjeverno strujanje, preporučljivo je prikladno se odjenuti. Sa dolaskom noći i djelimičnom stabilizacijom, opšta slika će biti nešto ljepša, pri tome će dodatno zahladniti.

NA DANAŠNJI DAN 

– 1685. Rođen Johann Sebastian Bach, na čijem djelu se temelji njemačka glazbena tradicija. Suvremenici su ga cjenili kao virtuoznog orguljaša, a vrijednost njegovog glazbenog djela otkrivena je početkom 19. stoljeća u doba glazbenog romantizma.

 – 1804. Stupio na snagu Napoleonov kodeks, francuski kazneni i građanski zakon, kojim je car Napoleon I, tada «doživotni konzul», reformirao pravosuđe.

 – 1962. U južnoafričkom gradu Sharpevilleu ubijeno je najmanje 79 osoba, a ranjeno preko 180 kada je policija otvorila vatru na mirne demonstaracije crnaca protiv rasističkog režima.

 – 1963. Čuveni zatvor Alcatraz u San Franciscu zatvorio je svoja vrata nakon što je i posljednjih 27 zatvorenika preseljeno.

 – 1999. UNESCO je proglasio 21. mart Međunarodnim danom poezije s ciljem promoviranja čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije širom svijeta.

 – 2001. Holandska vlada potvrdila slučaj šapa i slinavke i time postala druga zemlja u Europi u kojoj se pojavila ta stočna bolest.

 – 2004. U glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata Dubaiju, započela je gradnja sada dovršene najviše građevine na svijetu – Burj Dubaija. Supervisoki neboder se s 818 metara visine doslovno vinuo nebu pod oblake. Sam toranj košto je oko 4,1 milijardu dolara, a dio je većeg, 20 milijardi dolara vrijednog projekta nazvanog ‹Downtown Dubai›.

By admin